DALIA GRYBAUSKAITE, PREŞEDINTELE LITUANIEI:  Accesul României la Schengen, periclitat de instabilitatea politică

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 septembrie 2012

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite: "Totul este pe mâinile dumneavoastră - bine sau rău - totul depinde de politicienii ţării dumneavoastră".

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite: "Totul este pe mâinile dumneavoastră - bine sau rău - totul depinde de politicienii ţării dumneavoastră".

România, ultima dintre statele membre la absorbţia fondurilor europene

Instabilitatea internă a României poate periclita accesul la spaţiul Schengen, potrivit preşedintelui Lituaniei Dalia Grybauskaite, aflată într-o vizită de lucru în ţara noastră.

Şeful Lituaniei a menţionat că statul de drept, securitatea şi independenţa sistemului juridic din România reprezintă o obligaţie pentru orice îmbunătăţire a negocierilor în dosarul Schengen.

Dalia Grybauskaite a subliniat: "Lituania sprijină iniţiativele şi nevoile cu care se confruntă azi Ro­mâ­nia, în special în ceea ce priveşte dosarul Schengen şi negocierile pe care le pregătim în interiorul UE, privind cadrul financiar-bugetar. Ţara dumneavoastră se află astăzi sub o analiză atentă şi multe interese internaţionale se concentrează pe ţara dumneavoastră. (...) Desigur, Lituania este pregătită să vă sprijine, oricând veţi dori să beneficiaţi de acest sprijin, dar trebuie să înţelegeţi că situaţia internă depinde de dumneavoastră, iar stabilitatea politică internă este atât de importantă, încât orice forţă politică, indiferent care ar fi partidul, trebuie să se comporte în mod foarte responsabil. (...) Sper ca ţara dumneavoastră azi, mâine, după alegeri, îşi va putea asuma responsabilitatea pentru stabilitate şi să facă tot ce este posibil pentru popor. Nimeni nu vă va ajuta din exterior, nimeni nu vă va putea distruge din exterior. Totul este pe mâinile dumneavoastră - bine sau rău - totul depinde de politicienii ţării dumneavoastră".

Oficialul a transmis un aver­tisment politicienilor români, arătând că, dacă nu se maturizează şi nu se comportă responsabil, nu vor avea resurse suficiente de la UE şi nu se va deschide zona Schengen.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Traian Băsescu, şeful lituanian a declarat: "Eu v-am sprijinit puternic în calitatea mea de comisar european, înainte de aderarea la UE. Am alocat ţării dumneavoastră atâtea resurse cât am putut, pentru a vă ajuta să vă dezvoltaţi, dar dumneavoas­tră nu folosiţi aceste şanse. Toate ţările au dificultăţi. Toţi ne confruntăm cu bătălii între partidele politice, dar maturitatea politică înseamnă că, orice ideologie politică ar avea partidul din care faceţi parte, trebuie să înţelegeţi că poporul dumneavostră este primul care contează, iar bătăliile ideologice sunt cel mai puţin importante. (...) Aşa că vă invit, ca şi în ţara noastră, că şi noi avem alegeri la toamnă, ca fiecare politician să-şi vadă res­ponsabilitatea. Politicienii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru viitorul dezvoltării ţării dumnea­vostră, iar alegerile trebuie să demonstreze că politicienii trebuie să înţeleagă că nu e important câştigul sau piererea, e important ce faci cu puterea după ce o obţii".

Dalia Grybauskaite: "Din cauza agitaţiei politice, ţara e paralizată şi nu îşi poate rezolva problemele"

Preşedintele litunian a arătat că instabilitatea politică din România se reflectă asupra performanţelor ţării în UE, precizând: "Aş dori să spun că această instabilitate pe care o putem vedea din exterior acum - schimbarea a trei premieri în şase luni - deloc suprinzător se reflectă şi în capacitatea dumneavostră de a performa în UE şi mă refer aici în special la capacitatea de absorbţie a fondurilor europene".

Dalia Grybauskaite a mai precizat: "Ţara dumneavostră este ultima din toate statele membre la capitolul absorbţiei fondurilor europene. Acesta este un mesaj foarte negativ. Din cauza agitaţiei politice, ţara e paralizată şi nu îşi poate rezolva problemele. Ţara dumneavostră îşi pierde posibilitatea de a-şi folosi toate oportunităţile şi resursele financiare pe care le aduce apartenenţa dumneavostră la UE".

Preşedintele Lituaniei a subliniat că ţara sa se află pe locul al doilea în UE în privinţa absorbţiei fondurilor europene şi că este dispusă să ajute România în această privinţă.

La rândul său, şeful român a declarat: "Am discutat despre evoluţiile cu privire la cadrul financiar 2014-2020, unde poziţiile noastre sunt comune. Avem ca obiectiv comun menţinerea politicilor de coeziune şi, de asemenea, politica europeană de vecinătate. Nu în ultimul rând, am avut discuţii despre securitatea energetică şi nevoia de independenţă energetică. Am discutat despre extindere şi despre Republica Moldova".

Ponta: Şefii de stat din Europa sunt "mai sfătoşi", în timp ce premierii "sunt cu treaba"

Premierul Victor Ponta consideră că atenţionările făcute de preşedintele Lituaniei cu privire la instabilitatea politică a Ro­mâniei denotă faptul că toţi şefii de stat din Europa sunt "mai sfătoşi", în timp ce premierii "sunt cu treaba".

"La ora 17.00 am să mă văd cu doamna preşedinte. Mă gândesc că aşa-s toţi preşedinţii în Europa, sunt foarte sfătoşi. Prim-miniştrii sunt cu treaba", a spus Victor Ponta, solicitat de jurnalişti să comenteze declaraţiile Daliei Grybauskaite.

Antonescu: Consideraţiile preşedintelui lituanian sunt "de natură valorică şi nu pot fi considerate un avertisment"

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat, ieri, după întrevederea cu preşedintele Lituaniei Dalia Grybauskaite că aceasta a făcut consideraţii generale la adresa României, non-partizane, de natură valorică şi care nu pot fi considerate un avertisment.

Antonescu a precizat: "Ceea ce domnia sa a spus nu poate fi socotit drept avertisment. Au fost nişte consideraţii - a şi precizat - la fel de valabile pentru România, pentru Liatuania, pentru oricare altă ţară a UE în legătură cu ce ar trebui să facă oamenii politici, dar în niciun caz pe tonul pe care au părut a-l sugera relatările de presă de dimineaţă. (...) Despre Schengen, este vechea poveste. Nu e vorba de un Guvern sau de un moment, e vorba des­­pre faptul că, din punct de vedere tehnic, aquis-ul pentru Schengen e realizat de România de mai multă vreme, iar conotaţiile şi conjuncturile politice pot servi drept pretexte unora".

Senatorul a arătat că întrevederea sa cu preşedintele lituanian a constat într-o discuţie foarte plăcută, în care a descoperit un om politic prieten al României.

Duvăz, PSD: Preşedintele Băsescu ar trebui să ţină cont de sfaturile omologului său lituanian

Deputatul PSD Bogdan Nicules­cu Duvăz, membru în Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, este de părere că, dacă şeful statului lituanian a făcut acele declaraţii la Palatul Cotroceni, atunci ar trebui ca preşedintele Traian Băsescu să ţină cont de acele critici.

"Ar fi bine ca preşedintele, care a asistat la aceste declaraţii, să ţină cont de ele", a spus Duvăz.

Voinescu, PDL: Afirmaţiile Daliei Grybauskaite, "periculos de adevărate"

Deputatul PDL Sever Voinescu, membru în Comisia de politică externă a Camerei, a declarat, citat de Mediafax, că afirmaţiile preşedintelui Lituaniei sunt "periculos de adevărate" şi arată că "tentativa de lovitură de stat dezvoltată de USL" este o problemă europeană.

Voinescu a precizat: "Trebuie să înţelegem foarte bine care este dimensiunea gesturilor noastre politice din interior. Liderii USL au dovedit un provincialism lamentabil şi nociv pentru România, crezând că bătaia lor, aici, este o problemă care se rezolvă într-un fel de parcare mărginaşă a Europei, numită România".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb