DANIEL ANGHEL, PWC ROMÂNIA:  "Anul acesta au fost emise 18 acte normative cu impact fiscal"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 29 august 2019

Anghel: "De la primul Cod Fiscal, din 2004, au fost adoptate 209 acte normative de modificare a acestuia, iar în 2018 - 22"

De la prima publicare (anul 2004) şi până în prezent, Codul Fiscal a fost modificat prin 209 acte normative, fiecare aducând mii de schimbări, în 2018 au fost adoptate 22 de astfel de acte normative, iar anul acesta au fost emise 18 acte normative cu impact fiscal, susţine Daniel Anghel, Partener, Lider Servicii Fiscale şi Juridice, PwC România.

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, luna aceasta, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat opt acte normative cu implicaţii fiscale.

Propunerile de modificare a legislaţiei fiscale apar în contextul discuţiilor despre situaţia bugetară generată de deficitul de aproape 2% din PIB înregistrat la jumătatea anului, a mai precizat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, domnul Anghel, adăugând că îngrijorările sunt cauzate, mai ales, de ponderea mică a veniturilor fiscale în PIB care a coborât la 26,8% în 2018, conform Eurostat. Comparativ, Bulgaria care are o structură a economiei, precum şi cote de impozitare similare cu ale ţării noastre a avut venituri fiscale de 29,5% din PIB anul trecut, a mai explicat reprezentantul PwC Româ-nia, amintind, însă, că Bulgaria a finalizat o reformă a administraţiei fiscale care a dus la o îmbunătăţire evidentă a nivelului de colectare.

Daniel Anghel a continuat: "În schimb, România a recurs foarte frecvent la modificări legislative. Din păcate, efectele au fost sub cele scontate şi au generat impredictibilitate. (...) Recent, MFP a lansat alte opt acte normative cu efecte în fiscalitate. Din fericire, multe dintre propunerile actuale sunt benefice şi răspund cerinţelor mediului de afaceri, altele sunt perfectibile". Una dintre cele mai importante modificări ale Codului Fiscal şi ale Codului de Procedură Fiscală vizează consolidarea fiscală - o măsură benefică, cerută de mediul de afaceri care a lucrat intens alături de MFP pentru întocmirea legislaţiei şi care va reprezenta un avantaj de cash flow pentru companiile de la noi din ţară, susţine domnia sa.

Propunerea de consolidare fiscală vine în completarea unui pachet integrat de legislaţie specifică grupurilor de societăţi, este de părere Andreea Mitiriţă, Partener PwC România.

Domnia sa a declarat: "Practic, facem un al doilea pas important după ce, în 2014, au fost introduse scutirile de impozit pe câştigurile de capital şi pe dividende, în anumite condiţii de deţinere a acţiunilor, în cadrul grupului. Datorită consolidării fiscale, pierderile şi profiturile societăţilor care formează grupul se vor cumula, iar impozitul se va aplica asupra diferenţei pozitive dintre acestea. În acest mod grupurile vor avea posibilitatea să îşi recupereze pierderile fiscale în timp real. Criteriile pentru aplicarea consolidării fiscale pe care trebuie să le îndeplinească grupul sunt, însă, destul de restrictive. De exemplu, dacă din grup fac parte societăţi supuse impozitului specific sau impozitului pe microîntreprinderi, grupul nu va avea opţiunea consolidării, deşi aceste regimuri fiscale sunt obligatorii în virtutea legii".

Faţă de varianta publicată, mediul de afaceri a mai propus ca pierderile reportate anterior intrării în grup să fie preluate, pentru a îmbunătăţi poziţia de numerar la nivelul grupului, a mai explicat reprezentanta PwC România, adăugând că dacă nu va fi acceptată în forma finală, va trebui ca pierderile anterioare să fie îngheţate până la momentul ieşirii din grup şi utilizate ulterior.

Nu în ultimul rând, Daniel Anghel a subliniat faptul că mediul de afaceri solicită de foarte mult timp consolidarea fiscală şi salută această decizie întrucât aceasta completează legea holdingului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb