Cel mai mare default din istoria modernă - Grecia 2012

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august

Cel mai mare default din istoria modernă - Grecia 2012

Ucraina a evitat intrarea în incapacitate de plată în luna iulie 2024, când nu a reuşit să plătească împrumuturi de 20 de miliarde de dolari, ajungând la un acord preliminar cu creditorii privaţi. Având în vedere povara financiară a războiului din Ucraina, ţara a suspendat plăţile dobânzilor aferete datoriei internaţionale în ultimii doi ani, care trebuia să expire la 1 august 2024. Fără această nouă restructurare a datoriilor, intrarea în incapacitate de plată a Ucrainei (default) ar fi plasat ţara printre cele mai mari zece default-uri din istoria recentă, conform unei analize visualcapitalist.com, care aminteşte că Ucraina s-a mai aflat în situaţie de neplată a datoriei în 2015, după invadarea Crimeei de către Rusia.

Sursa citată a publicat topul celor mai mari zece default-uri din istoria recentă, conform datelor Moody's. Astfel, cele mai mari rate de nerambursare a datoriei suverane din 1983 până în 2023, au fost consemnate după cum urmează: Grecia - 264,2 miliarde de dolari, în martie 2012, rating C acordat de Moody's; Argentina - 82,3 miliarde de dolari, în noiembrie 2001, rating Caa3; Rusia - 72,7 miliarde de dolari, în august 1998, rating Caa1; Grecia - 41,4 miliarde de dolari, în decembrie 2012, rating C; Liban - 31,3 miliarde de dolari, în martie 2020, rating Ca; Venezuela - 31,1 miliarde de dolari, în noiembrie 2017, rating Caa3; Argentina - 29,4 miliarde de dolari, în iulie 2014, rating Caa2; Ecuador - 17,3 miliarde de dolari, în aprilie 2020, rating Caa3; Ucraina - 13,3 miliarde de dolari, în octombrie 2015, rating Ca; Argentina - 10,5 miliarde de dolari, în februarie 2020, rating Caa2.

Cel mai mare default, la Greciei (din 2012), s-a produs atunci când ţara s-a aflat în recesiune pentru al cincilea an consecutiv. Grecia a intrat din nou în incapacitate de plată a datoriei suverane cu doar nouă luni mai târziu, acest default devenind al patrulea ca mărime din istoria recentă. Până la default, Grecia a înregistrat deficite semnificative, în ciuda faptului că este una dintre ţările cu cea mai rapidă creştere din Europa. Mai mult, în 2009, prim-ministrul elen a dezvăluit că ţara avea datorii de 410 miliarde de dolari, substanţial mai mari decât estimările anterioare.

Argentina, care are al doilea cel mai mare default din istoria recentă, a ajuns în această situaţie în mai multe rânduri, ţara fiind incapabilă să-şi plătească datoria de nenumărate ori de la declararea independenţei sale, în 1816. Astăzi, Argentina este cel mai mare debitor faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), în ciuda faptului că este a treia economie ca mărime a Americii Latine.

Rusia, plasată pe locul al treilea în topul default-urilor, s-a aflat într-o criză valutară în 1998, care a şters peste două treimi din valoarea rublei în câteva săptămâni. În acel an, alte câteva ţări, printre care Venezuela, Pakistan şi Ucraina, au intrat în incapacitate de plată a datoriei suverane, după ce criza financiară asiatică din 1997 a provocat instabilitate pe pieţele financiare globale.

Aşa cum 1998 a cunoscut un val de neplată a datoriilor suverane, 2020 a fost un an marcat de schimbări majore în privinţa datoriilor. Din cauza pandemiei şi a prăbuşirii preţurilor petrolului, 2020 a fost un an record pentru default-uri suverane, ajungând la şapte în total. Dintre acestea, Libanul, Ecuadorul şi Argentina au înregistrat cele mai mari datorii, pe fondul amplificării presiunilor fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb