DACĂ RUSIA VA OPRI GAZELE, Republica Moldova mizează pe ajutorul UE, în principal al României

V.B.
Companii #Energie / 13 aprilie 2014

Guvernul de la Chişinău speră că Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova dacă Rusia va întrerupe tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, a declarat ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr, pentru Radio Europa Liberă.

"Sperăm că lucrurile nu vor merge atât de departe, dar, dacă se va ajunge la oprirea gazelor, sperăm că partenerii din cadrul UE ne vor ajuta", a spus Valeriu Lazăr, care a adăugat că Republica Moldova ar putea primi gaze din România sau din zăcăminte de pe teritoriul Ucrainei.

Uniunea Europeană a îndemnat Rusia să respecte angajamentele privind furnizarea gazelor.

"Uniunea Europeană este un client bun. Achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie. Aşteptăm ca furnizorii să respecte angajamentele şi este în interesul tuturor ca energia să nu fie utilizată ca instrument politic", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, din cauză că acesta depinde de Kiev.

"Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzituilui gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin.

Şeful statului rus le-a trimis o scrisoare liderilor din 18 ţări, inclusiv celor din România şi Republica Moldova, în care este vorba despre riscurile economice asociate crizei din Ucraina.

"În ultimele luni, economia Ucrainei a fost în scădere. Sectoarele industriei şi construcţiilor au fost în declin vertiginos. Deficitul bugetar este în creştere", a precizat Putin în scrisoarea trimisă liderilor din România, Republica Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franţa, Germania, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Italia.

"Economia Ucrainei se îndreaptă spre incapacitate de plăţi, spre oprirea producţiei şi şomaj masiv", a continuat Putin, cerând consultări urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.

"Grupul rus Gazprom va fi nevoit să treacă la plata în avans pentru livrările de gaze destinate Ucrainei, iar, în cazul în care condiţiile de plată nu vor fi respectate, livrările de gaze pot fi oprite sau limitate", a avertizat liderul de la Kremlin, propunând soluţionarea problemelor economice ale Ucrainei "pe picior de egalitate cu partenerii europeni".

Administraţia prezidenţială de la Moscova a confirmat faptul că Vladimir Putin i-a avertizat pe şefii de state şi de guverne din Europa în legătură cu riscurile pe care criza ucraineană le are asupra livrărilor de gaze ruseşti.

"Vladimir Putin exprimă extrema preocupare în legătură cu situaţia critică generată de datoriile acumulate de Ucraina şi cu riscurile pe care această situaţie le are asupra livrărilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Domnia sa a precizat: "Scrisoarea a fost trimisă joi, pe cale diplomatică, liderilor din Europa de Vest şi de Est. Vladimir Putin propune adoptarea unor măsuri urgente, deoarece situaţia nu mai poate aştepta. Situaţia poate avea consecinţe negative asupra tranzitului de gaz rus prin Ucraina".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ..... pe Itic, atunci cand s-a dus sa se planga ca viata lui este un cosmar, ca traieste inghesuit cu cinci copii, cu sotie, cu socrii si cu parinti sub acelasi acoperis. Rabinul il pune sa bage in casa pe rand, intai vaca, apoi cei doi porci, calul, orataniile. La sfarsit ii spune sa scoata toate animalele din casa si sa revina la el ca sa-i spuna cum e. "Rabi, e minunat, avem atata loc in casa si este atat de curat!"

    Ideea e, ca fericirea este o stare mentala proprie si personala. Din cand in cand un eveniment sau o persoana din exterior, ne poate provoca o stare temporara de fericire, dar in esenta, a fi sau nu fericit, e o decizie proprie a fiecaruia, chiar daca decizia nu poate fi constientizata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb