DE FRICA INFRINGEMENTULUI, FINANŢELE AU SCOS PROIECTUL LEGII FONDURILOR DE INVESTIŢII ALTERNATIVE SIF-urile şi celelalte fonduri închise ar trebui reautorizate

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2014

SIF-urile şi celelalte fonduri închise ar trebui reautorizate

Transpunerea directivei europene DAFIA avea termen acum un an şi trei luni

După ce Comisia Europeană ne-a ameninţat cu infringementul, Ministerul Finanţelor Publice a afişat, vineri, proiectul de lege privind administratorii de fonduri de investiţii alternative, în condiţiile în care transpunerea directivei europene aferentă (DAFIA) avea ca termen limită luna iulie 2013.

Legea va aduce unele schimbări privind autorizarea şi supravegherea administratorilor de fonduri de investiţii alternative (AFIA).

Astfel, potrivit proiectului de lege, SIF-urile şi administratorii de fonduri închise de investiţii ar trebui să se reautorizeze la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), până la 30 iunie 2010.

În expunerea de motive a Finanţelor se arată că implementarea DAFIA în legislaţia naţională va determina instituirea obligaţiei de autorizare de către ASF "a administratorilor AOPC care sunt autorizaţi/ avizaţi de CNVM/ASF până la data intrării în vigoare a prezentei legi şi care îndeplinesc criteriile prevăzute de DAFIA pentru a fi incluşi în categoria administratorilor ce trebuie să respecte necondiţionat AFIA şi a administratorilor fondurilor de investiţii care intră sub incidenţa DAFIA şi care nu sunt autorizaţi/avizaţi".

Ministerul Finanţelor precizează că un proiect de act normativ pentru implementarea DAFIA a fost supus consultării publice pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare timp de 15 de zile (28.03.2013 - 12.04.2013).

Proiectul legii "DAFIA" a mai fost lansat de Finanţe şi în 2013, însă fără nici un rezultat: "De asemenea, în data de 25.11.2013, pe site-ul web al Ministerului Finanţelor Publice, în cadrul secţiunii Transparenţă Decizională, au fost publicate spre consultare publică atât proiectul de lege privind administratorii de fonduri de investiţii alternative, cât şi proiectul expunerii de motive".

Mai important însă pentru administratorii de fonduri de la noi va fi regulamentul ASF care va însoţi legea şi care va clarifica cum se va aplica aceasta la noi.

Conform directivei, fondurile de investiţii alternative (FIA) sunt organismele de plasament colectiv, altele decât OPCVM-urile reglementate de Directiva 2009/65/CE, al căror obiect de activitate îl reprezintă atragerea de resurse financiare de la o serie de investitori în vederea plasării acestora în conformitate cu o politică de investiţii definită în interesul respectivilor investitori.

Din această categorie fac parte, fără ca enumerarea să fie exhaustivă, fondurile speculative (hedge funds), fondurile de capital privat (private equity funds), fondurile de mărfuri şi derivate pe mărfuri (commodity funds), fondurile imobiliare (real estate funds), fondurile de infrastructură(infrastructure funds), potrivit MFP.

Reprezentanţii Finanţelor arată că, având în vedere că nu toate FIA generează riscuri sistemice, directiva europeană nu se va aplica AFIA care administrează portofolii ale căror active administrate, inclusiv activele obţinute prin utilizarea efectului de levier (leverage), nu depăşesc în total un prag de 100 de milioane de euro, AFIA care administrează portofolii de FIA care nu utilizează efectul de levier şi ale căror active administrate nu depăşesc în total un prag de 500 de milioane de euro, iar drepturile de 2/6 răscumpărare nu pot fi exercitate pentru o perioadă de cinci ani de la data constituirii fiecărui FIA.

Directiva DAFIA precizează că administratorii de fonduri de investiţii alternative sunt responsabili de administrarea unui volum important de active investite în Uniune, răspund pentru o parte importantă a tranzacţiilor cu instrumente financiare pe pieţe şi pot exercita o influenţă semnificativă asupra pieţelor şi societăţilor în care investesc.

Pentru a fi autorizaţi, managerii de fonduri alternative trebuie să deţină un anumit nivel de capital sub formă de active lichide sau active pe termen scurt. Potrivit directivei, administratorii interni de organisme de plasament colectiv trebuie să aibă un capital iniţial de cel puţin 300.000 euro, iar administratorii externi de cel puţin 125.000 euro.

Directiva obligă administratorii de fonduri de investiţii alternative să realizeze în mod regulat simulări de criză care să le permită evaluarea riscului de lichiditate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb