DE ZIUA EUROPEI Liderii UE se gândesc la modificarea tratatelor uniunii

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2022

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit ieri cu o substanţă roşie de manifestanţi pro-ucraineni, la o ceremonie de la Varşovia, destinată Zilei Victoriei. (Sursa foto: Twitter)

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit ieri cu o substanţă roşie de manifestanţi pro-ucraineni, la o ceremonie de la Varşovia, destinată Zilei Victoriei. (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine renunţarea la votul în unanimitate şi modificarea tratatelor UE, dacă va fi necesară 13 state membre, printre care şi România, se opun modificării Emmanuel Macron vrea convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor UE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat ieri în favoarea unei modificări a tratatelor UE, "dacă aceasta va fi necesară" şi la renunţarea la votul în unanimitate a celor 27 de state membre în domenii cheie, conform AFP.

Domnia sa a declarat ieri, într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu ocazia Zilei Europei, unde a avut loc evenimentul de încheiere a Conferinţei privind viitorul Europei: "Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur şi simplu nu mai are sens. Europa ar trebui să joace un rol mai important, de exemplu în domeniul sănătăţii sau al apărării, iar noi trebuie să ameliorăm în permanenţă funcţionarea democraţiei noastre. Voi fi mereu de partea celor care vor să reformeze UE pentru ca uniunea să funcţioneze mai bine".

Conform Agerpres, Parlamentul European a făcut apel săptămâna trecută la declanşarea unei proceduri de schimbare a tratatelor europene - o etapă riscantă, dar necesară pentru anumite propuneri precum, de exemplu, dreptul de inţiativă al Parlamentului sau extinderea competenţelor Bruxelles-ului în materie de apărare sau de sănătate.

Unanimitatea statelor membre, necesară într-un anumit număr de domenii, în special cel financiar, şi sursă frecventă de blocaje, după cum o arată în prezent discuţiile dificile privind un embargo asupra petrolului rusesc, este de asemenea pusă în discuţie.

Ideea unei eventuale schimbări a tratatelor provoacă ostilitate în unele dintre cele 27 de state membre. Treisprezece ţări din UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen. "Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea unei astfel de proceduri", scriu reprezentanţi ai acestor ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat pe Twitter de Suedia, de asemenea ţară semnatară. Textul a mai fost semnat de Danemarca, Malta, Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania.

Cele 13 state membre susţin că "nu exclud nicio opţiune în acest stadiu", dar vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după dialogul cetăţenesc (în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei).

"Avem deja o Europă care funcţionează, după cum au arătat-o pandemia de Covid-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina" şi "nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale", au avertizat ţările care nu vor modificarea tratatelor.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut ieri apelurile la convocarea unei convenţii pentru a discuta posibile modificări la tratatele care guvernează Uniunea Europeană. În cadrul unui discurs susţinut în Parlamentul European de la Strasbourg, Macron a spus că este "pentru această reformă instituţională". Oficialul francez a adăugat: "Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu sunt de acord cu ea".

Discursul lui Macron se pretinde ecoul propunerilor cetăţenilor de reformare a UE care au fost prezentate la sfârşitul lunii aprilie drept rezultat al unui dialog cetăţenesc de un an de zile privind viitorul blocului comunitar.

Preşedintele francez a mai afirmat că vrea să discute despre posibile schimbări la tratatele UE la viitorul summit al liderilor UE.

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola: "Europa are o istorie mândră. Am creat piaţa comună, am asigurat extinderea succesivă cu state, am îmbrăţişat votul universal, am eliminat graniţele interne, am creat o monedă comună şi am consacrat drepturile fundamentale în tratatele noastre. Proiectul nostru european a fost o poveste de succes. Poate că nu este perfect, dar reprezentăm un bastion al democraţiei liberale, al libertăţilor personale, al libertăţii de gândire, al siguranţei şi securităţii. Asta inspiră milioane de oameni în Europa şi în întreaga lume".

------------------

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, ieri, o discuţie video cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţând că a transmis a doua parte a chestionarului pentru obţinerea statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană. Liderul de la Kiev a menţionat că aşteaptă concluziile Comisiei Europene, iar Ursula von der Leyen a declarat că "rapiditatea" cu care a pregătit Ucraina răspunsurile la chestionar va încuraja Comisia să lucreze "mai repede" la acest dosar.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Decizia de la centru fără acordul tuturor țărilor UE ar însemna practic o nouă delegare de suveranitate națională către birocrația europeană.

    Ce ar însemna de pildă așa ceva în domeniul sănătății? 

    Impunerea pe model macronian a terapiei genice cu serul anticovid, numită pompos și liniștitor vaccin. Tanti Ursula dorește și ea să scape de scandalul contractării sutelor de milioane de doze cu Big Pharma și nu știe cum.  

    Ce ar însemna extinderea competențelor birocrației de la Bruxelles și în domeniul apărării?  

    Hm. Nu vreau să îmi imaginez. 

    Se preconizează clar încă un circ european, parcă nu era de ajuns poziția divergenta a unor state europene față de embargoul impus gazelor rusești.

    UE își dorește tot mai mult să funcționeze pe modelul defunctului URSS, având ca principiu "centralismul democratic". Adică daca-i ordin, cu plăcere. 

    1. Daca asta ai inteles matale ca UE e ca URSS, inseamna ca traiesti pe alta lume ... si te invit sa mergi si in Rusia sa vezi cat de mult seamana cu UE

      De acord. Aceeasi ideologie, cu marele "merit" ca se impune prin manipulate nu prin forta.

      ue este mai rau ca urss

      Esti penibil. Cenzura in UE a atins nivelul URSS.

    asta e semn de slabiciune al UE, nu de putere al UE.... reitereaza o idee a betivului de Junker care vedea Europa in trepte: Europa de prima mana, Europa de mana a 2-a , etc....

    apropo de continuitatea UE, a zonei euro si a monedei euro... simtiti in aer mirosul de hoit ? :)

    sa va feriti de euro ... sau dolar sau leu , fara euro! (pentru 2022-2023) 

    1. leu=0,2 eur. Cum sa te feresti de eur?

      Comentariu de radio sant ... Junker e betiv, Macron e imperialist, Ursula e nu stiu cum ... Putin e solutia. Si bineinteles, fara euro, fara dolar, fara leu ... cu rubla inainte.

      Nu a zis ca Putin e solutia, [...] . .

      Daca putin nu este bun, nu inseamna ca orice alternativa toxica este buna

      intrebarea ta nu are sens, Dan

       

      daca ai pus perechea ron/euro = 0.2 in loc de eur/ron ce ai vrut sa zici cu asta?

      pentru mine sunt doar cifre, nu argumente.  

      am zis eu ca Putin e solutia?

      bai baiatule, dar tu asa de submisiv esti incat trebuie neaparat sa te inchini cuiva?  

      si daca ma iau de UE inseamna ca atuomat sunt pro-Putin ????  

      mai lucreaza la nuante, baiatule!

      eu sunt doar pentru Romania si nu dau 2 bani pe sua, rusia, ue sau alte balarii de genul asta 

    UE , o alta urss cu alta palarie .sa schimbi regulile in timpul jocului cum convine la unii smecheri , o magarie fara margini . si betivul de junker sustinea asta , dupa tratamentul de dezalcoolizare

    nu e rau ca se gandesc la schimbarea tratatelor UE, dar e groaznic ce capete vor decide asta - nu poate iesi nimic bun cu Macron si Ursula si oamenii lor de paie. Dar e o ocazie buna pt Scholz sa arate materie cenusie si stofa de lider, iar Germania sa iasa din siajul pagubitor al lui Merkel.

    1. ba este f rau ! dictatura nu va mai fi la moskova , va fi de la bruxelles !

      de acord.

      dar ideea e ca economic UE sta sa cada. 

      asa ca nu imi fac griji prea mari ca vor vedea pe mama dracului cu dictatura de la bruxelles.

      si nici de la moscova... acolo aia au o urata surpriza pregatita chiar de propriul lor popor pentru conducatorii Rusiei 

    Mai e deschisa sesiunea de consultari cu cetatenii?daca mai e deschisa am si eu un mesaj: ue nu functioneaza cum trebuie pentru ca e condusa de politicieni/biroctati ticalosi si psihopati.demisionati toti si redati oamenilor macar speranta ca intr-o zi uniunea va functiona mai bine si mai eficient.

    Valabil si pentru slugile voastre din Romania. 

    1. Nu are nimeni nevoie de parerile tale la consultarile respective, acolo merg doar oameni de bine, care spun ce trebuie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb