DAN VÎLCEANU: "Nu renegociem PNRR"

G.B
Politică / 27 ianuarie 2022

Dan Vîlceanu

Dan Vîlceanu

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a decalarat astăzi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu va fi renegociat, potrivit Digi24.

Ministrul spune că au existat "îngrijorări" ale Comisiei Europene în legătură cu declaraţiile unor oficiali români care au cerut renegocierea procentului din PIB alocat pentru pensii. Este vorba de declaraţia ministrului Muncii, Marius Budăi, care a spus că vrea renegocierea procentului de 9,4%. "Nu există niciun fel de discuţie privind renegocierea PNRR", spune Vîlceanu.

"Faptul că există anumite atitudini politice sunt de înţeles, sunt oameni politici. Nu o să le comentez. Vreau doar să vă spun că România, până în prezent, nu a avut niciodată alocat un procent de 9,4% din PIB. Tot timpul a fost mai mic. Nu este un procent neîndestulător dacă ne referim la ce s-a întâmplat până acum în România, ci este un procent mai mare", a declarat Vîlceanu.

"Primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să ne limităm la obligaţiile pe care guvernul le are printr-un document oficial. Nu vă ascund faptul că au existat îngrijorări imediat când au apărut astfel de exprimări în spaţiul public, mă refer de la Comisia Europeană, care ne-au şi întrebat imediat dacă există această posibilitate să mergem să încercăm să renegociem. Vă anunţ că renogocierea PNRR înseamnă renegocierea de la zero. Nu am ascuns posibilitatea de a discuta la termenul din 2023. Dar să vii acum şi să tot spui că plecăm să renegociem, ne ducem, nu e bine, e normal să stârneşti îngrijorare. Dacă vrei să renegociezi PNRR, pleci de la zero. Adio granturi, pică tot", spune ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Dan Vîlceanu a precizat că ţara noastră trebuie să reformeze sistemul de pensii, pentru ca acestea să se bazeze pe contributivitate. De asemenea, ministrul a spus că trebuie crescut procentul de contribuţie la pilonul II pentru că altfel "este clar că nu vom beneficia de pensie".

"Cred că trebuie să ne concentrăm pe reforma sistemului de pensii, pe modul în care eliminăm inechităţile pentru că asta îi deranjează cel mai tare pe români, pentru că indiferent de sistemul de pensii, faptul că un există un cetăţean care a ieşit la pensie acum 5 ani şi are pensia mult mai mică decât cel care a ieşit la pensie anul trecut, generează o nemulţumire. Şi ăsta este primul lucru pe care trebuie să îl rezolvăm, eliminarea inechităţilor, o nouă lege a pensiilor, corectă şi cu pensii decente, dacă nu foarte bune. De aceea există o preocupare şi pentru creşterea procentului pentru pilonului II de pensii, astfel încât să sperăm că şi eu şi dvs. vom avea o pensie într-o zi, altfel este clar că nu vom beneficia de pensie, o ştie toată lumea, nu numai noi românii, ci toată Europa, în toate ţările există o problemă cu sustenabilitatea sistemului de pensii. Tocmai de aceea, după implementarea acestor reforme, vom avea o pensie de la pilonul I cu o altă pensie şi de la pilonul II ceea ce va duce ca fiecare român să aibă o penise mai bună, mai corectă", a declarat ministrul.

"România este un stat care şi-a îndeplinit obiectivele din PNRR până în prezent. Mai sunt cinci state europene care nu au semnat încă un PNRR: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Suedia şi Olanda. Faptul că am reuşit să închidem jaloanele a dat o notă de seriozitate şi există un feedback pozitiv din partea Comisiei Europene", a mai spus Vîlceanu despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că PSD vrea să renegocieze PNRR deoarece prin plafonul de 9,4% din PIB agreat de Comisia Europeană pentru cheltuielile cu plata pensiilor, vârstnicii României "sunt condamnaţi la sărăcie". Acesta a spus, astăzi, la Digi24, că premierul Nicolae Ciucă este de acord cu renegocierea procentului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In MINA cu tine PAPAGALULE,sa muncesti ca sa platesti tu cu FAMILIA ta,toti banii FURATI din COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA.!

    Normal ca nu l renegociatil,doar a fost facut cu premeditare ,nu pnl usr scoteau tinerii frumosi si liberi in strada ca psd sa nu faca mariri de pensii si salarii ,luati va opinia politica inapoi ca erati foarte mandri ca dati (...)psd ului,

    1. Nu renegociati. Am inteles. Dar cand ati negociat ati spus cuiva ce anume negociati? Rusine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb