O delegaţie a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor condusă de Borbély László, preşedintele Comisiei, a efectuat, în perioada 9-11 aprilie, o vizită oficială în Regatul Danemarcei, arată un comunicat de presă.
Din delegaţie au făcut parte doamna vicepreşedinte Natalia Intotero şi domnul deputat Dan Laurenţiu Tocuţ, secretar al Comisiei.
Delegaţia a avut o întâlnire la Ministerul danez al Mediului cu Mikkel Aare-Hansen, secretar general adjunct al ministerului, o întâlnire la Folketing cu Jeppe Kofod, preşedintele Comitetului parlamentar pentru politică externă şi membri ai Comisiilor pentru afaceri europene şi pentru egalitate de şanse, precum şi o întâlnire la Ministerul Afacerilor Externe cu Michael Zilmer-Johns, secretar de stat, directorul politic al ministerului.
La Ministerul Mediului din Danemarca, preşedintele Borbély a mulţumit pentru sprijinul constant acordat României încă din perioada de pre-aderare (în valoare de aproape 50 milioane euro) şi a prezentat principalele preocupări ale ţării noastre pentru securitatea energetică, dezvoltarea surselor regenerabile, colectarea deşeurilor, îmbunătăţirea calităţii apei şi a aerului.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a evidenţiat necesitatea realizării unui echilibru adecvat între protecţia mediului şi dezvoltare, pentru un sistem integrat de investiţii în infrastructura energetică "verde", cu tehnologii eco-inovative, care să permită o dezvoltare economică durabilă. Totodată, a solicitat sprijinul părţii daneze în domeniul elaborării legislaţiei verzi, a achiziţiilor şi a valorificării eficiente a certificatelor de mediu.
Potrivit comunicatului, în cadrul întâlnirii de la parlamentul danez cu membri ai Comisiilor pentru politică externă, afaceri europene şi egalitate de şanse, Borbély a evidenţiat buna cooperare bilaterală şi în cadrul Uniunii Europene, a făcut o trecere în revistă a preocupărilor României privind îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor comunitare, aderarea la zona euro, pentru asigurarea securităţii energetice şi a dezvoltării durabile.
Borbély László a evidenţiat de asemenea, potenţialul de cooperare şi complementaritate între Zona Baltică şi Zona Mării Negre, necesitatea utilizării proiectelor din cadrul Strategiei Dunării şi a Parteneriatului Estic. La solicitarea parlamentarilor danezi, membrii delegaţiei române au mai abordat chestiuni legate de integrarea socială a minorităţii romilor, cooperarea în combaterea traficului de persoane, valorificarea expertizei daneze în domenii precum agricultura, mediul, sănătatea, egalitatea de şanse.