Debut modest pentru oferta Aquila

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2021

Debut modest pentru oferta Aquila

Retailul a subscris numai 2,77 milioane de acţiuni în prima zi, circa 28% din totalul acţiunilor destinate micilor investitori Compania vrea să strângă 417 milioane de lei, bani pe care să-i folosească pentru achiziţii, digitalizare şi dezvoltarea brand-urilor proprii

Oferta publică prin care compania de logistică şi distribuţie a bunurilor de larg consum Aquila Part Prod Com vrea să vândă cel mult 66,67 milioane de acţiuni noi, echivalentul unei majorări a capitalului social de 50%, a început modest.

La finele primei zile, pe tranşa dedicată segmentului de retail fuseseră subscrise 2,77 milioane de acţiuni, echivalentul a aproape 28% din totalul acţiunilor destinate micilor investitori, şi 42% din sub-tranşa A, cu alocare garantată pe principiul "Primul Venit - Primul Servit".

Este un rezultat cu mult sub cel al ofertelor Transport Trade Services (TTS) şi One United Properties (ONE), în cazul cărora tranşa cu alocare garantată a fost suprasubscrisă în mai puţin de un minut. Este greu de spus care ar fi motivul unei subscrieri atât de subţire, dar este cert că oferta vine într-o perioadă în care entuziasmul din piaţă s-a mai temperat, ceea ce se vede şi în evoluţiile din Piaţa AeRO. În plus, cu un raport Price to Earnings Ratio situat între 17,5 şi 20,7, Aquila Part Prod Com este percepută ca o acţiune scumpă, conform mai multor opinii din diferite grupuri de socializare.

În total, Aquila vrea să atragă până la 417,17 milioane de lei de la investitori, fonduri ce vor fi folosite pentru dezvoltarea Grupului. Cea mai mare parte din bani, între 50% şi 70% din sumă, urmează să meargă către achiziţionarea de companii deţinătoare de branduri importante din piaţa bunurilor de larg consum şi de companii de distribuţie de bunuri de larg consum cu portofolii complementare Aquila. Restul banilor urmează să fie folosiţi pentru proiecte de digitalizare, dezvoltarea de brand-uri proprii sau capital de lucru, conform prospectului de listare.

Micilor investitori le sunt destinate până la zece milioane de acţiuni, la preţul maxim de 6,5 lei, fără să se aplice vreun discount. Pentru retail oferta are două tranşe. Sub-tranşa A, cu alocare garantată pe principiul "Primul Venit - Primul Servit", ce cuprinde 10% din totalul acţiunilor oferite, respectiv cel mult 6,67 milioane de titluri. Subscrierea minimă este de 750 de acţiuni, iar cea maximă de 12.000 de acţiuni. Sub-tranşa B, cu alocare "Pro-rata", include 3,33 milioane de acţiuni, ordinul minim de cumpărare fiind de 750 de titluri. Orice subscriere de peste 12.000 de acţiuni sau care este efectuată după subscrierea integrală a sub-tranşei A, va fi înregistrată ca ordin în sub-tranşa B, după cum reiese din prospect.

Investitoriilor instituţionali le sunt alocate 56,67 milioane de acţiuni, echivalentul a 85% din total, la un preţ cuprins între 5,5 lei/acţiune şi 6,5 lei/acţiune.

Perioada de subscriere este 8 - 16 noiembrie, oferta fiind considerată încheiată cu succes dacă cel puţin 75% din acţiunile operaţiunii de piaţă vor fi subscrise. După încheierea cu succes a ofertei, în urma consultării cu intermediarul, compania poate decide ca cel mult 5% din acţiunile noi să fie realocate din tranşa investitorilor instituţional către sub-tranşa B a investitorilor de retail.

În ipoteza în care toate acţiunile din ofertă vor fi vândute, la preţul minim valoarea operaţiunii de piaţă se ridică la 366,67 milioane de lei, iar la cel maxim valoarea ar fi de 433,33 milioane de lei, dar banii pe care îi va atrage efectiv compania vor fi mai puţini, deoarece se scad comisioanele şi taxele aferente listării. Aşadar, este posibil ca Aquila să vină în piaţă cu o evaluare situată între 1,1 miliarde de lei şi 1,3 miliarde de lei, peste cea a unor emitenţi precum Transport Trade Services - 715 milioane de lei, Conpet - 692 de milioane de lei sau Purcari Wineries - 600 milioane de lei.

Aquila a avut un an pandemic cu rezultate bune, în 2020 Grupul înregistrând venituri de 1,79 miliarde de lei, cu 6% peste cele din 2019, şi cu 24,6% mai mari decât cele obţinute în anul anterior. Distribuţia bunurilor de larg consum este principalul segment de activitate al Grupului, reprezentând 92% din totalul cifrei de afaceri anul trecut. Profitul s-a ridicat la 59,9 milioane de lei în 2020, mai mult decât dublu faţă de cel de 20,84 milioane de lei din 2019 şi de cel de 18,63 milioane de lei, din 2018. Pentru primele şase luni ale acestui an, Grupul Aquila a avut venituri de 901,47 milioane de lei, cu 14,5% mai mari decât cel din prima parte a lui 2020, în timp ce profitul net se ridică la 20,82 milioane de lei, în creştere cu 16%.

Conform prospectului, Consiliul de Administraţie îşi propune să recomande acţionarilor o distribuţie regulată de dividende, în cuantum de cel mult 40% din profitul fiecărui an.

Activităţile principale ale Grupului (format din Aquila şi filialele sale Printex - în România - şi Trigor AVD - în Republica Moldova) constau în distribuţia, logistica şi transportul bunurilor de larg consum pe canalele de distribuţie Retail şi HoReCa pentru diverşi furnizori globali

În următorii cinci ani, Aquila îşi propune să îşi consolideze poziţia pe piaţa de distribuţie, logistică şi transport a bunurilor de larg consum, prin dezvoltare atât organică, precum şi prin achiziţii de companii deţinătoare de branduri naţionale sau companii cu cota de piaţă semnificativă în categorii complementare, atât în România cât şi în ţările vecine.

În prezent, 50% din companie este deţinut de directorul general Cătălin-Constantin Vasile, iar 50% de preşedintele Alin-Adrian Dociu. În situaţia în care în operaţiune se vor vinde toate acţiunile, fiecare dintre cei doi vor rămâne cu 33,3% din companie.

Intermediarul ofertei este Swiss Capital, iar din grupul de distribuţie fac parte TradeVille şi BRK Financial Group. Dacă operaţiunea se va încheia cu succes, se preconizează că acţiunile AQ vor intra la tranzacţionare în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti în data de 6 decembrie.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Dvs ati calculat per ul post ipo

    Daca ati fi calculat la rezultatele auditate din 2020 acesta este 12.1 

    Sunt multe companii vedeta pe bvb cu per uri cel putin duble 

    M trp

    Deci... 

    1. Dvs comparati mere cu pere si va mirati ca nu seamana.

      Dupa eventuala listare a Aquila, cat va avea aceasta PER-ul ca sa il poti compara cu cel al companiilor deja listate?

      Deci... 

      Deci e de luat sau nu? Ca nu ma pot hotara.

      Trebuie sa te hotărăști daca crezi in perspectivele companiei, dacă înțelegi domeniul, daca ai făcut sau ai acees la o analiza fundamentala temeinică. Altfel, chiar daca compania ar fi buna acum, nu ai sa știi ce să faci în viitor. Când devine prea scumpă, când ți se pare buna de vândut ..

      Nu lua tata ca te pacalesti. Sunt companii solide deja listate la BVB care au PER-ul mai bun decat Aquila si care nu intra in faliment in caz de criza majora.

      In plus, tot ceea ce este atins de Swiss-ul lui Juravle pute a smechereala.

      Nicio companie serioasa nu se asociaza cu Juravle.  

      In plus, acorda dividende de cel mult 40%. Asta inseamna ca si dividendul de 0,0001% (de exemplu) este conform angajamentelor. Daca erau seriosi, indicau plafonul minim, nu pe cel maxim.

    pierul e doar un indicator, succes acvilo, hai pe bursa, avem nevoie de diversitate, ca altfel cumparam doar snn, tlv, m si trp

    1. Stati in banca voastra.Le veti cumara mai ieftn dupa listare.pana in vara bursa va pierde 25-30 procente.Coalitia ce se intrevede nu va ficapabila sa scoata tara din criza .Drapta si stanga amestecate cu facaletul lui Iohanis se va dovedi un fiasco.

      Daca bursa cade 30% dar leul mai mult nu am rezolvat nimic. Ce faci până atunci? Ți totul în aur?

    Acum ca am vazut cine este intermediarul zic pas la aceasta "oferta", presupun ca i-a recomandat sa umfle pretul cat mai mult si cel mai probabil un pret real ar fi cam pe la 2-3 lei

    Este si efectul listarilor din trecut si mai ales al rolului intermediarilor. Lumea s-a tepuit deja cu alde Airclaim, deci acum nici nu mai conteaza daca compania e ok sau nu. Se stie ca Tradeville, Swiss Capital (care nu are nicio treaba cu Swiss), Goldring, umfla la ele ca la balamuc si valoarea cu care ajung pe piata nu are nicio legatura cu valoarea reala, intrinseca ....

    1. Stii tu fix cat e valoarea intrinseca? Eu zic ca piata ne spune asta mai bine...

      Valoarea intrinseca se calculeaza. Alege-ti o actiune si cauta online analizele facute de diverse banci sau analisti. Acolo vei vedea si metoda si valoarea "fixa" la care au ajuns. Daca iti convine sau nu, daca crezi in ipotezele lor sau nu asta e alta treaba. Pretul pe piata se formeaza pe baza unor sperante, previziuni sau speculatii pe care diversi investitori le au. Daia se spune ca o actiune este scumpa sau ieftina ... Insa la noi se merge din start pe prosteala (intermediarii supra evalueaza pretul listarilor, vand cu marja de 30%-50% in prima zi, actionarii vand si ei, etc.) si ca urmare lumea prefera sa investeasca pe bursele straine, pe bvb e doar de pacanele, creste pentru ca lumea vine cu bani si nu prea are ce cumpara, nu ca au companiile cine stie ce rezultate.

      Sa afirmi ca piata "ne spune mai bine" care este pretul este la fel de fals ca afirmatia potrivit careia "poporul are intotdeauna dreptate".

      Corect. Si similar cu ce spunea odata Chrchill, cel mai bun argument împotriva faptului ca piata are intotdeauna dreptate e sa vorbesti 5 minute cu un investitor de rând (ca cel de mai sus). Te vei convinge imediat care sunt metodele lui de a lua deciziile, deci cam câta dreptate are "piața" ... Asta nu înseamna ca nu trebuie ținut cont de ea, dar cu prudenta :)) si uneori, cand simți ca o ia pe arătură, mers chiar invers (de fapt cam asa s-au facut marile averi pe bursa, nu cu valul).

      Habar n-ai cum se calculeaza DCF si precizia acestei metode, plina de certitudine, matematica pura!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb