DANIEL DĂIANU (ASF): "Este o eroare să declarăm că nimic nu funcţionează la ASF"

A.T.
Piaţa de Capital / 5 martie 2014

"Este o eroare să declarăm că nimic nu funcţionează la ASF"

Dăianu: "Ruşanu şi-a dat demisia"

Update 16:25 Dăianu îşi cere iertare pentru câştigurile de la ASF, dar nu poate demisiona

Preşedintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, şi-a cerut, astăzi, iertare public pentru salariul şi primele primite de la ASF, dar a adăugat că nu îşi poate da demisia din funcţie, oricât de "onorabil" ar fi acest gest "în condiţiile date".

Domnia sa a făcut declaraţiile după audierea în Comisia pentru Buget-Finanţe a Senatului, care anchetează situaţia ASF.

Preşedintele interimar al ASF a explicat: "Pentru mine, a fost un moment foarte, foarte dificil şi îmi cer iertare că am acceptat aceste prime. (...) Disconfortul a fost teribil pentru mine şi, de aceea, am şi făcut acest gest (returnarea primei - n.r.), care în engleză se spune: < redemption > (compensare, căinţă - n.r.). Într-un fel, cer iertare cetăţenilor pentru un salariu, pentru câştiguri pe care le am, nu printr-o decizie arbitrară, individuală a lui Dăianu la ASF, ci printr-o decizie colectivă, care a avut în vedere un act normativ de înfiinţare a Autorităţii".

Dăianu a spus că a returnat primele înainte de declaraţia preşedintelui Comisiei pentru buget, Cosmin Nicula, şi înainte de scrisoarea deschisă care i-a fost adresată de Gabriel Liiceanu.

Preşedintele interimar al ASF a susţinut că, în această situaţie, o demisie a domniei sale ar însemna un "abandon": "Există şi această interpretare, că Dăianu fuge. Dăianu nu este de neînlocuit, Dăianu poate pleca, Autoritatea trebuie să funcţioneze".

"Demisia de onoare. Oricât ar fi de onorabilă o demisie în condiţiile date, nu pot să o fac. În momentul în care am mai rămas şapte în Consiliu, în condiţiile în care am fost părtaşi la bine şi la rău, la actele decizionale, în condiţiile în care există această această examinare a activităţii ASF, cum aş putea, în momentul de faţă, pur şi simplu să plec? Am fost încercat de acest sentiment. Am avut frământările mele, care au antedatat acceptul de a veni la ASF (...). Acum este foarte greu să îţi dai demisia", a menţionat Daniel Dăianu.

Domnia sa a recunoscut că salariile din ASF sunt mari, adăugând că intenţia conducerii este de a le diminua, ţinând cont "nu numai de o dimensiune emoţională, care este firească într-o societate răvăşită de o criză economică, dar care să ţină seama şi de date care nu neapărat trebuie să fie puse în relaţie cu criza economic".

Potrivit afirmaţiilor sale, Consiliul ASF a stabilit salariile pornind de la un act normativ în care se spunea că acestea nu trebuie să depăşească "nu trebuie să depăşească practicile de la BNR", "dar nu se spunea un anume nivel". În acest sens, Dăianu a menţionat că "salariile pot să fie diminuate fără nicio problemă". Preşedintele interimar al ASF a arătat, pe de altă parte, că "lucrurile sunt mai delicate" în privinţa unei scăderi "brutale" a salariilor experţilor.

"Dacă actul normativ nu ar fi stabilit acel reper, probabil că salariile ar fi fost altele, probabil substanţial inferioare", a opinat preşedintele interimar al Autorităţii.

Întrebat cât ar fi dispus să renunţe din salariul său, Daniel Dăianu a răspuns: "Am şi vorbit cu colegi de-ai mei, dar aceasta este pur şi simplu o opţiune personală şi voi respecta ceea ce spun aici, cu 30 la sută".

Oficialul a precizat că salariul său este de 12.800 de euro, iar "scandalul" legat de veniturile conducerii ASF este justificat, menţionând, pe de altă parte, că salariile din ASF, din fostele entităţi care au fost comasate, sunt în relaţie cu cât se câştigă în industria financiară.

Dăianu a admis că aceste câştiguri sunt disproporţionate faţă de cât câştigă oamenii, "un eminent profesor, un excepţional doctor".

"Este o lecţie amară pentru toată lumea. Este un moment foarte, foarte dificil pentru ASF. Important este ca instituţia să funcţioneze într-un climat greu, dificil şi totuşi trebuie să se meargă înainte", a conchis prim-vivcepreşedintele ASF.

---

Update 13:30 Senatorul Cosmin Nicula: "Vrem să modificăm ordonanţa de funcţionare a ASF"

Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a declarat, în urmă.cu puţin timp, că senatorii au decis să analizeze schimbarea legii care reglementează activitatea ASF, astfel încât instituţia să funcţioneze corect.

Domnia sa a precizat că este vorba despre nivelul de salarizare, de numărul de membri executivi şi neexecutivi, dar şi de problema spinoasă a rudelor de politicieni.

Preşedintele comisiei de Buget-Finanţe din Senat a mai declarat că va depune astăzi la Biroul Permanent al Senatului demisia domnului Dan Radu Ruşanu şi că Parlamentarii trebuie să se ocupe, în perioada imediat următoare, de nominalizări şi de alegerea unui nou şef pentru ASF.

Cosmin Nicula a mai spus că reprezentanţii ASF au propus reducerea salariilor membrilor din conducere cu circa 30% şi că parlamentarii vor analiza această propunere.

Domnia sa a precizat că Daniel Dăianu i-a anunţat pe parlamentari că a returnat prima primită la sfârşitul anului trecut şi că vicepreşedinţii şi-au exprimat opţiunea de a da banii înapoi în trei rate.

---

Update 13:15 Dăianu: "Ruşanu şi-a dat demisia"

Preşedintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a declarat, în urmă cu puţin timp, că Dan Radu Ruşanu şi-a dat demisia de la conducerea Autorităţii.

Domnia sa a adăugat că parlamentarii intenţionează să analizeze modificarea legislaţiei care guvernează ASF.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, ieri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, în dosarul "Carpatica", decizia fiind definitivă.

Săptămâna trecută, reprezentanţii ASF au anunţat că atribuţiile preşedintelui vor fi preluate de prim-vicepreşedintele Autorităţii Daniel Dăianu, după ce Ruşanu a fost reţinut pentru 24 de ore la DNA, cu propunere de arestare preventivă.

Tot ieri, CAB a admis recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce propunerea acestora de arestare preventivă a lui Ruşanu a fost respinsă, pe 26 februarie, de Tribunalul Bucureşti.

---

Update 13:09 Dăianu: "Salariul meu va fi redus semnificativ, dar nu voi demisiona"

Daniel Dăianu, preşedintele interimar al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a menţionat astăzi la audieri că salariul domniei sale se va reduce semnificativ, însă nu va demisiona.

Oficialul ASF a explicat, la audierile comisiei senatoriale: "Începând de astăzi, salariul meu de 12.800 de euro va fi redus cu 30%. M-am gândit la o demisie de onoare, dar oricât ar fi ea de onoare, nu pot să mi-o dau. E un moment foarte dificil pentru că şi aşteptările erau mari. Voi încerca să comprim situaţia ASF de-a lungul scurtei perioade de existenţă. M-aş referi la câteva premise care pot constitui un cadru de înţelegere a situaţiei ASF. Complexitatea care a însoţit apariţia ASF poate fi înţeleasă cel mai bine din interior. Este o eroare să declari că nimic nu funcţionează la ASF. Sunt numeroşi oameni acolo care cu inteligenţa fac ceea ce au de făcut".

"Restructurarea în ASF se va face şi mai vârtos", a mai spus Dăianu.

După circa 10 minute de la debutul şedintei, presa a fost rugată să părăseasca sala, urmând ca, la final, să fie făcute declaraţii.

---

Daniel Dăianu, preşedintele interimar al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, în urmă cu puţin timp, la deschiderea audierilor asupra activităţii Autorităţii, că este o eroare să se declare că nimic din ASF nu funcţionează.

Domnia sa a precizat că ASF trece acum printr-un moment foarte dificil şi că aşteptările privind rolul şi activitatea acestei instituţii sunt foarte mari.

Domnul Dăianu a subliniat: "ASF nu a fost înfiinţată ca o instituţie complet nouă, ci a reunit entităţi cu aspecte bune, dar şi cu aspecte rele. Noi am fost şi suntem perfect conştienţi că este necesară o restructurare şi ţin să menţionez că sunt angajaţi ai ASF care nu vin la serviciu numai pentru bani, ci pentru a-şi îndepl misiunea. Complexitatea constituirii ASF poate fi înţeleasă cel mai bine din interior şi sperăm că vom putea explica parlamentarilor efortul imens de a constitui această instituţie care nu a plecat de la firul ierbii".

Senatorii din comisia de buget-finanţe au început, în urmă cu puţin timp, audierile conducerii ASF, şedinţă la care presa nu are acces.

La audieri, participă preşedintele interimar Daniel Dăianu şi vicepreşedinţii ASF Mircea Ursache, Ion Giurescu şi Corneliu Moldoveanu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. You broke my heart. N-ai caracter mha Daianule. Esti un nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb