PIF Industrial SRL, deţinută de Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, a mai achiziţionat un pachet de 3,71% din "Cemacon", potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Astfel, "Dedeman" controlează, împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, 32,71% din "Cemacon", potrivit comunicatului.
Obiectul principal de activitate al Cemacon constă în fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi a altor produse pentru construcţii, din argilă arsă. La 20 martie, structura acţionariatului Cemacon era: Dedeman - 29%, Business Capital for Romania-Oportunity Fund Cooperatief (BOF)- 33%, SC Consultanţă Andrei&Andrei - 15%, CIT Resources - 10,9%, persoane juridice - 3,9%, persoane fizice - 7,7%.
La începutul acestui an, "Dedeman" a achiziţionat un pachet de 28,99% din acţiunile companiei "Cemacon", KJK Cărămidă SRL, deţinută de "KJK Fund II", renunţând la participaţia de 27,89%.
BOF este un fond la care BCR avea, iniţial, o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.
"Cemacon"a trecut, în ultimii ani, printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR.
În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La finalul lui 2013, banca a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%.
În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro.