Dan Voiculescu - sechestru pe terenuri şi acţiuni

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Politică / 2 iulie 2014

Dan Voiculescu - sechestru pe terenuri şi acţiuni

7 iulie - sentinţa definitivă

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a extins ieri sechestrul asigurător pe averea omului de afaceri Dan Voiculescu pentru recuperarea presupusului prejudiciu de 60 de milioane de euro în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Astfel, judecătorii CAB au pus sechestru pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei (unde se găseşte sediul Antena Group), pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco (unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu), precum şi pe două seturi de câte 9,9 milioane acţiuni de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative, valorând fiecare circa 3 milioane lei.

Unii susţin că acest sechestru ar viza şi acţiunile deţinute de familia Voiculescu la posturile de televiziune Antena 1, Antena Stars sau Antena 3, alţii susţin însă contrariul. Întrebat de reporterul ziarului BURSA dacă sunt afectate de sechestru posturile tv Antena 1 şi Antena 3, Gheorghe Mateuţ, avocatul omului de afaceri, ne-a declarat ieri: "Nu ştiu. Vom vedea în încheiere. Nici eu nu am înţeles".

Dosarul privind privatizarea ICA a primit ieri un nou termen de judecată, pentru 7 iulie, când urmează să fie audiaţi inculpaţii care vor dori să dea declaraţii şi când va fi dată sentinţa definitivă. Noul complet de judecată este format, din 24 iunie, din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, recent promovaţi la CAB de la Tribunalul Bucureşti. Cei doi au fost desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Înainte de judecarea cauzei, Dan Voiculescu a declarat că dosarul ICA nu se apropie de final şi că nu se teme pentru judecarea acestuia, explicând, ironic, că s-a uitat pe CV-ul judecătoarei Cameliei Bogdan şi că are încredere în domnia sa, pentru că este documentată, fiind "specializată în spălarea banilor". Dan Voiculescu a detaliat: "Nu mi-e teamă. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e documentată, e preocupată de studiu, are foarte multă comunicări, lucrări şi e specializată în spălarea banilor. Am mare încredere că, fiind specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să vadă cum mi-am spălat eu banii cu propriii bani. Pentru că acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spălat niciun alt ban, ca atare comparaţia cu Vîntu nu are nicio legătură".

Ulterior, însă, după ce judecătorii i-au extins sechestrul, Dan Voiculescu a fost mai rezervat în declaraţii cu privire la noul complet de judecată: "E bine. E bine, e bine".

După decizia de ieri a instanţei privind extinderea sechestrului, avocaţii inculpaţilor i-au recuzat pe cei doi judecători, invocând faptul că au instituit măsura în această fază a dosarului. Judecătoarea Camelia Bogdan a declarat că sechestrul ar fi trebuit pus încă din faza de urmărire penală.

Şedinţa de ieri de la Curtea de Apel Bucureşti a fost animată de nemulţumirile avocaţilor inculpaţilor, care s-au lovit de fermitatea judecătorilor. Instanţa a respins şi cererea de recuzare, motivând că aceasta nu poate fi formulată în baza unui articol invocat de avocaţii apărării.

Gheorghiţă Mateuţ s-a arătat nedumerit de termenul fixat pentru 7 iulie, argumentând că este prea din scurt, astfel de termene acordându-se, potrivit noului cod, doar în cauzele urgente, când este vorba despre arestaţi preventiv sau minori.

"Eu sper încă într-o imparţialitate a instanţei", a spus Mateuţ, care a adăugat însă că instanta a respins "absolut tot, tot ce se putea, şi cererile care nu au fost formulate" şi le-a recomandat ziariştilor să compare măsurile dispuse de judecători şi procedura folosită cu cea prevazută de lege.

GRIVCO (Grupul Industrial Voiculescu şi Compania) este un grup de companii din ţara noastră, înfiinţat în 1991, deţinut de familia lui Dan Voiculescu. Estimat la peste 350 milioane dolari, grupul este alcătuit din peste 20 de companii cu profiluri diferite: media, comerţ, bănci, finanţe, servicii, producţie, agricultură. Anul trecut, Grivco a avut o cifră de afaceri de circa 9,8 milioane de euro, datorii de aproximativ 14 milioane de euro şi un profit de 59.000 de euro.

În 2001, Partidul Conservator (înfiinţat şi condus, pe atunci, de Dan Voiculescu) a intrat la guvernare. Ca urmare a acestui fapt, Dan Voiculescu a predat conducerea holdingului către una dintre fiicele sale, Camelia, rămânând, totuşi, acţionar majoritar. Patru ani mai târziu, în 2005, Dan Voiculescu s-a retras din afaceri, dedicându-se vieţii politice şi cedându-şi întreaga avere celor două fiice, Camelia şi Corina.

5 ani de închisoare cu executare, la prima instanţă

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, anul trecut, pe Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în dosarul ICA. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi (director general şi membru în AGA de la ICA), fostul ministru al Comunicaţiilor (1996-1999) Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la 6 ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte 5 ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Tribunalul Bucureşti a decis, la acea vreme, confiscarea de la Dan Voiculescu a sumei de 2.984.358,3 lei, reprezentând contravaloarea a 9.847.000 de acţiuni ICA donate uneia dintre fiicele sale şi a sumei de 2.984.358,6 lei, pentru alte 9.847.000 de acţiuni ICA, şi acestea donate fiicei sale.

Tot atunci, instanţa a dispus menţinerea sechestrului asigurător instituit de procurorii DNA pe mai multe conturi ale lui Dan Voiculescu, până la concurenţa sumei de 20 de milioane lei, precum şi pe un imobil al omului de afaceri din zona Kiseleff, cu o valoare estimată la 250 mii euro.

Judecătorul a menţinut şi sechestrele asigurătorii instituite de procurori pe imobilele mai multor inculpaţi din dosar. Astfel, au rămas sub sechestru imobilele aparţinând lui Sin Gheorghe în valoare de 110.000 de euro, Vica Ene - 88.000 de euro, Mencinicopschi - 456.000 de euro, Sandu Jean Cătălin - 210.000 de euro. De asemenea, instanţa a menţinut atunci sechestrul asigurător în cazul lui Sorin Pantiş - pe un teren, două apartamente şi bunuri, în valoare totală de 2.020.000 de euro, Alexandru Petre - pe jumătate dintr-un imobilul cu o valoare estimată de 110.000 de euro, Vlad Nicolae Săvulescu - pe teren şi clădire cu o valoare estimată de un milion de euro şi pe jumătate dintr-un alt imobil cu o valoare estimată de 95.000 de euro.

Instanţa a mai dispus anularea parţială a notei privind propunerea de vânzare a acţiunilor gestionate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) la SC ICA SA Bucureşti şi a celor două exemplare ale procesului verbal de predare-primire care ar fi fost întocmit în fals la acea vreme de Mencinicopschi, în calitate de director general al institutului, şi Sorin Pantiş, în calitate de director general executiv al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar, săptămâna viitoare .

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Conform anchetatorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 milioane euro.

Cine sunt cei doi judecători

Camelia Bogdan este cea care a judecat, până la un moment dat, dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Camelia Bogdan a fost eliminată din complet, din cauză că judecătoarea Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti a considerat că judecă dosarul mult prea repede.

În dosar, Camelia Bogdan a verificat dacă Vîntu, care susţinea că se tratează în Viena pentru probleme cardiace, se găsea într-adevăr acolo. Judecătoarea a descoperit că omul de afaceri era tratat în Viena de un ginecolog.

Tot Camelia Bogdan a dispus condamnarea omul de afaceri Ştefan Riza la 12 ani de închisoare. La Curtea de Apel, Ştefan Riza a primit o reducere a pedepse la 3 ani de închisoare. Această reducere a fost acordată de către judecătorul Stan Mustaţă, arestat pentru corupţie, cel care fusese iniţial desemnat să judece dosarul lui Dan Voiculescu.

Judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea a refuzat să îl elibereze condiţionat pe Sorin Ovidiu Vîntu, din cauză că acesta "nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducării sale" şi "nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit".

Grupul GRIVCO este prezent şi pe pieţele internaţionale, având reprezentanţe în Cairo, Istanbul, Moscova, Belgrad, Beijing, Beirut. Cea mai cunoscută companie a grupului de firme este Trustul Intact (înfiinţat în 1993), care include posturile de televiziune Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV, ziarele Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor, Săptămâna Financiară şi Top Gear, posturile de radio Romantic FM şi News FM. Grupul GRIVCO deţine şi compania energetică Grivco Energy, implicată în anul 2006 în scandalul energiei furnizate de complexurile Rovinari şi Turceni. Conform procurorilor, contractele încheiate în perioada noiembrie-decembrie 2005 le-ar fi produs celor două complexuri energetice o pagubă de 15,7 milioane lei. De aceste contracte preferenţiale au beneficiat şapte firme care au cumpărat energie în bandă la preţuri sub costurile de producţie ale celor două termocentrale.

Proprietarii posturilor TV

ANTENA 1 - ANTENA STARS - EUFORIA LIFESTYLE TV - ZU TV / ANTENA PLAY 2

Deţinătoarea licenţelor audiovizuale şi avizului de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere este societatea ANTENA TV GROUP SA, ai cărei acţionari sunt: Voiculescu Camelia Rodica - 41,780095%, Voiculescu Corina Mirela - 37,457653%, Lazăr Mihai - 8,644884%, Gheorghe Anca Raluca - 4,322442%, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (membru fondator şi preşedinte - Dan Voiculescu) - 3,91666%, Grivco SA - 3,878266%.

Acţionarii Grupului Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA: Voiculescu Camelia Rodica -39.125%, Voiculescu Corina Mirela - 39.125%, Gheorghe Anca Raluca - 10%, Lazăr Mihai - 10% şi Constanda Elena Sorina - 1.75%.

ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS / ANTENA INTERNATIONAL

Deţinătoarea licenţelor audiovizuale este societatea ANTENA 3 SA, ai cărei acţionari sunt: Voiculescu Corina Mirela - acţionar principal - 49.58%, Voiculescu Camelia Rodica - 43.85%, Oancea Sorin - 5.3%, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (membru fondator şi preşedinte - Dan Voiculescu) - 1.27%.

Sursa: Consiliul Naţional al Audiovizualului (25.06.2014)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb