De ce susţine România DUBAI 2020?

MARCELA GANEA, reprezentant de presă al Emirates News Agency, WAM
Ziarul BURSA #Companii / 5 aprilie 2013

De ce susţine România DUBAI 2020?

Oamenii de afaceri din Româ­nia văd în Emiratele Arabe Unite (EAU) o punte de relansare către pieţe emergente din întreaga lume şi mai ales din Orient, în condiţiile în care Occidentul oferă din ce în ce mai puţine oportunităţi de afaceri şi dezvoltare în următorii 10-20 de ani.

EAU se află geografic într-o zonă cu acces facil şi rapid prin intermediul mai multor linii aeriene, dintre care FlyDubai, compania low-cost cu cea mai rapidă şi impresionantă dezvoltare din ultimele decenii în ce priveşte numărul de destinaţii şi afluxul de pasageri. Pragmatic orientată pe destinaţii cu potenţial de afaceri, FlyDubai a intrat pe piaţa românească în octombrie 2012 tocmai pentru că a intuit potenţialul sectorului privat românesc, lucru care a reieşit clar din discuţiile formale şi informale cu oficiali FlyDubai.

Emiratezilor le place România şi au apreciat la superlativ România şi resursele sale, inclusiv resursa umană. Se confruntă numai cu birocraţia excesivă din partea autorităţilor, circuitele complicate şi anevoioase în etapa de încheiere a contractelor de afaceri şi anumite practici de afaceri învechite ale autorităţilor care emit documentele necesare iniţierii unei afaceri, iar acestea deseori descurajează oamenii de afaceri emiratezi şi îi fac să plece. Oamenii de afaceri emiratezi se aşteaptă ca afacerile să fie garantate de către statul român, aşa cum se întâmplă în EAU. Din păcate, stilul deseori alambicat şi neclar de comunicare al autorităţilor şi lipsa cunoştinţelor de cultură de afaceri, privind manierele necesare în inter­acţiunea cu lumea orientală, duc la neconcretizarea multor afaceri, după cum reiese din observaţiile subtile pe care le fac unii oameni de afaceri emiratezi, în discuţii informale în care îşi prezintă experienţele din România şi îşi exprimă regretul că nu pot reuşi într-o ţară aşa frumoasă şi cu un potenţial extraordinar pe care o resimt aproape, atât geografic cât şi cultural.

EAU sunt ţara în care etica şi cultura orientală se îmbină excepţional cu stilul de afaceri al secolului 21. Doar 10% din populaţie este emirateză, restul de 90% fiind expaţi, lucru care confirmă deschiderea şi abordarea vizionară a liderilor EAU. Politica sa de afaceri este permisivă şi liberală. Deşi există mitul că EAU şi în general ţările din Golf au o situaţie economică excelentă datorită petrolului, politicile EAU demonstrează că nu doar petrolul ci şi abordările vizionare asigură succesul. Emiratul Dubai îşi obţine PIB-ul doar în proporţie de 40% din petrol, restul de 60% fiind furnizat de extraordinara infrastructură de transporturi, aeroportul Dubai având printre cele mai mari afluxuri de pasageri anual, circa 56 milioane în 2012 de exemplu, şi de logistică, servicii şi turism. Dubai este un hub internaţional pentru afaceri, organizând un număr impresionant de târguri şi expoziţii internaţionale anual. Deşi impresia este că EAU sunt o locaţie a luxului, politica autorităţilor este de a crea şanse şi oportunităţi pentru toţi oamenii de afaceri, nu doar pentru cei cu posibilităţi superioare astfel încât şi micii întreprinzători care astăzi vin în EAU să aibă palierele lor de costuri şi accesibilitate, fiind astfel încurajaţi pentru dezvoltare în viitor şi pentru a face publicitate mediului de afaceri emiratez.

Conform raportului Băncii Mondiale, pe o scară de la 1 la 185, EAU se află pe poziţia 26 în ce priveşte facilităţile de afaceri. Sunt necesare maxim 15 zile pentru a începe o afacere în EAU iar procedurile sunt uşoare deoarece guvernul emiratez face toate eforturile pentru a încuraja expaţii să îşi des­chidă firme în EAU. Drept dovadă de diminuare a procedurilor birocratice, acelaşi raport al Băncii Mondiale indică faptul că în anul 2012, erau necesare numai 5 documente în cazul importului şi 4 documente în cazul exportului. Tipul de firmă posibilă pentru expaţi este cea mixtă cu 51% din portofoliul de acţiuni deţinut de un cetăţean emiratez, sponsorul, dar în care profitul se poate împărţi la lati­tudinea acţionarilor conform acordului dintre aceştia.

Controlul statutui este minim. Nu există taxe directe pe profit sau venitul personal, iar taxele vamale sunt de 4% şi există multe situaţii de scutiri de taxe existând şi posibilitatea de repatriere 100% a profitului. Cheltuielile de derulare a afacerilor sunt minime în comparaţie cu alte ţări.

Principalele sectoare de interes pentru guvernul federal al EAU sunt energie, turism, financiar, transport şi logictică, construcţii, educaţie şi sănătate.

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a merge în EAU dar aceasta este mai mult o formalitate deoarece EAU sunt o ţară care ţine evidenţa riguroasă a intrărilor şi ieşirilor iar acest lucru contribuie enorm la securitatea societală, EAU fiind a patra cea mai sigură ţară din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb