Actualizare - Sindicaliştii: Rectificarea bugetară aruncă la periferia economiei calea ferată
Rectificarea bugetară anunţată aruncă, din nou, calea ferată la periferia economiei româneşti şi compromite continuarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, punând sub semnul întrebării plata salariilor lucrătorilor feroviari, afirmă într-un comunicat reprezentanţii Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane.
"Iresponsabilitatea deciziei în sine creează premisele unui cutremur în întreg ecosistemul feroviar românesc. Din motive care ţin mai degrabă de execuţia unor bugete anuale cu obiective clar electorale, investiţiile în infrastructura de transport a României şi implicit în calea ferată nu au generat atenţia cuvenită celor care conduc sau au condus România în ultimul deceniu. Daunele acestei abordări constante sunt unele extrem de dificil de măsurat având în vedere colosala dimensiune a degradării continue a infrastructurii feroviare şi a învechirii generalizate a materialului rulant", spun reprezentanţii FNFMCV.
Cele două efecte esenţiale ale subfinanţării au coborât în zona de avarie gradul de siguranţă a circulaţiei pe calea ferată, iar lucrătorii feroviari sunt puşi în situaţia de a găsi zilnic soluţii tehnice pentru a putea permite vagoanelor şi locomotivelor să iasă pe trasee, apreciază sindicaliştii.
------
Cea de-a doua rectificare a bugetului pentru anul 2018 va fi discutată în şedinţa de astăzi a Guvernului, a anunţat prim-ministrul Viorica Dăncilă, precizând că această rectificare bugetară va fi una pozitivă.
"Discutăm astăzi cea de-a doua rectificare a bugetului pentru 2018. Este o rectificare bugetară pozitivă, care are ca principal obiectiv încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din Produsul Intern Brut şi asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor şi programelor guvernamentale şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.
Potrivit şefei Executivului, vor fi asiguraţi banii necesari pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a alocaţiilor de stat pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.
"În acest sens, alocăm suplimentar Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale aproximativ 787 de milioane de lei", a arătat Dăncilă.
Premierul a precizat că vor fi asigurate resursele necesare şi pentru derularea acţiunilor şi a programelor de sănătate.
"Majorăm cu 660 milioane de lei bugetul pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate şi gratuite şi pentru programele naţionale de sănătate. Totodată, alocăm în plus peste 317 milioane de lei Ministerului Sănătăţii pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor medicale din centrele de permanenţă şi unităţile de primiri urgenţă", a subliniat Dăncilă.
Ea a spus că vor fi luate măsuri şi pentru asigurarea resurselor necesare plăţii pensiilor militare de stat cuvenite poliţiştilor. "În acest scop, asigurăm 116 milioane de lei în bugetul Ministerului Afacerilor Interne", a arătat şefa Guvernului.