DE LUNA VIITOARE Bursa din Shanghai va avea un indice de referinţă restructurat

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iunie 2020

Bursa din Shanghai va avea un indice de referinţă restructurat

SSE Composite va reflecta mai bine evoluţia pieţei şi va include titlurile listate la STAR Market

Bursa de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange - SSE) îşi va ajusta modul de calcul al indicelui de referinţă Shanghai Stock Exchange Composite (SSE Composite), astfel încât acesta să reflecte mai bine evoluţia pieţei, potrivit xinhuanet.com.

Începând cu data de 22 iulie, indicele va include acţiunile listate la Science & Technology Innovation Board (Sci-tech Innovation Board), divizia de tip Nasdaq a Bursei din Shanghai, cunoscută şi sub denumirea de STAR Market, ceea ce va creşte ponderea sectorului tehnologic şi a altor domenii din noua economie în alcătuirea SSE Composite, respectiv va reduce ponderea sectorului serviciilor financiare şi al energiei, modificând structural piaţa din Shanghai.

Ma Wenyu, analist la Shanxi Securities, declară conform Economic Times India: "Includerea acţiunilor de pe STAR în alcătuirea indicelui SSE Composite va face structura sa mai raţională şi mai reprezentativă, în condiţiile în care societăţile listate pe piaţa STAR reprezintă direcţia de dezvoltare a economiei Chinei".

Indicele ajustat va include, de asemenea, companii "red-chip", adică societăţi înregistrate în străinătate, dar care operează în China continentală şi care vor fi listate pe piaţa din Shanghai, prin emisiuni de China Depositary Receipts (CDR), potrivit anunţului făcut de operatorul bursier. Acţiunile "red-chip" sunt, în general, listate la Hong Kong.

În baza noului mod de calcul, acţiunile nou listate pe piaţa din Shanghai vor fi incluse în indice la un an după debut, în timp ce titlurile noi care se situează printre primele zece în funcţie de valoarea medie zilnică de piaţă vor fi incluse la trei luni de la debut. Acest lucru marchează o schimbare semnificativă faţă de sistemul actual, potrivit căruia societăţile se pot alătura indicelui SSE Composite din a 11-a zi după lansarea ofertei publice iniţiale, ceea ce înseamnă că el nu include câştigurile realizate de aceste societăţi în primele zile de tranzacţionare.

SSE consideră că această schimbare va consolida stabilitatea indicelui şi va încuraja investiţiile pe termen lung şi pe cele "raţionale".

De menţionat că acţiunile deja incluse în indice vor fi eliminate din calcul dacă primesc un avertisment din partea bursei şi vor fi re-incluse la revocarea avertismentului, conform anunţului făcut de SSE.

Amintim că, la finele lunii mai, unele surse citate de Bloomberg declarau că Shanghai Stock Exchange ia în considerare prima revizuire a componenţei indicelui său de referinţă din ultimele trei decenii, astfel încât acesta să reflecte mai bine economia Chinei, care are o tehnologie din ce în ce mai înaltă.

La acel moment, Ge Shoujing, senior analist la Reality Institute of Advanced Finance din Beijing, declara: "Au existat critici de-a lungul anilor că indicele SSE Composite nu reflectă economia reală, ceea ce ar putea fi o problemă, având în vedere numărul investitorilor şi fondurilor care îl urmăresc".

Lansat în 1991, indicele Shanghai Stock Exchange Composite (SSE Composite) urmăreşte evoluţia a 1.555 de acţiuni listate pe această piaţă. Valoarea sa nu s-a modificat semnificativ în ultimii zece ani, fiind de circa 3.000 de puncte. În acelaşi interval, S&P 500 al pieţei din New York a urcat cu peste 170%. Dar, potrivit Bloomberg, deşi indicele SSE Composite a rămas în urma referinţei din SUA, în ultimul deceniu, acesta a înregistrat un randament anual de peste 11% de la înfiinţare, depăşind evoluţia S&P 500 în aceeaşi perioadă.

Opt din primele zece acţiuni incluse în indicele SSE Composite aparţin unor companii financiare sau din energie. Indicele mai mic, CSI 300, care priveşte evoluţia acţiunilor de la bursele din Shanghai şi Shenzhen, şi este urmărit mai mult de ETF-uri (exchange-traded funds), are, de asemenea, o pondere de aproximativ 33% în sectorul serviciilor financiare.

O analiză realizată în luna mai de Bloomberg News plasa Bursa din Shanghai drept lider pe piaţa listărilor, cu IPO-uri de circa 14 miliarde de dolari în anul curent. Această piaţă a atras o listare majoră în ianuarie 2020, a Beijing-Shanghai High Speed Railway Co., care a generat 4,3 miliarde de dolari.

STAR 50 - noul indice al pieţei STAR, va fi lansat în 22 iulie

SSE a dezvăluit recent primul indice al pieţei STAR, STAR 50, care va reflecta în timp real evoluţia acţiunilor listate pe această platformă. Anunţul privind lansarea STAR 50 vine în condiţiile în care, luna aceasta, piaţa STAR a împlinit un an de la lansare.

Indicele STAR 50 include 50 de firme listate pe STAR şi va avea o valoare de bază de 1.000 de puncte, conform preţului din 31 decembrie 2019 al acţunilor incluse. Indicele va fi lansat pe 22 iulie, după închiderea pieţei, iar din 23 iulie va fi disponibilă evoluţia acestuia în timp real.

Cele 50 de firme din alcătuirea indicelui sunt din sectorul tehnologiei informaţiei de generaţie viitoare, din biomedicină şi industrii de echipamente avansate. Indicele STAR 50 va include, de asemenea, noi firme "red-chip", potrivit autorităţii de reglementare a bursei.

Piaţa STAR a fost lansată ca să sprijine companiile din sectoarele emergente high-tech şi strategice, prin relaxarea criteriilor de listare. În schimb, această bursă are cerinţe mai mari privind raportarea informaţiilor.

Până în prezent, 111 firme sunt listate pe piaţa STAR, acestea obţinând în total 129,3 miliarde de yuani (18,5 miliarde de dolari SUA) prin intermediul IPO-urilor. Companiile aveau o valoare de piaţă combinată de 1,77 trilioane de yuani săptămâna trecută.

Printre firmele incluse în indicele STAR 50 se numără Kingsoft Office, AMEC şi Montage, care au, fiecare, o valoare de piaţă de peste 100 de miliarde de yuani.

La ora actuală, peste 340 de firme au solicitări depuse pentru listarea pe STAR Market.

La momentul lansării, STAR Market a urmărit să creeze o nouă platformă prin care să obţină finanţare societăţile din China continentală care au operaţiuni în domenii precum producţia de cipuri şi biotehnologie. Debutul platformei a fost grăbit, anul trecut, de faptul că aceste companii se confruntau cu perspectiva ca lanţurile lor de aprovizionare să fie "strangulate" de furnizorii din SUA, în contextul în care escaladase războiul comercial dintre Washington şi Beijing.

Geely Automobile îşi pregăteşte listarea la STAR Market

Conducerea Geely Automobile Holdings Ltd. (Geely Auto) a aprobat, luna aceasta, propunerea preliminară de listare a acţiunilor constructorului de maşini pe divizia de tip Nasdaq a Bursei din Shanghai, STAR Market, conform presei din China. Grupul este controlat de gigantul privat Zhejing Geely Holding Group, care are sediul în provincia Zhejiang şi este înregistrat în Insulele Cayman. În prezent, compania este listată la Bursa din Hong Kong.

În proiectul de prospect al emisiunii, compania arată că aceasta trebuie să ţină cont de condiţiile de piaţă şi să obţină aprobarea acţionarilor (în adunarea generală), respectiv a autorităţilor de reglementare.

Conform planului premilinar al Geely Auto, cota de acţiuni denominate în yuani care va fi listată nu trebuie să depăşească 15% din capitalul emis al societăţii. În plus, acţiunile vor fi noi, iar emisiunea nu va implica vreo conversie a titlurilor existente.

Acţiunile listate vor fi comune şi vor oferi aceleaşi drepturi pe care le oferă titlurile Geely Auto listate la Hong Kong Stock Exchange.

După deducerea cheltuielilor cu emisiunea de acţiuni, veniturile obţinute din această operaţiune vor fi utilizate pentru dezvoltarea afacerilor şi a capitalului de lucru general ale Geely Auto, respectiv ale filialelor sale, conform anunţului societăţii.

Dar, Shi Ji, analist la Haitong International, afirmă: "Credem că banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi pentru fuziunea Geely cu Volvo, chiar dacă societatea chineză nu a precizat acest lucru. Este o modalitate bună pentru companie să strângă fonduri, deoarece evaluările pe piaţa acţiunilor din China sunt, de obicei, mai mari decât cele de pe piaţa din Hong Kong".

Geely Auto este listată în prezent la Hong Kong Stock Exchange şi are o capitalizare de piaţă de peste 120 de miliarde de dolari HK. Ieri, un titlu al companiei era cotat la 12,28 dolari HK, mai mic cu 1,9% faţă de închiderea de vineri. În ultimele 12 luni, o acţiune Geely Auto a pierdut 4,26%.

La data de 21 august, compania îşi va publica rezultatele financiare aferente primului semestru din anul curent.

Producătorul auto din Zhejiang şi-a exprimat public mai demult intenţia de a reveni pe piaţa internă de acţiuni A. Cu toate acestea, este destul de dificil pentru Geely Auto să se listeze la Shanghai ca o companie "red-chip", deoarece trebuie să facă faţă unei multitudini de proceduri complicate, respectiv legilor şi reglementărilor din interioriul şi din afara Chinei continentale.

Luna trecută, Geely Automobile a obţinut 6,48 miliarde de dolari HK printr-un plasament de acţiuni.

Potrivit Reuters, Geely Automobile are în plan să lanseze şase modele noi anul acesta, sub mărcile Geely, Lynk&Co şi Geometry. Compania a vândut 1,36 milioane de autoturisme în 2019 şi are ca ţintă să livreze circa 1,4 milioane de vehicule anul acesta.

Proprietarul Geely Automobile, Zhejiang Geely Holding Group, condus de miliardarul Li Shufu, mai are deţineri auto precum 9,7% din compania germană Daimler AG, 49,9% din Proton Holdings Malaezia şi un pachet majoritar din brandul britanic Lotus (de autoturisme sport).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb