DACĂ NU SE VOR MAI PUTEA PRODUCE ELICOPTERE, Sindicatul de la IAR Ghimbav vrea să propună închiderea firmei

Ovidiu VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2009

Negocierile dintre sindicatul şi conducerea companiei IAR Ghimbav cu privire la planul de restructurare sunt în desfăşurare în aceste zile. Miercuri, s-au anunţat primele cifre în ceea ce priveşte disponinibilizările de personal.

"La o primă vedere, a ieşit că trebuie să dăm afară 374 de persoane, în condiţiile în care toţi trebuie să părăsească societatea până la 1 august. După aplicarea altor criterii, am mai putut salva 28 de persoane, ceea ce înseamnă că programul de restructurare va cuprinde 348 de disponibilizaţi, din care doar 85 sunt pensionabili în următorii trei ani", a explicat liderul sindical Şuba Arpad. În următorii trei ani, aceştia ar putea fi acoperiţi prin acordarea a 24 de salarii compensatorii de la bugetul statului, alte 12 urmând să fie acordate de către societate, în baza Contractului Colectiv de Muncă.

Acesta a precizat că în următoarele zile se va face o analiză a structurii personalului care va rămâne în cadrul societăţii. "Eu cred că Ministerul Economiei nu mai vrea ca în România să se facă elicoptere, pentru că producţia ar putea fi salvată cu doar 150 de persoane care să fie introduse pe lista Hotărârii de Guvern care prevede ca şomajul tehnic să fie plătit de către stat. Practic, IAR Ghimbav este singura societate care are producţie militară şi care nu este prezentă pe această listă. În rest, toate societăţile de producţie militară sunt prezente. Anul trecut, pe această listă erau 1.200 de poziţii, iar anul acesta se vorbeşte chiar de creşterea numărului persoanelor care să beneficieze de acest act normativ la 1.600, dar în condiţiile în care IAR nu se află pe ea", a spus liderul sindical.

Acesta a mai anunţat că în cazul în care personalul care va rămâne nu va avea capacitate de producţie de elicoptere va cere personal închiderea societăţii. "Dacă interesul este să nu se mai producă elicoptere, de ce am mai rămâne pe piaţă? Pentru că oricum nu am putea onora nicio comandă în condiţiile în care nu vom avea personal pentru această activitate, iar, în plus, de la 1 ianuarie 2010 se aşteaptă alte restructurări, pentru că nu avem comenzi", a mai explicat Arpad.

Disponibilizările de personal de la IAR Ghimbav erau de aşteptat, după ce acţionarii au decis luna trecută reducerea fondului de salarii pe acest an cu mai mult de 20%, de la 25 la 19 milioane de lei.

22 de oameni ar putea pleca la "Eurocopter"

În aceeaşi locaţie de la Ghimbav îşi are sediul şi Eurocopter România, un joint-venture între IAR Ghimbav şi Eurocopter Franţa. Aceasta are doar 98 de angajaţi şi o încărcare de peste 100%. În aceste condiţii Eurocopter România are intenţia de a mai angaja 22 de persoane de la IAR Ghimbav. "dar deocamdată nu se ştie dacă vor angaja aceste persoane", spune Şuba Arpad. Oricum, acesta spune că Eurocopter România nu produce elicoptere - "nici nu au personalul necesar pentru acest lucru", iar la ultima licitaţie organizată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative Eurocopter România nici măcar nu a cumpărat caietul de sarcini, "ci doar firma mamă din Franţa".

Profit de 3,4 milioane de lei în primele trei luni

Compania IAR Ghimbav a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri de 33 de milioane de lei, de patru ori mai mare decât anul trecut, de patru ori mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania a încheiat primele trei luni cu un profit de 3,4 milioane de lei, după ce în perioada similară a anului trecut înregistrase pierderi de 5 milioane de lei. Veniturile companiei au scăzut cu 2,3%, ajungând la 33,6 milioane de lei, în timp ce cheltuielile s-au diminuat cu 24,5%, până la 29,8 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb