Declinul partidului-balama

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 23 decembrie 2008

Cătălin Avramescu

Dincolo de dezordinea sa aparentă, scena politică românească are regulile sale. Iar una dintre acestea este a fragilităţii partidelor care nu reuşesc să ajungă la guvernare. Istoria sistemului de partide post-decembrist este plină de grupări care au căzut prin podeaua şubredă a Parlamentului. Cine îşi mai aduce aminte, azi, de Partidul Democrat-Agrar din România? Sau de Alianţa pentru România? De Partidul Alianţei Civice ori de Partidul Socialist al Muncii? Sau de social-democraţii lui Cunescu? Toate acestea au fost, la un moment dat, partide cu influenţă notabilă. Exemplul cel mai bun al acestei tendinţe de pulverizare a partidelor mici este PNŢ-CD, care s-a prăbuşit spectaculos şi (probabil) definitiv la alegerile din anul 2000.

Singura excepţie relativă în acest peisaj a fost Partidul Naţional-Liberal. Spun "relativă" pentru că şi PNL a avut o ieşire din circuitul parlamentar, în 1992, când a strâns doar 2% din voturi. Acest lucru ar fi trebuit să dea de gândit celor care cred că PNL are un nucleu dur de votanţi tradiţionali. Şi ar fi trebuit să îndemne la o oarecare prudenţă în apele învolburate ale parlamentarismului românesc.

Cu atât mai mult cu cât cifrele, analizate la rece, ne arată altceva decât declaraţiile euforice ale liderilor PNL din prima săptămână de după alegeri. "Cel mai bun rezultat din 1990 încoace!" - au declarat aceştia. Dar numărul de mandate al grupului PNL din Parlament este mai mic decât în legis­latura precedentă, procentul de voturi primite este staţionar, iar partidul a fost împins în Opoziţie de o alianţă care are o majoritate de două treimi.

Lista dificultăţilor naţional-liberalilor nu se opreşte aici. Câţiva dintre liderii lor nu au intrat în Parlament, inclusiv unii dintre miniştrii ultimului Cabinet. Alţi câţiva lideri naţional-liberali au intrat pe coate şi pe genunchi, în colegii pe care le-au pierdut (peste jumătate din mandatele PNL sunt, de fapt, atribuite de calculator, nu direct de către alegători). Iar unul dintre costurile aces­tor alegeri se prea poate să fie decontat mai târziu de către PNL: anume de a fi identificat ca principalul vinovat pentru adoptarea unui sis­tem de vot absurd, în care perdanţii primesc mandate chiar şi dacă vin pe locul 7, cu 34 de voturi strânse, precum s-a întâmplat în cazul unui deputat UDMR.

Iată de ce următorul scenariu este, cred, probabil: coaliţia PD-L/PSD va impune rapid un sistem de vot pur majoritar, posibil într-un singur tur de scrutin. Actualul sistem, pretins uninominal, a penalizat sever ambele partide mari în beneficiul PNL. Mai grav, nu a permis degajarea unei majorităţi direct la urne, urmând ca aceasta să fie negociată pe furiş, de către liderii de partid. Însă adoptarea unui sistem majoritar ar prăbuşi numărul de mandate al PNL-ului spre jumătatea a ceea ce are acum. Şi ar bloca orice tentativă a grupului parlamentar liberal de a cenzura Guvernul.

Această opţiune a coaliţiei majoritare ar fi letală pentru PNL, dacă ar fi completată cu re-trasarea colegiilor electorale. Actualele colegii, să nu uităm, sunt rezultatul unei decizii a Guvernului menită să favorizeze candidaţii naţional-liberali. Fără colegii "cu dedicaţie" precum cele din Iaşi sau Teleorman, locurile naţional-liberalilor ar fi coborât în zona procentelor cu o singură cifră.

Ce perspective de redresare are Partidul Naţional-Liberal? Mă tem că o analiză a cifrelor şi a tendinţelor electorale nu dă prea mari speranţe membrilor acestui partid.

Una dintre aceste tendinţe, evidentă încă de la alegerile locale, este de extindere în mediul rural. O parte din electoratul "liberal" a fost dat de pensionarii din oraşele mici şi de la sate. Acest lucru a presupus un cost sever: electoratul urban al PNL s-a diminuat până aproape de dispariţie. În marile centre urbane naţional-liberalii au obţinut un scor catastrofal, spre exemplu în Bucureşti.

Mai gravă decât schimbarea compoziţiei votanţilor este alienarea elitelor intelectuale. În ultimii doi ani, liderii PNL au declanşat un adevărat război mediatic împotriva unor lideri de opinie. În acelaşi timp însă, şefii naţional-liberalilor au abandonat agenda anti-comunistă, renunţând la proiecte cum ar fi Legea Lustraţiei şi trecând cu vederea colaborarea cu Securitatea a unora dintre colegii lor.

Într-o schimbare de ton faţă de triumfalismul din noaptea alegerilor, naţional-liberalii par să se amăgească acum cu ideea că vor "creşte în Opoziţie". Dacă însă trecutul recent ne oferă vreo indicaţie, partidele de opoziţie nu cresc prea bine în grădina politicii româneşti. Lipsit de fondurile guvernamentale, părăsit de publicul urban şi fără susţinerea intelectualilor de dreapta, PNL crede că va capitaliza nemulţumirea faţă de un eventual eşec al politicilor Guvernului. Dar ce le garantează naţional-liberalilor că publicul va transforma o nemulţumire difuză în simpatie şi în sprijin electoral pentru ei? Şi nu în absenteism, în revoltă sau în susţinere pentru un alt partid?

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Se vede de la un kilometru ca lui Motocicleanu i s-a facut frica. In parlament ii tremura vocea si se repeta pe el. Astept momentul cind Krin-Spaima-Sticlelor-de-Vin o sa ii sara la beregata. Sa vezi lupta in noroi la 6%, neicusorule!

    ca ramane acelasi traseism, mai bine ne intoarcem la partidul unic.

    Toate aceste partide de buzunar: cel Agrar, Alianta pentru Romania, Socialist al Muncii, al Fortelor de Dreapta, Social Democrat(Cunescu) si-au atins scopul si anume catapultarea a doi-trei lideri autodeclarati, in chiar centrul paienjenisului celorlalte doua-trei partide mari, asijederea de intesate de lideri autodeclarati si a caror penetrare la varf, altfel decat incalecand pe ghiuleaua partidelor de buzunar ar fi fost imposibila.

    Sa-i luam in ordine pe traseistii profitori proveniti din conducerile acestora: Victor Surdu, Melescanu, Tudor Mohora(impaunandu-se cu un doctorat cumparat asemeni multora in tara asta) si Adrian Paunescu, Iorgulescu si Vosganian, Athanasiu(fostul ministru al Invatamantului).  

    Intelectualii de dreapta??? Sa avem mult pardon...Intelectualii zisi "de drepta". "Intelectualii de dreapta" care au impresia ca a condamna comunismul in parlament DIN GURA e suficient ca sa aplauzi apoi un securist in fruntea comunitatzii de informatzii??? Nene po sa ma jignesti cat vrei, dar un singur lucru n'am sa'l inghit. Sa'i numesti pe cei care se inchina la un fost securist si PROFITOR al comunismului "intelectualii de dreapta"... Faptul ca apar la tv mai mult ca altzii si ca a monopolizat unul o editura si apar carti pe banda rulanta scoase de trei patru baietzasi cu scoala, care AVEAU TOT CE LE TREBUIA IN COMUNISM, STATEAU IN CASE NATIONALIZATE, CITEAU REVISTE FRANTZUZESTI LA CARE AVEA ACCES NUMAI NOMENCLATURA...nu'i face automat PROPRIETARII DREPTEI... Sunt in tara asta intelectuali care sunt de zeci de ori mai mari in domeniul lor decat "filosofii lu Base"... Baiatule, sunt romani in tara asta care tind spre premiul Nobel si tu iti permiti sa'ti asumi optiunea lor politica???... Cu ce drept articulezi "itelectualii" ??? Zi macar "o parte din intelectualii..." sau "catziva intelectuali" De cand Patapievici, Ungureanu, Liiceanu si cu tine suntetzi "intelectualii de dreapta" ????...

    Sa luam pe puncte teoria dumitale...

    Zici matale ca "scena politica romaneasca are regulile sale" BRAVO...ai descoperit brusc ordinea dupa ce, de luni de zile declami jalea si debandada din Romanica... Cum s'a schimbat guvernul, cum e "ordine"...Care ordine?..., te intreb eu. Aia potrivit careia oricine si oricand se muta de la stanga la dreapta si viceversa, sau aia in care potzi sa versi laturi pe un om sau pe un partid cat incape, dupa care sa te pupi cu el in piatza victoriei? Aaa ca din "ordinea" asta unii nu supravietzuiesc? Da, e ADEVARAT!!! Ca de ordinea asta s'a ocupat FSN'ul din 90 incoace. Zici de tzaranisti. DA, AU MURIT pt ca n'au invatzat sa schimbe debitul pisarii in functie de vant. Asta o fi vrand Basescu, sa dispara si liberalii si nu exclud asta, dar de cuvintele "morala", "bun simtz"...ce mai spui? ca le clamai toata ziua pe televiziuni cand era cu 322... Nu puteai sa stai langa Boda la Realitatea... acuma potzi sa stai langa Hrebenciuc??? Langa ministrul Oprea po sa stai?... Miki spaga? ILIESCU? Haoleu neicusorule... uituc mai esti... 

    ..."Intelectualii de dreapta" "moare" de grija liberalilor...

    Ha ha ha, vad ca ai preluat deja limbajul lui Geoana cu "degajarea majoritatii", dar ma intreb si eu daca "actuala majoritate" va da tzarii un sistem uninominal "PUR" de ce n'a dat'o inainte de alegeri, cand aveau impreuna cam tot 60%...asa cum puteau sa faca aceeasi coalitie pe care au facut'o acuma, tot asa, pentru "interesul natiional" "pt stabilitatea tarii" ca doar clamau si atunci nevoia de stabilitate...si mai vorbeau si de transparenta... Acu e mai "transparent" sa arunci cu laturi in PSD si dup'aia sa "degaji" majoritatea cu el. Au facut kk peste 70% din cei care au votat si pe valorile lor de "dreapta" si de "stanga"... foarte transparent... Iote d'aia n'o sa moara liberalii!!! Ca poate, in prima faza, catziva sobolani au sa sara in vaporul "Social/democrat/coservator/d emocrat/liberal" :)))) ....dar oare nu crezi ca IN SFARSIT votantzii s'au saturat sa fie prostitzi??? Zi'mi si mie cum va mai suna faza cu "solutia imorala" cu Voiculescu pe fundal sau faza cu "grupurile de interese liberale" cu "bitner-cocosh" la timona... PNL'ul aceasta "exceptie relativa" cum zici, va creste in opozitie, nu pt ca va fi foarte activ si creativ in politica, ci pur si simplu prin faptul ca oamenii vor vedea cum mitul justitiei si al interesului national sunt hartie igienica de sters fundul basescului.... PNL'ul poa sa stea sa doarma de acum si sa se trezeasca la alegeri...Prin comparatie cu cei care se pupa de'si intind rahatul care si l'au aruncat anterior, liberalii par albi si imaculatzi !!! 

    1. din fondurile europene si afacerile cu energie, macar atat sa fi facut si ei, s-arate imaculati.

      E necesar un partid de dreapta adevarat in Ro, pina la unul viguros gen Partidul Republican USA ne multumim si cu PNL! Uitati-va la ghiveciul PDist, dreapta cu semn electoral trandafirul, emblema Internationalei Socialiste!

    In ce tara intelectualii de dreapta cum zici mata propovaduiesc dictatura? Pe cine prostesi cu votul asta uninominal intr-un singur tur care va duce la partidul unic? Unde va veti ascunde de furia multimii, sau credeti ca mamaliga romaneasca nu va exploda din nou?

    Avramescu este ideologul dictatorului de la Cotroceni.

    1. Astia de la PNL sunt disperati Avramescu spune adevarul despre cum s-au bagat in rahhatt si despre cum vor pieri cu tot cu partidul asta care s-a transformat in chioscul lui Conu Dinu Putoriciu.

      Mai @Bluto, mizeria de mai sus este "raspandacirea" ideilor generoase ale sefului suprem. Catalin Avramescu (ca si Traian Unguranu si altii ca el) si-au pierdut coloana vertebrala pe drum. Nu spunenimeni ca in PNL nu ar trebui facute ceva schimbari, pentru a se debarasa de patricisme, dar pana la disparitia prohodita de marele propagandist al Cotrocenilor mai e drum lung. Asa ca... ma lesi?

    Daca domnul Avramescu ar reusi printr-o minune ca, atunci cand se priveste in oglinda, sa isi vada adevaratul chip, scarba care l-ar cuprinde de avortonul moral ce i s-ar infatisa i-ar provoca un neintrerupt acces de voma, pana ar sfarsi in chinuri.

    Domnul Avramescu este insa perfect sanatos, pentru ca poarta lentile de contact opace. Si, pentru ca este perfect sanatos, isi foloseste toate mijloacele de comunicare - limba catifelata, mana indelung exersata, pentru a-si ferici alesul. 

    1. ... sunt un oligofren sustinator PNL care a ajuns si el pe forum pus de Dorin Marian. Sunt un raspandac si mi-e foame. Ne e burta lipita de sira spinarii la PNL si asteptam banii aia de la KGB. Intre timp mergem pe formuri si tragem cu materie maro in stanga si in dreapta. Mai ales in dreapta.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb