Încasările industriei ospitalităţii în 2021 au fost similare cu cele din 2019, dar profitabilitatea a scăzut cu 60%, a spus ieri Daniel Mischie, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), cu ocazia unei conferinţe de specialitate.
Domnia sa a afirmat: "Industria ospitalităţii din România a arătat foarte multă rezilienţă, în sensul în care încasările din 2021 au atins acelaşi nivel ca cele din anul 2019, cel mai bun an pentru această industrie. Dar, trebuie să ţinem cont de faptul că în realitate, luând în considerare inflaţia aferentă anului 2020, respectiv 2021, încasările sunt mai mici cu 10%. Totodată, dacă luăm în considerare şi creşterea preţurilor utilităţilor, respectiv a materiilor prime, profitabilitatea este practic cu 60% mai mică în comparaţie cu anul 2019".
Vicepreşedintele HORA a subliniat că există un program prin care autorităţile au plafonat preţurile utilităţilor, dar plafonarea s-a făcut la un nivel de trei sau patru ori mai mare. "Preţurile sunt extrem de mari. Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost lăsate la liber. Ne aşteptăm ca în perioada următoare să apară programe de plafonare a preţurilor sau de susţinere inclusiv a companiilor mari. Companiile mari, care sunt mari angajatori, practic suferă din acest punct de vedere (...). Am pus această problemă la întâlnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul şi există pe lista noastră de lucru un program de ajutorare sau de plafonare a preţurilor pentru operatorii mari, pentru companiile mari din această industrie. Schema nu este încă gata, aşa că nu vă pot da mai multe detalii", a afirmat Daniel Mischie.
Conform vicepreşedintelui HORA, în discuţia cu premierul Nicolae Ciucă, Asociaţia a reclamat lipsa ajutorului stat pentru anul 2021, când industria a fost restricţionată parţial. Operatorii din industrie nu şi-au putut desfăşura activitatea economică, iar programul HoReCa 2 nu s-a mai implementat pentru că s-a terminat cadrul Covid.
"Urmează să accesăm un alt cadru, cadrul Ucraina, care se referă practic la o compensare din punctul de vedere al creşterii preţurilor la energie şi la materii prime", a spus Daniel Mischie.
Potrivit domniei sale, preţurile din restaurante urmează preţurile producătorilor şi furnizorilor de care depinde activitatea acestora.
"Restaurantele ţin pasul cu creşterea preţurilor furnizorilor. Noi astăzi suntem un business de tip penny business, deci nu avem o profitabilitate mare. În industrie vorbim de câteva procente profitabilitate. Orice creştere de preţ, indiferent că vorbim de creşterea preţului la materii prime sau la utilităţi, te duce de la zero plus la zero minus, deci pune în pericol afacerea. Preţurile în restaurante urmează de fapt preţurile pe care producătorii, respectiv furnizorii, le au către restaurante, deci vor ţine pasul în acest sens", a afirmat Daniel Mischie.
Potrivit vicepreşedintelui HORA, în 2021 aproximativ 5.000-6.000 de companii din industria HoReCa nu au depus bilanţul pentru anul 2020, iar pentru anul trecut se estimează că sunt circa 40.000 de companii în această situaţie.
"În anul 2021, din anul 2020, au fost câteva mii de companii care nu au mai depus bilanţul. Adică fie s-au închis, fie nu au mai acordat importanţă acestui lucru. Aşteptăm datele pentru 2021. Noi estimăm că sunt 40.000 de companii în industria HoReCa la nivel naţional. Atunci au fost cam 5-6.000 de companii care nu au depus bilanţul pentru anul 2020 (...). Sunt fie companii care s-au închis, fie companii care nu au depus bilanţul din diferite motive", a spus Daniel Mischie.
Potrivit domniei sale, lipsa de predictibilitate a preţurilor de achiziţie, lipsa suportului guvernamental pentru perioadele în care activitatea a fost restricţionată, respectiv pentru creşterea preţurilor, precum şi criza forţei de muncă sunt cei trei factori care pot afecta dramatic industria ospitalităţii.
"Ne aşteptăm ca o parte din operatori să aibă probleme serioase în această iarnă", a conchis Daniel Mischie.