DECIZIE SURPRIZĂ Producătorii de energie eoliană acuză o lovitură sub centură a ANRE

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 1 aprilie 2013

Producătorii de energie eoliană acuză o lovitură sub centură a ANRE

Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a constatat că trebuie diminuat suportul acordat producătorilor de energie eoliană de la 2 certificate/MWh la 1,5 certificate/MWh. Diminuarea este necesară, potrivit raportului de monitorizare întocmit şi publicat de ANRE, pentru că este supracompensată producţia eoliană, adică, din cauza reducerii costurilor cu tehnologia de generare, operatorii îşi recuperează mai repede investiţia decât termenul agreat cu Comisia Europeană (circa zece ani).

Decizia ANRE i-a luat prin surprindere pe investitorii în parcurile eoliene, care ne-au declarat că producţia eoliană nu se confruntă cu supracompensare. Ei ne-au spus că aşteaptă să vadă modalitatea de calcul aplicată de ANRE, care, în raportul de monitorizare pe 2011, nu a concluzionat că este necesară reducerea numărului de certificate, iar anul trecut nu a avut loc o ieftinire a tehnologiei care să justifice reducerea cu 25% a numărului de certificate.

Surse din piaţa de energie afirmă că schema de sprijin avizată de Comisia Europeană ia în calcul un cost de 1,5 milioane euro pentru un MW instalat în parcurile eoliene, iar ANRE a luat acum în calcul doar un cost de 1,2 milioane euro (în baza statisticii IEA), care nu include şi cheltuielile producătorilor cu construcţia de drumuri, reţele şi staţii electrice. Sursele noastre susţin că ANRE s-a folosit de studiul IEA ca să impună o micşorare artificială a sprijinului acordat poducţiei de energie eoliană.

În raportul de monitorizare pe 2012, reprezentanţii ANRE mai arată că numărul de certificate verzi trebuie micşorat şi pentru producţia în microhidrocentrale, şi pentru producţia de energie solară. Astfel, parcurile fotovoltaice vor primi doar 3 în loc de 6 certificate/MWh, iar microhidrocentralele - doar 2,3 în loc de 3 certificate/MWh.

ANRE precizează că aceste valori diminuate vor fi aplicate din 2014 pentru energia solară şi din 2015 pentru restul tehnologiilor de producţie a energiei verzi, conform legii.

La începutul anului, minis­trul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a anunţat că do­reşte să modifice schema de sprijin acordată producţiei de energie verde pentru a uşura facturile consumatorilor. Domnia sa a spus că ia în calcul diminuarea numărului şi a valorii maxime a certificatelor acordate, exceptarea marilor consumatori de la plata certificatelor şi limitarea accesului la reţea.

Ziarul BURSA a publicat, vineri, în exclusivitate, informaţia că autorităţile au renunţat la diminuarea valorii unui certificat verde şi se pare că nici numărul de certificate nu va fi micşorat de la jumătatea acestui an, aşa cum intenţiona domnul ministru Niţă. Astfel, termenul legal de aplicare a modificării sprijinului pentru energia verde va fi respectat, potrivit unor informaţii de ultimă oră care circulă prin Guvern.

Autorităţile nu renunţă la ideea de a uşura facturile consumatorilor şi se pare că analizează varianta întârzierii acordării unui anumit număr de certificate pentru a aplatiza efortul financiar pentru populaţie şi companii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tot cel sarac plateste.Era normala reducerea.Se pare ca romanii dadeau cele mai multe.De ce d-le guvrnator?

    Lasati producatori de energie verde sa produca cat doresc. ANRE si guvernul sa respecte prevederile legale, iar energia regenerabila pe care o plateste populatia sa fie conform legii 220/208, sa se respecte cota pentru anul 2013 iar atunci se vor ieftini si certificatele verzi si valoarea facturii la energie electrica

    Ocupa terenuri agricole si polueaza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb