În ultimul trimestru din 2023 s-au înregistrat tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri în Bucureşti cu o suprafaţă totală de 116.000 de metri pătraţi, ducând astfel volumul anual contractat la peste 463.000 de metri, un record istoric, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Faţă de anul precedent, suprafaţa de birouri tranzacţionată a crescut cu 43%, fiind consemnat de asemenea un avans de 19% faţă de recordul anterior de 390.000 metri pătraţi stabilit în 2019, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, cererea netă, excluzând contractele de renegociere şi reînnoire, a avut o cotă de 46% din volumul tranzacţionat în T4 şi de 44% din cel din întreg anul 2023. Astfel, companiile au închiriat birouri pentru cel puţin 20.000 de angajaţi noi, în principal în sectoarele IT&C, producţie, financiar, retail şi medical.
Departamentul de birouri al Cushman & Wakefield Echinox a fost anul trecut liderul pieţei de închirieri de spaţii de birouri, cu 104.000 metri pătraţi tranzacţionaţi în Bucureşti, reprezentând o cotă de piaţă de 25,5% din tranzacţiile semnate cu agenţi. În ultimii trei ani, echipa de birouri a oferit consultanţă pentru tranzacţii de închiriere a peste 250.000 de metri pătraţi în Bucureşti.
Anul 2023 a marcat un record, şi din punct de vedere al livrărilor de noi proiecte de birouri în Bucureşti. Astfel că, după finalizarea singurei investitii de acest tip - clădirea Arghezi 4 (8.000 metri pătraţi GLA) de către Strabag, anul trecut, totalul proiectelor noi livrate a fost de 110.500 metri pătraţi, cel mai redus nivel inregistrat din 2015.
Stocul de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la circa 3,4 milioane de metri pătraţi, în timp ce proiectele aflate în construcţie se ridică la doar 42.500 metri pătraţi, pe fondul blocajelor urbanistice. Pentru acest an, o singură clădire ar putea fi livrată, AFI Loft cu o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi, reprezentând minimul tuturor timpurilor.
Rata de neocupare (contractuală) a spaţiilor de birouri se situează la 14,7%, în scădere faţă de 15,2% la sfârşitul anului 2022. Având în vedere incertitudinile legate de livrările de noi proiecte, rata de neocupare ar putea continua trendul descendent, mai ales în clădirile din locaţii ultracentrale şi centrale.
Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: "Dacă analizăm piaţa închirierilor de birouri din perioada 2021-2023, putem observa că peste 1 milion de metri pătraţi de spaţii au fost tranzacţionaţi în Bucureşti, reprezentând aproximativ o treime din stocul total. Aceste spaţii au fost tranzacţionate practic pe noile fundamente ale pieţei, într-un context în care companiile şi-au definitivat strategiile privind nevoia de spaţii de birouri. Acest lucru a dus la reducerea suprafeţelor ocupate pentru unii chiriaşi, dar şi la menţinerea sau chiar extinderea spaţiilor pentru majoritatea ocupanţilor. De asemenea, observăm o atenţie sporită acordată calităţii spatiilor de birou, făcând clădirile situate central şi ultracentral, cu acces la mijloacele de transport în comun, şi cele care respectă standardele ESG, mai atractive pe piaţa chiriaşilor şi altfel comercializate la cele mai bune chirii din piaţă."