DAN ŞOVA:  "Autostrada Transilvania - construită prin concesiune, fondurile europene sunt excluse"

Ziarul BURSA #Companii / 1 iulie 2013

Autostrada Transilvania poate fi realizată doar prin concesiune, fiind exclusă o finanţare din fonduri europene, a declarat, vineri, Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, citat de Mediafax.

Dan Şova a subliniat că în proiectul Autostrăzii Transilvania ar putea fi implicate financiar şi consilii judeţene şi primării de municipii, urmând să se analizeze sub ce formă va fi această contribuţie.

Dan Şova a precizat: "Am precizat că Autostrada Transilvania, în acest moment, nu poate fi finanţată din fonduri europene. Singura soluţie de finanţare este concesiunea după modelul Comarnic - Braşov sau Centura de Sud a Capitalei. România, din 1990 până în 2013, nu a făcut vreo concesiune sau un parteneriat public-privat pe un proiect de autostradă şi, ca atare, avem o problemă de credibilitate instituţională. Trebuie să demonstrăm că putem face cele trei concesiuni scoase, respectiv Comarnic - Braşov, Centura Sud şi Craiova - Piteşti, pentru a avea încrederea finanţatorilor internaţionali, firme private, şi a celor instituţionali - BEI, BERD sau Banca Mondială".

Ministrul delegat a refuzat să avanseze vreun termen pentru reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania: "Nu există un termen, mâine sau peste trei ani, nu pot să spun că începem mâine sau peste un an, pentru că nu avem nici studii actualizate, nici nu ştim care sunt sursele de finanţare şi cum se poate face concesiunea. (...) În perioada următoare trebuie să studiem toate posibilităţile şi instrumentele financiare care ne stau la dispoziţie şi să ţinem cont de faptul că, într-o concesiune, statul român nu poate participa cu mai mult de 49%, pentru ca proiectul să nu fie calificat în interiorul deficitului bugetar. Contribuţia statului trebuie să fie de maxim 49% şi trebuie să găsim soluţii ca din taxa de autostradă proiectul să producă 51%, reprezentând costuri de proiectare - construcţie, creditare, operare - întreţinere, pe perioada concesiunii".

Potrivit oficialului, în perioada următoare trebuie actualizate studiile de trafic pe Autostrada Transilvania, în noiembrie urmând să fie semnate cele trei concesiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb