Compania "Hornbach" continuă să se aprovizioneze de la "Schweighofer", dar face tot posibilul pentru a ascunde provenienţa acestui lemn, se arată într-o investigaţie realizată de site-ul de-clic.ro.
Retailerul de bricolaj "Hornbach" anunţase, la finele anului trecut, că încetează colaborarea cu "Holzindustrie", începând cu luna ianuarie 2017, pe segmentul comercializării lemnului de construcţii şi a celui rindeluit.
Jurnaliştii de la de-clic.ro susţin: "Compania şi-a motivat decizia susţinând că doreşte să respecte principiile unei silviculturi sustenabile. Cu toate astea, produse din lemn marca Schweighofer au continuat să fie prezente pe rafturile magazinelor Hornbach din România".
Investigaţia de-clic s-a desfăşurat pe o perioadă de câteva săptămâni, la fiecare dintre cele şase magazine "Hornbach" din ţara noastră.
Publicaţia online scrie: "În decursul acestei anchete, ne-am dat drept clienţi care au nevoie de mult lemn, din toate sortimentele. Acest lucru ne-a permis să ne interesăm de toate produsele Schweighofer din oferta magazinului. Angajaţii Hornbach ne-au asigurat că se aprovizionează constant de la Schweighofer, inclusiv cu grinzi sau cherestea, produse care se încadrează la lemnul de construcţie sau lemnul rindeluit - lemn cu care Hornbach a declarat că nu se mai aprovizionează".
Radu Cernuta, jurnalistul care a realizat investigaţia, a declarat: "Am observat că produse identice cu cele din oferta Schweighofer se găsesc din abundenţă pe rafturile magazinelor Hornbach, unele cu etichetă de provenienţă, altele fără. Angajaţii mi-au confirmat că se aprovizionează constant şi că orice produs poate fi cumpărat în orice cantitate."
Site-ul citat precizează că va continua investigaţia şi în cazul celorlalte lanţuri de magazine care au anunţat că au încetat colaborarea cu "Schweighofer": "Leroy Merlin" şi "Brico Depot".
Investigaţia vine în plin scandal izbucnit în jurul "Holzindustrie Schweighofer".
Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat, la începutul anului, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă, mişcare ce a atras după sine adoptarea deciziei, de către mai multe companii, de a nu mai colabora cu "Schweighofer".
"Leroy Merlin", unul dintre cei mai importanţi retaileri de bricolaj la nivel mondial a anunţat, recent, întreruperea colaborării cu societăţile care nu deţin certificările de sustenabilitate FSC şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Compania a menţionat că procesul de înlocuire a produselor delistate se va întinde pe o perioadă de maximum trei luni, fiind deja demarate negocieri cu noi furnizori.
Totodată, "Brico Depot" România a anunţat că a sistat aprovizionarea cu produse din lemn care provine de la "Holzindustrie Schweighofer", care prelucrează lemnul cumpărat.
"Holzindustrie Schweighofer" activează la noi din 2003, când şi-a deschis prima fabrică de cherestea în România, la Sebeş. Acum, societatea mai deţine două fabrici de cherestea - la Rădăuţi şi Reci -, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti.