Proiectul de lege care prevede ca membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) să răspundă civil şi penal în faţa legii a trecut tacit de Senat, după cum ne-a spus senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul propunerii legislative. Domnia sa ne-a explicat că termenul până la care Senatul ar fi trebuit să se exprime pe acest proiect de lege a expirat săptămâna trecută.
Iniţiativa prevede modificarea articolului 25 din Statutul BNR, respectiv ridicarea imunităţii civile şi penale de care dispune conducerea Băncii Centrale.
Senatorul Zamfir a redepus, recent, acest proiect legislativ, înaintat, iniţial, Parlamentului în anul 2016 şi clasat, ulterior. Daniel Zamfir ne-a precizat: "Preşedintele Klaus Iohannis a trimis înapoi în Parlament, pentru reexaminare, Legea de înfiinţare a Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, făcând referire, printre altele, la două prevederi - cele care transpuneau, practic, articolul 25 din Legea Statutului BNR - care vizau faptul că cei din conducerea Comitetului au imunitate penală şi civilă, creându-se, astfel, un grup de persoane care exced cadrul constituţional, ce spune că nimeni nu este mai presus de lege. Eu nu am făcut decât să îmi însuşesc recomandările preşedintelui ţării, pe care, de altfel, şi le-a însuşit şi Parlamentul, eliminând aceste articole din Legea de înfiinţare a Comitetului. Prevederile trebuie să fie scoase şi din Legea de funcţionare a BNR".
În aprilie 2016, preşedintele Iohannis a evidenţiat, printre altele, că Legea de constituire a Comitetului Macroprudenţial instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari şi func-ţionari publici, "ce excede cadrului constituţional, ceea ce impune o clarificare legis-lativă în sensul punerii de acord a recomandărilor europene în materie implementate cu reglementările interne".
1. Trece criza pana adoptati legea
(mesaj trimis de The Brute în data de 02.10.2018, 06:04)
si se intampla la fel ca Legea darii in Plata, adica oameni isi pastreaza casele pe perioada cat pretul imobiliarelor era scazut so nicio Banca nu avea interes de a le lua in stoc.
1.1. interes (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de un guru în data de 02.10.2018, 09:10)
Banca nu vrea casele nici cand sunt scumpe.Banca vrea bani , renta din nevoia sau lacomia romanilor.Doar nu e fond de investitii imo :)) Ziceau ceva de obligatiuni imo dar au lasat-o moarta nu stiu de ce.
1.2. criza vine nu trece :)) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de un guru în data de 02.10.2018, 09:15)
Noi suntem in criza continua doar ca in anumite perioade o mascam cu mariri aiurea la bugetari si crestem prin consum .Ce se mai produce e majoritar strain deci profitul pleaca afara.Fara investitii serioase si cu excese serioase de consum cat drak sa mai tina ?
1.3. Suntem buni, da nu stim (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 02.10.2018, 09:28)
Noii facem programe pentru tot mapamondu insa nedand bine nu stie nimeni. Deunazi centrul IT de la Deutsche Bank Romania a sarbatorit 5 ani de activitate. La Bucuresti si nu Londra, New York, Bangalore se fac aplicatii de sta matza in coada. Da daca ar stii toata lumea cam ar creste actiunile si nu vor unii smecherasi de la concurenta.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 09:42)
Centrele IT sunt suveicile de bază ale SRI pentru estorcarea bugetelor publice.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 11:52)
Eu lucrez dintr-un altfel de centru si dACa nu ai dovezi, eu zic ca esti bun de sanctiuni legale.
1.6. conspiratie (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Anton Paul în data de 02.10.2018, 12:20)
Ma intreb cum poti avea dovezi in cazul lucrurilor secrete (ca altfel ar face toata lumea si nu ar mai fi secrete iar cei care fac lucrurile secrete nu si-ar mai avea rostul existential).
Ca si la sistemul bancar, ca de asta ne-am adunat acilea :))), cum poti cumpara ceva care este secret ??? si de care nu ai cum sa ai habar fara incalcarea secretului bancar ?
1.7. Povesti nemuritoare (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 02.10.2018, 15:15)
centrele de inovatie tehnologica sunt mult mai importante ca CGU decat a face tteaba unor baieti simpatici.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Gigi în data de 02.10.2018, 08:44)
Dar sparlamentarii de ce sunt scutiti ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de un guru în data de 02.10.2018, 09:16)
Legea e pt oameni.Sparlamentarii nu se incadreaza :)))
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 09:43)
Nu se încadrează la ce? Bă, citiți legile dacă vreți să le comentați.
3. Dumnezei
(mesaj trimis de un guru în data de 02.10.2018, 09:08)
Imunitate penala si civila ? Pai nu avem noi acolo cei mai buni specialisti ? Pt ce imunitate ? Doar nu se apuca sa faca ilegalitati niste profesionisti demni de toata increderea.Legeaasta era o jignire la adresa lor :)
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 09:44)
De imunitatea penală și civilă se bucură escrocul Iohannis, generalii SRI și Isărescu. Atât.
3.2. Corect (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Totunanonim în data de 02.10.2018, 10:57)
Foarte corect
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 11:55)
Generalii sri nu au imunitate. De parlamentari te faci ca uiti? Aia isi fac legile cum.vor.
4. O initiativa inutila
(mesaj trimis de Anton Paul în data de 02.10.2018, 12:38)
Ca mai toate initiativele si actiunile din ultima vreme ale senatorului Zamfir, si aceasta este frumoasa, sublima putem zice, dar efectul lipseste cu desavarsire.
Initiativa este redundanta, si chiar forma aflata in vigoare o explica cu varf si indesat.
Insa unde este buba? Ei bine, adunarea unei mase critice de oameni reprezinta problema de baza precum si procesul complicat de angajare a raspunderii civile si penale.
Iar noi vrem sa rezolvam cat mai repede cu putinta, daca se putea ieri sau saptamana trecuta.
Ce este rau prin aceasta suntare a procesului? Ca faptele propriu-zise si efectele acestor fapte raman ascunse publicului-client bancar. Si pot constitui o baza nou pentru abuzuri.
P.S. Domnule senator Zamfir, nu mai blocati clientii bancari care au o alta opinie fata de opiniile dumneavoastra. "Liberalismul" clamat de ALDE este in totala contradictie cu actiunile dumneavoastra. Iar o libertate pe care dumneavoastra o incalcati cu brio si fara jena este LIBERTATEA DE OPINIE! Ca nu tin minte ca cei blocati sa va fi injurat... Trist! Si mai sunteti si platit din banii nostri, domnule senator.