De ce irigăm doar 4,5% din potenţial

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 iunie 2010

De ce irigăm doar 4,5% din potenţial

Eliminarea subvenţiilor şi costurile prea mari cu energia electrică au făcut ca, la începutul lunii iunie, să fie irigate doar 36.000 de hectare, din cele peste 800.000 de hectare amenajate

Producţiile agricole ar putea fi reduse cu 40%-50%, avertizează fermierii

Fermierii avertizează că, anul aceasta, vom avea producţii agricole reduse cu până la 50% din cauza eliminării subvenţiilor pentru irigaţii. Acest lucru va genera falimente în rândul fermierilor şi se va resimţi în buzunarele noastre prin preţuri mai mari, la toamnă, la unele produse agro-alimentare. De asemenea, producţiile agricole mici vor avea un impact negativ asupra balanţei comerciale a ţării, prin creşterea importurilor.

Campania de irigat se află în plină desfăşurare dar, din cauza eliminării subvenţiilor şi a lipsei banilor, din cele peste 800.000 de hectare amenajate pentru irigat, anul aceasta au fost contractate de către fermieri doar 420.000 de hectare de teren.

Din aceste suprafeţe au fost irigate efectiv doar 36.000 de hectare, conform celor mai recente date ale Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care prezintă situaţia la 7 iunie.

Suprafaţa efectiv irigată reprezintă doar 4,5% din potenţialul de 800.000 de hectare şi doar circa 8,5% din suprafaţa de teren contractată pentru irigat, de 420.000 hectare.

Cel mult 50.000 de hectare irigate

Agricultorii susţin că, anul acesta, în cel mai bun caz, vor fi irigate 50.000 de hectare de teren, ceea ce înseamnă doar 6,25% din potenţial şi doar 11% din suprafaţa contractată.

"Anul acesta nu vor fi irigate mai mult de 50.000 de hectare din cauză că nu mai beneficiem de subvenţiile pe care le primeam anul trecut", ne-a declarat Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR).

Viorel Nica ne-a detaliat cum de s-a ajuns în această situaţie: "S-a ajuns la această situaţie din cauza problemelor financiare, din pricina neplăţii penalităţilor la furnizorii de energie electrică. Unii fermieri au fost debranşaţi, iar altora li s-au solicitat garanţii suplimentare pentru energia livrată, fiind apreciaţi ca rău-platnici, ceea ce i-a pus în imposibilitatea să mai irige. După eliminarea subvenţiilor, de la 1 ianuarie 2010, noi am primit semnale că Ministerul Agriculturii se va implica şi va găsi o modalitate de compensare a ajutoarelor care urmau să nu mai fie acordate anul acesta. Aşteptând noile forme de sprijin, care nu s-au concretizat nici până în prezent, fermierii au contractat o suprafaţă mare de teren, la care acum se văd nevoiţi să renunţe".

Fermierii renunţă la contractele de irigat

Preşedintele LUAIR ne-a precizat că, fără subvenţii, fermierii au costuri foarte mari cu energia electrică şi cu apa pentru irigat, fapt ce îi împiedică să-şi mai irige culturile agricole.

Spre exemplu, 1000 mc de apă poate costa de la 200 lei până la 1.400 lei în funcţie de distanţa de livrare, spune Nica, adăugând că, în aceste condiţii, mulţi dintre fermieri şi-au manifestat, deja, intenţia să rezilieze, pe cale amiabilă, contractele cu ANIF, pe motiv că nu mai au bani să le irige şi nici să le asigure paza şi mentenanţa infrastructurii de irigat. Astfel, şi suprafaţa contractată pentru irigat, de 420.000 de hectare, ar urma să se reducă.

"Dacă s-ar găsi o metodă prin care tariful la energie electrică să fie redus cu 50% faţă de 2009, suprafaţa agricolă irigată s-ar tripla imediat" mai spune Nica. Toate acestea, în condiţiile în care campania de irigat a început în aprilie şi urmează să se încheie în septembrie.

Optimism de la autorităţi

Directorul general adjunct al ANIF, Cornel Popa, adminte existenţa acestor probleme de natură financiară la fermieri, dar consideră că, în următoarele două săptămâni, suprafaţa irigată va creşte semnificativ.

"În următoarele două săptămâni, când vom ajunge la un vârf al campaniei de irigat, fiind vorba de culturile de floarea soarelui şi porumb, la prima udare vom avea o suprafaţă de 200.000 de hectare, care, ulterior, ar putea să crească la întreaga suprafaţă contractată, de 420.000 de hectare, poate chiar mai mult", ne-a declarat Cornel Popa.

Viceliderul ANIF admite, însă, că suprafaţa agricolă irigată de anul acesta va fi mai mică decât cea din 2009, când au fost contractate circa 550.000 de hectare pentru irigat şi irigate efectiv peste 600.000 de hectare.

Privind costurile cu energia electrică, în condiţiile în care nu se mai acordă subvenţii, o soluţie avansată de Cornel Popa ar fi ca lucrările de irigat să se desfăşoare preponderent în timpul nopţii, întrucât tarifele cu energia electrică sunt mai mici. "Noi suntem pregătiţi şi suntem la dispoziţia fermierilor când vor solicita apă pentru irigat", încheie Popa.

"Agrostar": Energia ieftină, doar pentru "băieţii deştepţi"

În aceste condiţii, în care, din cauza temperaturilor excesive apariţia secetei pare doar o chestiune de timp, Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar, estimează că vom avea producţii agricole mai mici cu 40%-50% faţă de anul trecut şi consideră că de vină este doar Ministerul Agriculturii, care nu a pregătit noi forme de sprijin pentru irigaţii.

Ştefan Nicolae ne-a declarat: "Ministerul Agriculturii se face vinovat de această situaţie, pentru că ştia că nu vor mai fi acordate subvenţii pentru irigaţii şi nu a făcut nimic în schimb. Noi am venit cu soluţii, am propus chiar plata facturilor la trei luni şi nu la o lună, dar nu am fost ascultaţi. Nu s-a găsit nicio soluţie ca fermierii să beneficieze de energie hidro ieftină, aceasta fiind acordată, după cum ştim, doar acelor < băieţi deştepţi >, şi nu fermierilor. În toamnă, probabil din cauza secetei care va urma şi a faptului că nu avem irigaţii, vom avea producţii cu 40%-50% mai mici, şi culturi de porumb, floarea soarelui şi legume de câmp, puternic afectate".

Administraţia Naţională de Meteorologie a recomandat, deja, în prognoza agro-meteorologică pentru 10-16 iunie, aplicarea irigaţiilor pe suprafaţele agricole cu deficite de apă în sol.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este corect, dar nu suficient.

    Agricultorii nu spun nimic despre practica datand de ani buni conform careia desi au terenuri amplasate pe suprafete cu sisteme de irigat functionale, preferau si prefera sa nu irige, in ideea ca daca ploua, Doamne ajuta, daca nu, dau fuga la stat si cer despagubiri pentru calamitati.

    O alta problema cred ca este cea referitoare la publicarea concluziilor unei ample analize privind culturile recomandabile pe terenurile din Romania in conditii de umiditate redusa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb