DACIAN CIOLOŞ: "Nu există o majoritate clară pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi"

Ioana Dogaru
Politică / 1 februarie 2016

"Nu există o majoritate clară pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi"

Actualizare 20:25 Premierul: "L-am informat pe preşedinte despre discuţiile cu partidele; nu mi-a impus niciodată un punct de vedere"

Prim-ministrul Dacian Cioloş a afirmat astăzi că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii partidelor privind legea alegerilor locale, subliniind că şeful statului nu i-a impus niciodată un anumit punct de vedere.

"L-am informat pe domnul preşedinte şi legat de discuţia cu partidele, însă doar l-am informat despre ce am discutat şi care sunt concluziile mele. Dânsul nu mi-a impus până acum niciodată un punct de vedere. Deciziile pe care le-am luat le-am luat singur şi mi le-am asumat şi mi le asum", a precizat Cioloş, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:20

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că, în urma discuţiilor cu partidele, a rezultat nu există în acest moment o majoritate parlamentară foarte clară care să susţină revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Premierul a precizat că soluţia este în Parlament şi guvernul este gata să îşi dea sprijinul, dacă există o voinţă reală pentru modificarea legii alegerilor locale.

"Am constatat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament.(...) Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi. Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect", a declarat Cioloş.

Acesta a mai spus că Guvernul nu trebuie să se transforme în "instrumentul" niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun.

"Nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a ajuta, decizia rămâne tot la Parlament", a insistat Cioloş. El a mai spus că încă există discuţii între unele partide privind poziţionarea lor faţă de modificarea legii electorale în condiţiile în care există două proiecte de lege în Parlament.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:49 Geoană: "Cioloş a spus că nu vrea OUG sau asumare; e datoria noastră să construim o majoritate în Parlament"

Senatorul Mircea Geoană, preşedintele PSRO, a declarat astăzi că din discuţiile cu premierul Dacian Cioloş a reieşit că acesta nu intenţionează să recurgă la ordonanţă de urgenţă sau la procedura asumării răspunderii Guvernului pe modificarea legislaţiei electorale.

Mircea Geoană a subliniat că ar fi de datoria parlamentarilor să construiască o altă majoritate pe acest subiect. "Este evident că domnul Cioloş nu doreşte să scoată cartoful fierbinte pe care cele două mari partide tradiţionale - PSD şi PNL - l-au convenit anul trecut. Este clar că, în acest moment, asistăm la o încercare disperată a vechiului sistem politic de a împiedica apariţia unei noi generaţii de partide. Şi ceea ce se întâmplă în acest moment este o dovadă clară de ipocrizie din punct de vedere al intenţiei reale de a schimba modul în care România este guvernată, administrată şi care să ofere românilor şansa de a vota opţiuni diversificate. Ne-a confirmat şi nouă domnul premier Cioloş că nu intenţionează să folosească instrumente de tip ordonanţă de urgenţă sau asumarea răspunderii în Parlament. Noi considerăm că este obligaţia noastră, în Parlament, de a construi o eventuală majoritate în jurul acestui subiect", a declarat Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Preşedintele PSRO a adăugat că în discuţiile cu premierul a ridicat şi o problemă principială. "Sistemul de alegere a primarilor este doar o mică bucăţică dintr-un eşafodaj de legi, care, de fapt, reprezintă perpetuarea vechiului sistem politic în România. V-am dat un exemplu pe care l-am dat şi domnului Cioloş cu privire la reprezentarea partidelor în secţiile de votare. (...) Am făcut o propunere cu privire la faptul că în secţiile de votare să fie reprezentate toate partidele care depun liste complete pentru alegerile locale.(...) Pentru a nu crea o problemă bugetară suplimentară, anvelopa bugetară care este în acest moment dedicată celor care sunt în secţiile de votare să fie împărţită între toate aceste partide", a explicat Mircea Geoană.

El a menţionat că delegaţia PSRO i-a sugerat premierului, de asemenea, să exprime prin Guvern un punct de vedere favorabil la un proiect de lege depus de formaţiunea sa cu privire la votul electronic, având în vedere rata de participare redusă la vot.

"De aceea nu cred că subiectul votului în două tururi trebuie să fie ultimul răspuns al Guvernului actual. Chiar dacă are o viaţă limitată în timp, chiar dacă este clar că nu are susţinere parlamentară, chiar dacă există o anumită prudenţă, pe care pot să o înţeleg, (...) asta nu înseamnă că în tot ceea ce este nevoia profundă de schimbare adevărată în România actualul Guvern nu are nicio obligaţie. Măcar să dea semnalul de transformare a sistemului în care se aleg cei care vor administra România pentru următorii patru ani de zile", a declarat Geoană.

Cât priveşte ideea PSD şi ALDE că schimbarea legislaţiei electorale ar trebui făcută de viitorul Parlament, el a spus că "va fi prea târziu".

"Vechiul sistem se va reproduce în 2016. Patru ani de zile vor rămâne şi primarii şi consilierii locali şi viitori parlamentari, ceea ce înseamnă că vechiul sistem de partide va rămâne la putere la nesfârşit, indiferent cum se numeşte partidul care guvernează sau nu guvernează sau care este în Opoziţie sau la Putere", a declarat Geoană.

După discuţiile cu PSRO, premierul Dacian Cioloş a plecat de la Vila Lac 1, unde au avut loc consultările, în jurul orei 15:05, fără a face declaraţii presei.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:40 UNPR este împotriva modificării legii şi vrea primari aleşi într-un singur tur de scrutin

UNPR a susţinut, luni, la discuţiile cu premierul Dacian Cioloş, menţinerea actualei prevederi privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, invocând nevoia de "stabilitate" şi faptul că legea a fost adoptată, în această variantă, de Parlament, se arată într-un comunicat de presă al UNPR.

"UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei.", informează comunicatul de presă.

Liderii UNPR au discutat cu premierul Dacian Cioloş separat, în timp ce PSD şi ALDE au participat împreună la consultări.

Din delegaţia UNPR au făcut parte preşedintele partidului, Gabriel Oprea, secretarul general Neculai Onţanu şi vicepreşedintele Valeriu Steriu.

(I.D.)

-----

Actualizare 14:15 Băsescu: "Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi sau PNL să promoveze o iniţiativă"

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a declarat astăzi, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş, că sunt două variante pentru modificarea legislaţiei electorale, respectiv asumarea răspunderii Guvernului sau iniţiativă legislativă din partea PNL, adăugând că parlamentarii Mişcării Populare vor semna acest ultim demers.

"Am considerat că sunt două variante: asumarea răspunderii de către Guvern, dar este un act profund de voinţă a Guvernului, fiind mult mai democratică decât OUG (...). Asumarea răspunderii nu are vicii de genul OUG. Noi am sugerat, dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt: alegerea primarilor în două tururi, preşedinţii de CJ în două tururi şi Parlament cu 300 de parlamentari", a spus Băsescu.

El a arătat că cea de-a doua variantă este ca PNL, care a propus alegerea primarilor în două tururi, să promoveze această iniţiativă în Parlament, anunţând că Mişcarea Populară o va semna.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:11 Orban: "PNL îşi menţine opinia privind alegerea primarilor.Aştept poziţia oficială a premierului"

Ludovic Orban a declarat astăzi, după discuţiile cu premierul, că liberalii îşi menţin poziţia şi îi cer în continuare să modifice Legea alegerilor locale, precizând că aşteaptă un răspuns oficial din partea acestuia şi nu va relata cele discutate cu Cioloş, aşa cum a făcut Liviu Dragnea, transmit surse din presă.

"Delegaţia PNL a susţinut punctul de vedere cunoscut şi anume acela că este în interesul unei mai bune administrări a comunităţilor locale, este în interesul unei legitimităţi sporite a primarilor care conduc destinele comunităţii o perioadă de patru ani, ca primarii să fie aleşi cu 50% plus unu", a declarat Ludovic Orban, la Parlament.

Întrebat care a fost poziţia premierului Dacian Cioloş în relaţie cu solicitările PNL, Ludovic Orban a precizat că aşteaptă o poziţie oficială a Guvernului şi nu va dezvălui care au fost discuţiile din interior. "Eu aştept o poziţie oficială din partea domnului Cioloş şi nu am obiceiul, ca domnul Dragnea, să relatez spusele domnului Cioloş care au fost în cadrul discuţiei pe care am avut-o. Domnul Cioloş, dacă are ceva de comunicat public, sunt convins că vă va comunica şi dumneavoastră.(...) Eu cred că PSD este ultimul partid care poate să reclame faptul că Guvernul emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificare alegerilor, pentru că, PSD este, de fapt, partidul care a modificat, în august 2014, legea alegerilor prezidenţiale prin OUG. Aşa că, nu cred că PSD poate să deschidă gura pe tema asta", a mai declarat liderul liberal.

"Asta cu boicotul alegerilor este o cacealma. PSD, şi dacă face aceste declaraţii disperate, de fapt nu-i poate împiedica pe primarii care sunt la ora actuală în PSD să candideze", a mai comentat liderul liberal.

El a precizat că PNL aşteaptă şi o poziţie oficială din partea Avocatului Poporului. "Aşteptăm să vedem care va fi decizia Avocatului Poporului şi, în mod evident, continuăm să susţinem public toate demersurile noastre pe toate procedurile democratice pe care le avem la dispoziţie", a mai precizat liberalul.

Orban a fost întrebat dacă vor solicita o mediere din partea preşedintelui Klaus Iohannis, însă a explicat că PNL nu are pârghiile legale pentru a face o astfel de solicitare către preşedinte.

De asemenea, Orban a precizat că liberalii îşi vor anunţa deciziile în funcţie de poziţia premierului Dacian Cioloş. "La prima reuniune a Biroului Politic al PNL vom lua toate deciziile care se impun, numai că aşteptăm ca, în urma consultărilor, să se exprime o poziţie oficială din partea Guvernului", a conchis Ludovic Orban.

(S.A.)

---------

Actualizare 13:53 Tăriceanu: "Discuţia despre alegerea primarilor în două tururi, după viitoarele alegeri parlamentare"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declaratastăzi, după consultările cu premierul Dacian Cioloş, că o discuţie despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar trebui să cadă în sarcina Parlamentului rezultat în urma viitoarelor alegeri, susţinând astfel un punct de vedere comun cu PSD, informează surse din presă.

"Din punctul de vedere al ALDE, sigur, alegerea primarilor în două tururi de scrutin este avantajoasă. În pofida acestui lucru, i-am comunicat premierului că actuala formulă care s-a transpus într-un act legislativ de alegere a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene este rezultatul unor lungi discuţii, negocieri şi a unui consens din Parlament care s-a realizat anul trecut. Nu este firesc, aş spune chiar că este ridicol din partea unui partid politic, care acum consideră că l-ar dezavantaja actualul sistem electoral după ce cu un an în urmă îi era avantajos, să ceară schimbarea regulilor şi, mai ales, ar fi un semnal foarte periculos pentru societate şi pentru modul de acţiune a Guvernului. Acest lucru i l-am spus premierului Cioloş, deci nu suntem de acord cu modificarea legislaţiei. Acest lucru poate să fie făcut fără îndoială şi trebuie să facă parte dintr-o discuţie mult mai amplă, dar, firesc, după viitoarele alegeri parlamentare, când un Parlament cu o legitimitate reînnoită, proaspătă, poate să abordeze la începutul mandatului aceste chestiuni", a afirmat copreşedintele ALDE.

Tăriceanu a adăugat că România trebuie să demonstreze capacitatea de a-şi păstra stabilitatea. "Mi-aş dori foarte mult ca, în final, să nu fim o ţară în care la fiecare ciclu electoral se schimbă şi regulile privind alegerile. Dacă din 1992 până în 2008 am fost în stare să menţinem o anumită stabilitate, cred că aceeaşi gândire ar trebui să o avem şi pentru viitor", a spus el.

Întrebaţi de ce au venit împreună la consultările cu premierul, liderii PSD şi ALDE au oferit explicaţii în acest sens. Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a precizat că motivul prezenţei comune PSD-ALDE a ţinut de economie de timp atât pentru ei, cât şi pentru premier. "Încă un motiv am să vi-l spun eu. Ca să nu existe posibilitatea unor interpretări, unor nuanţe pe care să le invoce cineva, inclusiv dumneavoastră, presa, între punctele noastre de vedere", a explicat, la rândul său, Tăriceanu.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:37 Liviu Dragnea: "Susţinem ideea alegerilor locale în două tururi, dar nu acum"

Liviu Dragnea a spus că mesajul PSD a fost că nu sunt de acord cu amendarea legii acum pentru că nu se schimbă regulile jocului în timpul jocului.

Liderul PSD a mai spus că "din moment ce ideea OUG şi a asumării răspunderii a picat" nu se mai pune problema ca PSD să boicoteze alegerile locale.

(I.D.)

----

Actualizare 12:16 PNL i-a transmis lui Cioloş că alegerea primarilor într-un tur afectează exerciţiul democratic

Liberalii i-au transmis premierului, în cadrul discuţiilor de luni privind modificarea legislaţiei electorale, că menţinerea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin afectează exerciţiul democratic, PNL făcând apel la partide să accepte OUG pentru amendarea legii, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

"PNL a susţinut, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloş, necesitatea modificării legislaţiei electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. (...) Membrii delegaţiei au insistat asupra faptului că menţinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimităţii şi reprezentativităţii viitorilor aleşi, iar exerciţiul democratic ar avea de suferit", se arată în comunicat.

Liberalii fac apel, din nou, la celelalte formaţiuni politice să respecte principiul democratic al majorităţii în alegerea primarilor şi să accepte modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă cât mai repede cu putinţă, se mai arată în comunicat.

Delegaţia Partidului Naţional Liberal a fost compusă din co-preşedintele Vasile Blaga, prim-vicepreşedinţii Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur şi secretarul general Ilie Bolojan. Din partea Guvernului, pe lângă premierul Dacian Cioloş, au fost prezenţi la discuţii vicepremierii Costin Borc şi Vasile Dîncu, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

(I.D.)

---

Actualizare 11:58 Delegaţiile PSD şi ALDE, la consultări cu Cioloş pe subiectul alegerii primarilor din două tururi

O delegaţie a PSD, condusă de preşedintele partidului, Liviu Dragnea, s-a prezentat, luni, la Vila Lac 1, la consultările cu premierul Dacian Cioloş pe tema modificării legislaţiei electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, transmite Agerpres.

Alături de preşedintele PSD la discuţiile cu premierul se află şi secretarul general al formaţiunii Marian Neacşu.

Totodată, la Vila Lac 1, s-au prezentat şi reprezentanţii ALDE - copreşedinţii Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin.

(I.D.)

----

Actualizare 10:58 Macovei îi cere lui Cioloş asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi

Preşedintele M10, Monica Macovei, îi cere premierului să îşi asume răspunderea în Parlament pentru un pachet de legi care să vizeze revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, eliminarea sau scăderea pragului electoral şi modificarea legii votului prin corespondenţă, transmite Mediafax.

Pachetul de legi ar trebui să includă şi reducerea numărului de senatori şi deputaţi la 300, mai susţine Monica Macovei, potrivit unui comunicat de presă.

"Prim-ministrul Cioloş se consultă cu partidele parlamentare pentru revenirea la alegeri în 2 tururi de scrutin, dar ştim deja că PSD, UNPR şi ALDE îi vor spune că nu sunt de acord. Guvernul Cioloş a fost învestit de Parlament, însă trebuie să satisfacă cerinţele oamenilor şi ale democraţiei. Şi atunci, să îşi asume răspunderea în Parlament şi să o facă pe toate cele 4 puncte, nu doar pentru alegeri locale în două tururi de scrutin", a mai declarat lideul M10.

Discuţiile au început cu delegaţia PNL, formată din copreşedintele Vasile Blaga, secretarul general Ilie Bolojan şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban.

(I.D.)

----

Delegaţia PNL, la consultări cu premierul pe tema modificării legislaţiei electorale

O delegaţie a PNL, condusă de copreşedintele Vasile Blaga, s-a prezentat, luni, la Vila Lac 1, la consultările cu premierul Dacian Cioloş pe tema modificării legislaţiei electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, informează Agerpres.

Din delegaţia anunţată a liberalilor mai fac parte prim-vicepreşedinţii Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Gheorghe Flutur şi secretarul general al partidului, Ilie Bolojan.

Pe 18 ianuarie, liberalii au anunţat că îi vor înainta premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanţă de urgenţă a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Iniţial, Cioloş a respins o astfel de modificare. Ulterior, el a anunţat că va avea discuţii cu partidele în privinţa modificării legislaţiei electorale.

Liberalii au transmis şi o scrisoare Avocatului Poporului în care cereau sesizarea CCR în privinţa excepţiei de neconstituţionalitate privind legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, aminteşte sursa citată

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu susţinea săptămâna trecută că varianta unei ordonanţe de urgenţă pe tema modificării legislaţiei privind alegerea primarilor este cea mai bună soluţie.

În cursul zilei de azi, premierul Dacian Cioloş urmează să aibă consultări şi cu celelalte partide parlamentare PSD, UNPR, ALDE, UDMR şi cu Grupul minorităţilor naţionale. La discuţiile pe tema modificării legii electorale au fost invitate şi formaţiunile cu reprezentare în Parlament MP, PND şi PSRO.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. P.N.L-ul este in mare parte un partid de galagiosi , mincinosi, artagosi si puturosi. Singurul partid cu liberali autentici este A.L.D.E(n-o sa-mi spuneti ca IOHANNIS DE UN AN IN P.N.L este mai liberal decat TARICEANU-SINGURUL CU ADEVARAT BARBAT DE STAT.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb