Deloitte şi Termene.ro lansează aplicaţia PartnerSCAN pentru evaluarea riscului fiscal al partenerilor de business

D.D.
Companii / 5 noiembrie 2019

Raluca Bâldea

Raluca Bâldea

Deloitte România lansează, în parteneriat cu Termene.ro, aplicaţia PartnerSCAN, care permite companiilor evaluarea partenerilor de afaceri din România din punctul de vedere al riscului fiscal. Conform legislaţiei în materie de TVA în vigoare, companiile plătitoare de TVA trebuie să facă dovada verificării potenţialului de risc al furnizorilor pentru păstrarea dreptului de deducere în legătură cu achiziţiile de la aceştia, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Autoritatea fiscală are dreptul să refuze deducerea TVA dacă solicitantul "ştia sau trebuia să ştie că este implicat într-o fraudă fiscală". Regula se aplică şi în cazul unui contribuabil insuficient de precaut, care a luat parte involuntar la o fraudă fiscală, dar care se presupune că dispunea de suficiente informaţii pentru a-şi da seama că tranzacţia face parte dintr-o fraudă fiscală.

"În cazul unui control, contribuabilii trebuie să demonstreze că au acţionat cu bună credinţă, că şi-au verificat partenerii de afaceri, astfel încât să-şi poată susţine dreptul de deducere a TVA pentru achiziţiile efectuate. Pe lângă faptul că această verificare a furnizorilor este un demers cronofag, companiile se confruntă deseori cu dificultatea de a face dovada bunei credinţe. PartnerSCAN este soluţia noastră în vederea automatizării procedurii de verificare a riscului fiscal al partenerilor de business din România", a declarat Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, Deloitte România.

"Nevoile companiilor se bazează pe accesul la informaţii complete despre partenerii de business, expuse în formate dinamice şi uşor de interpretat. Împreună cu Deloitte România, am reuşit să dezvoltăm rapid aplicaţia PartnerSCAN prin care automatizăm felul în care responsabilitatea fiscală şi practicile diligente pot fi adoptate de orice firmă activă pe piaţa românească. Salut spiritul antreprenorial al echipei Deloitte, care a decis să acceseze experienţa noastră în business intelligence, experienţă împărtăşită deja cu firmele din România care au acces la informaţii actualizate în timp real", a declarat Adrian Dragomir, CEO al Termene.ro.

PartnerSCAN prelucrează, cu ajutorul unui algoritm conceput de specialiştii Deloitte în baza deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a numeroaselor exemple din practică, datele puse la dispoziţie de Termene.ro, care sunt preluate din bazele de date publice ale instituţiilor statului. Algoritmul alocă diverse punctaje unui număr de 18 indicatori relevanţi pentru determinarea riscului fiscal, printre care se numără inactivitatea, codul de TVA anulat, calculul riscului de insolvenţă, datoriile către bugetul de stat, numărul de angajaţi, vechimea firmei. De asemenea, aplicaţia ia în calcul dacă asociaţii sau administratorii deţin aceeaşi calitate în firme aflate în insolvenţă sau lichidate, dacă sediul social este într-un apartament alături de alte companii sau de câte ori s-a schimbat acesta pe parcursul unui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb