CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: Impactul pandemiei asupra parcurilor de retail din România a fost de două ori mai scăzut decât în cazul mallurilor

S.B.
Companii #Construcţii / 4 august 2021

Vlad Săftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox

Vlad Săftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox

Parcurile de retail din România s-au dovedit a fi mult mai reziliente în timpul pandemiei decât mallurile, cifra de afaceri a companiilor care deţin astfel de proprietăţi scăzând pe parcursul anului 2020 cu 9,5%, faţă de un recul de 20,6% în cazul mallurilor, conform unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, care a luat în calcul rezultatele financiare a peste 60 de proiecte de retail modern.

Rezultatele indică o scădere medie a cifrei de afaceri de 18,5% comparativ cu anul 2019, ultimul an fără restricţii de funcţionare, de la 607 mil. euro la 495 mil. euro, astfel că proprietarii de centre comerciale (malluri şi parcuri de retail) din România au avut un impact de circa 112 milioane de euro în venituri, ca urmare a situaţiei pandemice.

Impactul mai puternic al pandemiei asupra mallurilor este explicat prin închiderea pe perioade destul de lungi de timp a magazinelor neesenţiale cu acces din interior, precum şi a cinematografelor şi restaurantelor, două categorii de chiriaşi care au de regulă o prezenţă mult mai ridicată în cadrul mallurilor.

Datele preliminare de la Ministerul de Finanţe arată o scădere de circa 35% a cifrei de afaceri a operatorilor de restaurante, în vreme ce numărul total al spectatorilor în cinematografe a scăzut anul trecut cu 75%, conform Centrului Naţional al Cinematografiei. Cele două segmente au fost aşadar printre cele mai afectate de restricţiile guvernamentale, fapt ce s-a translatat în mod direct şi asupra rezultatelor centrelor comerciale.

Vlad Săftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox: "Analiza noastră confirmă sentimentul pieţei în ceea ce priveşte performanţele proiectelor de retail modern, în special a parcurilor de retail ce au reuşit să diminueze considerabil pierderile generate de pandemie şi de restricţiile adoptate pentru combaterea acesteia. Mai mult, dacă ne uităm la proiectele aflate în acest moment în construcţie sau în diverse stadii de planificare, observăm că tot parcurile de retail vor predomina, acest tip de dezvoltare fiind preferat datorită unor costuri mai mici de construcţie şi a unei tipologii de chiriaşi mai puţin afectată de situaţii economice sau sanitare speciale."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb