DACĂ AUTORITĂŢILE CONTINUĂ LIBERALIZAREA PIEŢEI, Hajdinjak, E.ON:"Toate gazele disponibile pentru piaţa liberă trebuie licitate pe bursă"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 aprilie 2014

Hajdinjak, E.ON:"Toate gazele disponibile pentru piaţa liberă trebuie licitate pe bursă"

Distribuitorul de gaze susţine că actualul calendar de liberalizare omoară industria şi trebuie amânat

Autorităţile noastre propun modificarea legii energiei astfel încât producătorii de gaze să fie obligaţi să liciteze transparent şi nediscriminatoriu, pe platformele specializate de tranzacţionare, o parte a cantităţilor pentru piaţa liberă.

Ieri, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, a declarat că pe piaţa gazelor nu există competiţie, ci un duopol (n.r. Petrom şi Romgaz controlează 90% din producţia internă). Astfel, în opinia domniei sale, soluţia potrivită este ca întreaga cantitate de gaze pentru piaţa liberă să fie licitată transparent, astfel încât furnizorii şi consumatorii să aibă acces nediscriminatoriu la rezervele interne.

Oficialul E.ON România a explicat: "Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru industrie este mult prea rapid şi nu poate fi suportat de către companii. Noi propunem amânarea lui, astfel încât industria să aibă timp să se adapteze. Dacă autorităţile decid să continue actualul calendar, atunci producătorii trebuie obligaţi să liciteze transparent şi nediscriminatoriu toate cantităţile disponibile pentru piaţa liberă. Dacă se licitează doar o parte, există riscul ca restul cantităţii să ajungă în mâna câtorva operatori, pe contracte pe termen lung".

Pe de altă parte, Frank Hajdinjak a subliniat necesitatea ca platformele de tranzacţionare a gazelor de pe OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri să fie perfectate cu produse noi: "Avem nevoie de o piaţă spot şi de o piaţă de echilibrare. Operatorii trebuie să aibă la dispoziţie instrumente complete de tranzacţionare pentru ca liberalizarea să fie benefică pentru consumatori".

Domnia sa a mai afirmat că este un adept al liberalizării şi că la adoptarea calendarului de creştere a preţului gazelor pentru industrie nu a prevăzut că impactul asupra companiilor va fi atât de mare.

Scăderi dramatice a volumelor de gaze distribuite

Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat, anul trecut, la 4,65 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro), în scădere faţă de anul 2012, a mai declarat Frank Hajdinjak. Volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate anul trecut s-au situat la 29,4 TWh, cu circa 13% sub nivelul consemnat în anul anterior. În 2012, E.ON România a raportat o cifră de afaceri consolidată de 5,2 miliarde lei (1,2 miliarde euro)

Domnul Hajdinjak susţine că volumele de gaze distribuite s-au diminuat, anul trecut, cu circa 15%, şi cu aproape 10% în acest an: "Noi furnizăm gaze în special IMM-urilor, care au dificultăţi în suportarea calendarului de liberalizare. Tot mai multe firme intră în faliment. Guvernul ajută doar firmele mari, dar realitatea arată că toţi consumatorii şi-au redus cererea. De aceea susţin că este o idee mai bună amânarea liberalizării".

Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de creştere, în condiţiile continuării procesului de liberalizare a pieţei, dar acest aspect este contra-balansat de diminuarea volumelor, a mai spus domnul Hajdinjak.

Şeful E.ON România a adăugat că furturile de electricitate din reţele au fost de 22 milioane lei.

De asemenea, profitul E.ON România s-a situat, anul trecut, sub nivelul din 2012, dar Frank Hajdinjak nu a dorit să precizeze valorile obţinute de companie.

Plan ambiţios de investiţii în reţele

Companiile E.ON din România au investit, în total, anul trecut, circa 369 milioane de lei (83 milioane de euro) în special în modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale (jumătatea de nord a ţării) şi energiei electrice (zona Moldovei), după cum a declarat, ieri, conducerea societăţii. Pentru 2014, compania germană şi-a bugetat investiţii de 406 milioane de lei (aproximativ 95 milioane de euro), sumele fiind direcţionate cu prioritate către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

Frank Hajdinjak a precizat: "Pentru acest an, ne-am propus cel mai ambiţios plan de investiţii din ultimii nouă ani. Deşi există unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe şi recunoaşterea unor costuri, în urma dialogului cu autorităţile am reuşit să identificăm soluţii de echilibru, astfel că sperăm să putem evita pe cât posibil un eventual risc de a reduce investiţiile".

E.ON Gaz Distribuţie a investit, în 2013, circa 187 milioane de lei, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de 690 km şi extins pe o lungime de 93 km. Pentru acest an, bugetul prevăzut pentru investiţii se menţine la un nivel apropiat de cel din anul precedent, conform sursei citate.

E.ON Moldova Distribuţie a investit circa 168 milioane de lei anul trecut, iar pentru acest an sunt preconizate investiţii de 210 milioane de lei, în special în infrastructura de electricitate, a mai spus domnul Hajdinjak.

Până la finele anului viitor, E.ON va avea implementate la Cluj Napoca, Iaşi şi în alte localităţi din Moldova trei proiecte de modernizare a reţelelor de distribuţie gaze naturale şi energie electrică, în valoare totală de aproape 100 milioane de euro, mai afirmă şeful E.ON România. Acestea vor fi realizate atât din fonduri proprii (circa 67 milioane de euro), cât şi din fonduri europene (circa 33 milioane de euro).

Montarea de contoare inteligente la consumatori, ca parte a implementării conceptului "smart grid", este o prioritate pentru E.ON Moldova Distribuţie. Contoarele inteligente permit monitorizarea consumului şi a parametrilor de funcţionare a reţelei în timp real, precum şi transmiterea automată a acestor informaţii către distribuitor. Frank Hajdinjak a mai spus că, la sfârşitul anului 2013, compania avea deja instalate aproximativ 36.900 contoare inteligente, urmând ca până la finele lui 2015 să fie montate circa 174.000 contoare, investiţia fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Directorul E.ON România apreciază: "Efortul investiţional susţinut se reflectă în îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Astfel, în cazul serviciului de distribuţie a energiei electrice, numărul întreruperilor s-a redus, în 2013, cu aproximativ 35%, comparativ cu anul 2008, iar durata întreruperilor în distribuţia energiei a scăzut cu aproximativ 50%, raportat la acelaşi an. În ceea ce priveşte defectele de pe reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, numărul acestora s-a diminuat cu 23% în anul 2013 faţă de anul 2011".

Investiţiile totale realizate de E.ON de la venirea sa pe piaţa din România se ridică la circa 5,2 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro).

E.ON şi-a întărit poziţia de investitor strategic

În urma unui acord cu Electrica S.A., E.ON a achiziţionat, în luna februarie a acestui an, prin intermediul unei tranzacţii în valoare de aproximativ 31,5 milioane euro, pachete de acţiuni deţinute de compania de stat la E.ON Energie România şi E.ON Moldova Distribuţie, conform sursei citate. După exercitarea acestei opţiuni de cumpărare, E.ON România deţine 53,38% din acţiunile E.ON Energie România, respectiv 68% din acţiunile E.ON Moldova Distribuţie. Tranzacţia s-a încheiat ca urmare a deciziei pronunţate la finele anului 2013 de Curtea de Arbitraj de la Paris în favoarea E.ON România.

E.ON a renunţat la investiţia într-o termocentrală de 800 MW în Brăila, care urma să fie derulată împreună cu Enel şi Termoelectrica, a declarat, ieri, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România. Investiţia era estimată la circa 1,4 miliarde de euro.

Domnia sa a precizat: "Proiectul de la Brăila nu continuă. Decizia de a nu-l continua nu are nicio legătură cu deciziile politice din România, ci este cauzată de ceea ce se întâmplă pe toată piaţa energetică din Uniunea Europeană".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb