DACĂ SITUAŢIA DIN UCRAINA SE VA ÎNRĂUTĂŢI Tampiza: "Lukoil va fi obligată să-şi vândă şi activele din România"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 7 august 2014

Tampiza: "Lukoil va fi obligată să-şi vândă şi activele din România"

"Cred că decizia Lukoil de a vinde benzinării din Cehia, Ungaria şi Slovacia este legată de conflictul politic"

"Rusia nu poate şantaja România"

Lukoil ar putea fi obligată să-şi vândă activele din ţara noastră, în condiţiile în care conflictul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina se va înrăutăţi, consideră Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România.

Afirmaţia vine în contextul în care Lukoil, a doua companie producătoare de produse petroliere din Rusia, a anunţat, zilele trecute, că s-a înţeles cu MOL, din Ungaria, să-i vândă 44 de benzinării pe care le deţine în Cehia, subliniind că urmează să mai înstrăineze 75 de benzinării din Ungaria şi 19 din Slovacia, către Norm Benzinkut Kft.

Deşi ruşii de la Lukoil au anunţat că decizia face parte din strategia de optimizare a afacerilor, Constantin Tampiza consideră că aceste mişcări au loc în urma conflictului din Ucraina.

Domnia sa ne-a declarat: "Orice companie care are expunere într-o ţară unde există riscuri, trebuie să-şi optimizeze business-ul. Cred că societăţile din ţările europene care au dispus sancţiuni împotriva Rusiei au anumite riscuri, pentru că UE a abordat o politică anume faţă de Rusia. În aceste ţări, investiţiile ruseşti se devalorizează şi societăţile trebuie să înainteze în faţa companiei mamă o soluţie. Cred că decizia Lukoil de a vinde benzinăriile din cele trei ţări este mai mult legată de ceea ce se întâmplă pe scena politică, nu de optimizarea business-ului. În condiţiile în care acest conflict va escalada, cred că şi în alte ţări din UE, printre care şi Moldova şi România, se va întâmpla acelaşi lucru, respectiv Lukoil va fi obligată să ia decizia să-şi vândă activele. Valoarea acţiunilor de pe bursă se va deprecia, iar managementul companiei va trebui să ia măsuri corespunzătoare".

Conducerea Lukoil, grup care operează rafinării de petrol în România şi Bulgaria, a spus, săptămâna trecută, că sancţiunile occidentale impuse Rusiei vor forţa societatea să reducă programul de investiţii ca urmare a accesului limitat la fonduri. Vagit Alekperov, şeful corporaţiei ruseşti, a declarat că Lukoil ar putea vinde o parte din activele sale din Europa de Est cu scopul de a se concentra pe proiectele din Rusia.

"Sancţiunile sunt asupra ţării, dar noi suntem o companie din Rusia. Acest lucru ne va afecta la fel ca pe toţi ceilalţi", a menţionat domnia sa.

În ultimii ani, Lukoil a investit masiv în străinate.

De la 1 august, au intrat în vigoare sancţiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei, ca urmare a situaţiei din Ucraina, acestea vizând sectorul bancar, domeniul energetic şi exporturile de arme.

Băsescu nu crede în "ameninţarea" tăierii gazulului rusesc, la iarnă

Constantin Tampiza consideră că Rusia nu poate şantaja România, întrucât ţara noastră are cea mai mică dependenţă energetică faţă de Federaţia Rusă, iar cooperarea dintre cele două state este destul de redusă.

Cu toate acestea, în opinia preşedintelui Traian Băsescu, România este văzută ca o potenţială ţintă pentru Rusia. Oficialul a declarat, marţi seara, într-o emisiune de televiziune, că aşteaptă la summitul NATO consolidarea flancului estic.

Potrivit şefului statului, consolidarea flancului estic "poate însemna foarte multe", dar "cel mai important lucru ar fi amplasarea logistii, depozite de muniţii, de armanent, pentru că trupele vor veni imediat".

Băsescu este de părere că această consolidare ar putea aduce şi "ceva venituri".

Traian Băsescu se declară "mulţumit" de cel de-al treilea val de sancţiuni aplicate Rusiei, întrucât acesteia din urmă i se închide accesul pe pieţele de capital pentru finanţare proprie, băncile ruseşti încep să nu mai aibă acces pe pieţele de capital, iar sectorul apărării şi cel energetic încep să aibă probleme. Preşedintele ţării nu crede în "ameninţarea" tăierii gazulului rusesc la iarnă, deoarece ruşii ar pierde "enorm".

Recent, premierul Marii Britanii, David Cameron, a afirmat că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt nevoite să adopte o poziţie fermă împotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, pentru că, în caz contrar, în viitor Moscova ar putea destabiliza state UE precum România.

Tampiza: "Moldova se va convinge că sistemul democratic este mult mai bun decât cel fost sovietic"

În urma conflictului dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, Moldova poate câştiga paşi către aderarea la UE şi poate atrage noi finanţări europene, este de părere Constantin Tampiza.

"Moldova se va convinge că sistemul democratic este mult mai bun decât sistemul fost sovietic", ne-a spus domnia sa, apreciind că sancţiunile aplicate de ruşi moldovenilor au un impact negativ în primul rând asupra cultivatorilor.

"În Moldova, unde urmează să aibă loc alegeri parlamentare, ruşii vor lua tot felul de măsuri pentru a influenţa alegerile şi pentru a susţine partidele pro-ruse, acţionând împotriva partidelor pro-europene. Ruşii introduc diferite măsuri pentru devalorizarea politică a celor de la conducere, care sunt pro-europeni", ne-a declarat fostul director al Lukoil România.

Domnia sa consideră că alegerile vor fi câştigate tot de partidele aflate acum la guvernare, respectiv Partidul Democrat, Partidul Liberal din Moldova şi Partidul Liberal Reformator.

Republica Moldova a semnat, în data de 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat, la vremea respectivă, că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordurile afectează economia rusă.

Rusia a interzis, recent, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase" şi după ce au refuzat să mai cumpere vin şi carne procesată de pe piaţa moldovenească.

Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia ruşilor de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice.

Restricţiile pe care Federaţia Rusă le-a impus asupra importurilor din Republica Moldova vor aduce sărăcie în rândul moldovenilor, Rusia tăind fără milă toate canalele prin care aceştia ar fi putut prospera, sunt de părere unii analişti, care consideră că miza acestor restricţii este una foarte mare, avându-se în vedere alegerile parlamentare din toamnă.

În cadrul unui interviu acordat în această vară Ziarului BURSA, Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, a declarat: "Nu văd bine alegerile din Republica Moldova, întrucât locuitorii acestei ţări, după ce vor rămâne fără hrană, vor vota cu comuniştii. Fără exporturi, moldovenii sunt terminaţi. Miza este una foarte mare, întrucât moldovenii sunt puşi în situaţia să aleagă între Europa şi Rusia. Dacă îi vor vota pe comunişti, tratatul de aderare la UE nu va mai putea fi ratificat".

Premierul Victor Ponta a spus, recent, că ţara noastră va sprijini Republica Moldova în faţa sancţiunilor economice la care este supusă din partea Rusiei, referindu-se inclusiv la ridicarea cotelor de export pe piaţa europeană a produselor agro-alimentare moldoveneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb