DANA ABABEI, NOUL PREŞEDINTE ANEVAR: "Nici băncile şi nici clienţii nu mai fac presiune pentru modificarea valorii imobilelor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 14 decembrie 2017

Dana Ababei a preluat mandatul de preşedinte al ANEVAR, pentru o perioadă de doi ani, înlocuindu-l pe Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei în perioada 2016-2017. Dana Ababei este membru ANEVAR din anul 1997 şi a mai ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Asociaţiei în perioada 2014-2015. Cu o experienţă de peste 20 de ani în evaluarea de întreprinderi, instrumente financiare, active necorporale, proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile, este specializată ca "Verificator de rapoarte de evaluare".

Dana Ababei a preluat mandatul de preşedinte al ANEVAR, pentru o perioadă de doi ani, înlocuindu-l pe Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei în perioada 2016-2017. Dana Ababei este membru ANEVAR din anul 1997 şi a mai ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Asociaţiei în perioada 2014-2015. Cu o experienţă de peste 20 de ani în evaluarea de întreprinderi, instrumente financiare, active necorporale, proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile, este specializată ca "Verificator de rapoarte de evaluare".

Băncile şi clienţii nu mai fac presiune pe evaluatori pentru ca aceştia să majoreze sau să reducă valorile evaluărilor făcute la bunurile imobile, a spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Dana Ababei, noul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

"Datorită Bazei Imobiliare de Garanţii (BIG) s-a renunţat la presiunea băncilor şi a clienţilor care doreau valori mai mari sau mai mici pentru imobilele evaluate", a precizat domnia sa, adăugând: "Nu mai vin reclamaţii din domeniul bancar în acest sens, deşi înainte aveam avalanşe de astfel de sesizări".

Conform noului şef al ANEVAR, există un trend în domeniul bancar ce presupune externalizarea departamentelor de evaluare, fapt care îndepărtează posibilitatea existenţei conflictului de interese.

Reprezentanţii Asociaţiei au anunţat că mai mult de 94.000 de rapoarte de evaluare a proprietăţilor imobiliare pentru garantarea împrumutului au fost introduse în BIG, în primele nouă luni ale acestui an. Sursele citate menţionează: "Valoarea de piaţă a garanţiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizaţi în primele trei trimestre se ridică la aproximativ 18 miliarde de euro. Din totalul rapoartelor introduse în BIG în primele trei trimestre ale anului, peste 73.000 de rapoarte au vizat proprietăţi rezidenţiale, cu o valoare cumulată de peste 5,2 miliarde de euro şi aproximativ 7.300 de rapoarte au vizat proprietăţi comerciale, cu o valoare cumulată de 5,6 miliarde de euro". Restul rapoartelor de evaluare au fost elaborate pentru terenuri, proprietăţi industriale, mixte şi agricole.

ANEVAR: "Preţurile imobiliarelor din Cluj au depăşit cu mult nivelul din 2008"

Valoarea de piaţă, respectiv cea evaluată de evaluator, are un trend de relativă creştere, cea mai accentuată majorare de preţ evidenţiindu-se în Cluj Napoca, după care urmează Bucureşti şi Timişoara, a spus Daniel Manaţe, care a ocupat funcţia de preşedinte ANEVAR până în urmă cu câteva zile.

Cea mai mare prăbuşire de preţ în criză, de până la 60%, a avut loc în Bucureşti, conform domniei sale, care a menţionat că preţurile din imobiliare încă nu au ajuns la nivelul din 2008, în timp ce la Cluj preţurile sunt peste cele din 2008.

"În trimestrul al treilea 2017, mediana valorilor de piaţă pe metru pătrat estimate de evaluatorii autorizaţi pentru o proprietate imobiliară a urcat, în Cluj, la 1.272 de euro/mp, în Bucureşti la 1.114 euro/mp şi în Timişoara la 1.050 euro/mp. În ceea ce priveşte sectoarele Capitalei, în cel de-al treilea trimestru, cele mai mari valori pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc se înregistrează în sectorul 1 - 1.417 euro/mp, acesta fiind urmat de sectorul 2, cu 1.189 euro/mp, de sectorul 3, cu 1.129 euro/mp, de sectorul 6, cu 1.096 euro/mp şi de sectorul 4, cu 1.040 euro/mp. Sectorul 5 este singurul în care valoarea pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc a fost sub 1.000 euro/mp în trimestrul trei, respectiv 986 euro/mp", conform ANEVAR.

Domnul Manaţe consideră că nu trecem printr-o nouă bulă imobiliară, situaţia din Cluj reflectând contextul economic local, acolo exitând un hub IT, iar "lumea câştigă bine şi preferă să cumpere locuinţe în loc să închirieze".

Marja de negociere faţă de evaluările făcute este de circa 10%, au mai spus reprezentanţii ANEVAR, precizând că România este una din cele două ţări din Europa, alături de Grecia, care nu au statistici pe tranzacţii.

Piaţa evaluărilor va creşte la circa 48 milioane euro, estimează Daniel Manaţe

Piaţa evaluărilor s-a ridicat la aproximativ 45 de milioane de euro în 2016, conform cifrelor de afaceri cumulate, raportate de membrii ANEVAR persoane fizice şi companii de evaluare. Anul trecut, piaţa s-a apreciat cu 20%, pe fondul creşterii numărului de rapoarte pentru evaluarea în vederea impozitării, potrivit lui Daniel Manaţe, care preconizează că, în acest an, piaţa va continua să crească până în jurul valorii de 48 de milioane de euro.

În total, în 2016, au fost realizate peste 250.000 de rapoarte de evaluare, atât pentru proprietăţi imobiliare, cât şi pentru întreprinderi, bunuri mobile sau instrumente financiare. Rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare au avut o pondere covârşitoare de 93%, în totalul rapoartelor realizate.

În ceea ce priveşte scopul evaluării, peste 102.000 de rapoarte au fost realizate pentru garantarea împrumuturilor (circa 40% din total) şi mai mult de 104.000 - pentru impozitare (aproximativ 41% din total). Restul rapoartelor de evaluare au fost realizate pentru raportare financiară, fuziuni, achiziţii, delistări, insolvenţe, pentru stabilirea despăgubirilor în caz de expropriere, la solicitarea instanţelor judecătoreşti sau în alte scopuri, conform datelor ANEVAR.

Dana Ababei a spus, ieri, că îşi doreşte ca ANEVAR să informeze clienţii că nu preţul cel mai scăzut este un criteriu pentru alegerea unui evaluator, "aşa cum nu alegi medicul, avocatul etc. în funcţie de preţul cel mai scăzut". Şeful ANEVAR a făcut această afirmaţie în contextul în care, după cum domnia sa a precizat, "există şi evaluatori care lucrează cu preţuri foarte mici, uitând de responsabilităţile pe care le au": "Este foarte important ca evaluatorul să cunoască scopul şi utilizatorul raportului, pentru că nu toţi evaluatorii se pricep la toate scopurile".

Dana Ababei a mai spus: "Un obiectiv cheie pe care mi-l propun este o comunicare cât mai bună cu instituţiile statului, dar şi cu cetăţenii în general, pentru a face cunoscut faptul că Ordonanţa Nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor este obligatorie pentru toate persoanele implicate în activitatea de evaluare, nu numai pentru evaluatorii autorizaţi. Îmi doresc, de asemenea, ca împreună cu toţi colegii mei din Consiliul Director să consolidăm imaginea profesiei şi să creştem încrederea publicului - general şi instituţional - în activitatea evaluatorilor autorizaţi din ţara noastră".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ciudat , pe forumuri , tot felul de creditaci spun contrariul, cum si-au aranjat nustiu ce evaluare ca sa iasa nu stiu cum.

    1. pai poate ca "si-au aranjat" este verbul cheie..."si-au"..la trecut..asta spune si ANEVAR...nu inseamna ca este si adevarat...am spus doar "poate"

    VALORILE ANEVAR erau artificiale?

    Preturile au crescut din dorinta bancilor de bunastare? 

    una e sa finantezi un apartament de 40,000 eur 20 ani - valoare totala de plata 80,000 eur 

    alta e sa finantezi acelasi apartament cu 60,000 eur cu valoare totala de plata de 120,000 eur

    ANEVAR recunoaste ca au facut falsuri in inscrisuri oficiale 

    1. Ba mai mult, eu am dovezi incontestabile ca ANEVAR este in spatele statului paralel, crizei petroliere si asasinatului Kennedy.

    Buna seara vis a vis de articolul dvs cots de piata al evaluarilor apartamentelor noi rezidentiale ar trebui sa scada la 365 Eur /m2.Astfel apartamentele for ramane goale fara cumparatori.

    Ne aflam in situatia de recesiune iar presedintii ANVAR ar trebui sa inpuna aceste preturi drzvoltatorilor imobiliari. 

    Dragilor nu este de gluma !!!! Ne aflam prgul colapsului financiar.!!!! Daca se vor face aceste schimbari piata imobiliara ,care este crescuta procentual doar scriptic , se v a redresa.Intr o relatie de vanzare contractuala trebuie sa castige ambii parteneri ,atat vanzatorul cat si cumparatorul trebuie sa fie win -win.

    Vor urma vremyli foarte grele!!! Veti vedea !!! Solutia este aducerea preturilor apartamentelor care au fost crescute artificial la valoarea din 1989.-2005.Multumesc ,seara frumoasa!!!Va pup 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb