DAN VÎLCEANU: "Am aprobat ordonanţa privind fluxurile financiare în cadrul PNRR"

J.P.
Politică / 10 decembrie 2021

"Am aprobat ordonanţa privind fluxurile financiare în cadrul PNRR"

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri că a aprobată ordonanţa privind fluxurile financiare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care urmăreşte modul în care circulă financiar banii între instituţiile statului român, conform Agerpres.

"Este o ordonanţă foarte importanţă, pentru că este ordonanţa privind fluxurile financiare în cadrul PNRR. Un text foarte tehnic care se referă la instituţiile statului român implicate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi modul în care circulă financiar banii între aceste instituţii", a precizat Vîlceanu, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

El a susţinut că această ordonanţă este şi un jalon, în cadrul celor 21 de jaloane pe care România le are de îndeplinit până la finalul anului, fiind practic al 6-lea jalon "pe care acum îl avem deja îndeplinit".

"Este o ordonanţă care specifică foarte clar modul în care banii vor circula. Este diferit circuitul faţă de fondurile europene clasice, aici avem de a face cu un circuit prin buget, cu prevederi bugetare care sunt cuprinse şi în legile bugetare şi ulterior raportări din 3 în 3 luni a nevoilor şi a sumelor cheltuite. Coordonatorul de reformă raportează la MIPE şi la Ministerul de Finanţe, din 3 în 3 luni, şi sumele de care are nevoie, dar şi sumele pe care le-a cheltuit. MIPE este cel care monitorizează, verifică, controlează tot acest circuit şi comunică Comisiei mai departe toate aceste date", a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Potrivit sursei citate, ca un element de noutate, anumite investiţii vor fi efectuate prin agenţiile de dezvoltare regională. "Aici mă refer la câteva investiţii din cadrul componentelor social, sănătate şi educaţie", a adăugat Dan Vîlceanu.

Guvernul României a adoptat vineri Ordonanţa de urgenţă care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat MIPE într-un comunicat.

Ordonanţa de urgenţă reglementează în detaliu cadrul instituţional pentru implementarea PNRR şi stabileşte fluxurile financiare, de monitorizare, verificare şi control a utilizării fondurilor alocate.

Astfel, MIPE va exercita toate atribuţiile de monitorizare, verificare, control şi constatare, întocmire şi semnare a cererilor de plată transmise Comisiei Europene în vederea atragerii fondurilor alocate.

Totodată, actul normativ reglementează modalitatea de alocarea fondurilor către instituţiile care coordonează implementarea reformelor şi investiţiilor prevăzute în PNRR. Mecanismul are la bază principiul planificării bugetare şi prevede alocarea în bugetele coordonatorilor de reforme a sumelor din PNRR, precum şi a finanţării naţionale, dacă este cazul.

România are pentru anul viitor o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. Pentru anul 2021 şi primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro. Prima transă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.

Reamintim că din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro - împrumut acordat în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum oare au ajuns dou idioti citu,valceanu sa ne hotarasca soarta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb