Aderarea României la spaţiul Schengen nu este un subiect închis, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis poate să îl redeschidă curând, punându-l pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, a afirmat, astăzi, europarlamentarul Dacian Cioloş, conform Agerpres.
"Nu e uşor să întorci deciziile europene, dar mai există o şansă reală de a relua discuţia şi de a veni cu o soluţie politică, ridicând miza de la întâlnirea miniştrilor de Interne la cea a şefilor de stat sau de guvern, care pot lua decizii politice cu o viziune mai amplă. Începând de ieri, subiectul intrării României în Schengen nu mai este doar unul care se discută naţional. Nu este o problemă a României şi a Bulgariei cu Austria, ci a devenit una europeană, cu reverberaţii în toate capitalele, în Comisia Europeană, în Parlamentul European, în familiile politice europene. Aceste veto-uri singulare care blochează de facto Uniunea Europeană devin o problemă structurală. Nu mai este vorba despre România şi Bulgaria, ci despre solidaritate europeană în vremuri de criză şi despre respectarea tratatelor", a scris Cioloş, pe Facebook.
Potrivit acestuia, totodată, "este un moment în care trebuie să continuăm să fim solidari pe o chestiune de interes naţional".
"Trebuie să depăşim orgoliile mărunte, nervii şi frustrările. Autoflagelarea nu ajută cu nimic. Nu e momentul acum să căutăm vinovaţii - o să-i căutăm la sfârşitul meciului, dar acum suntem încă pe teren. În ceea ce mă priveşte, dacă se va lua decizia de a pune subiectul pe agenda Consiliului, sunt gata să continui orice discuţii necesare în ceea ce priveşte poziţionarea liderilor din familia noastră politică, Renew Europe. Dintr-un moment greu, cum este ratarea intrării în Schengen după ce aşteptările românilor au fost ridicate foarte sus, se iese doar dacă se indică o nouă perspectivă şi un plan clar pentru a atinge obiectivul naţional. Ridicarea frustrărilor la un nivel de fierbere, aţâţarea naţionalismului şi răspunsul ţâfnos ajută doar la răcorirea nervilor, nu şi la obţinerea rezultatului dorit", a transmis eurodeputatul, membru al REPER.
1. Nu !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 18:59)
Până la adânci tinereți ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 19:41)
Succesiunea trebuia să fie asta: 2004 în NATO,2007 în UE iar cel târziu în 2012 în Schengen ! Ne-am văzut cu sacii în căruță în 2007 și ne-am apucat de doctorate, de arogante, de Badalai! Nu merităm, hai să fim sinceri ! Dar austriecii trebuiau sa-i lase pe alții, erau destui pentru veto! Nu cred că sunt 5 țări care să ne vrea în Schengen cu sinceritate!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2022, 08:58)
No, dati-i pace!
Neica Ciolos stie ce spune! Facu' Renew Europe doar cu o mana de europarlamentari rumani.
RE e o forta acum, poate negocia cu granzii ioropei. Dar e de munca si acada cu starpirea incompetentei, coruptiei si plagiatorilor!
Dragnea si Dancila si tot pesedeul, au distrus munca diplomatilor si intrepronzatorilor de zeci de ani de zile sustinand tampenia cu mutarea ambasadei de la T....v la I.....m!
Poate Ciolos va fi ascultata de plagiatorii Ciuca si Bode.....securizand frontiera de dud, plus sa ceara separarea de Bulgaria!
4. M-am uitat pe fluxurile de stiri
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2022, 13:06)
M-am uitat pe fluxurile de stiri externe. Nu e nicio reverberatie decat aici pe plaiuri mioritice de vis.