Delta fără pescuit!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 24 mai 2016

Delta fără pescuit!

Delta Dunării este raiul pescarilor, aşa am considerat până când am ajuns în premieră în acest loc exact la mijlocul perioadei de prohibiţie la pescuit. Cu aşteptările setate la nivel minim m-am prezentat în buza stufului exact cum intră un om aflat la cură de slăbire într-o cofetărie. Somnul (nu peştele) părea singura soluţie menită să mă ţină la distanţă de ispită. În plus, gazdele de la Gulliver Delta Resort, au avut grijă să-mi inhibe orice gând necurat precizând clar, că se poate pescui, dar după 8 iunie, când se termină prohibiţia. Chiar dacă oamenii de afaceri, teoretic, sunt nişte rechini, mai nou văd că sunt preocupaţi şi de grija peştişorilor. Cum subiectul nu-mi dădea pace, am zis să intru în vorbă şi cu localnicii cu care m-am intersectat. "Amendă", "dosar penal", "nu e voie sub nicio formă" au fost principalele mesaje care m-au convins că lumea prin zonă s-a mai schimbat de la ultimele mele vizite. Simt nevoia să precizez, pentru a spulbera orice dubii, că în bagaj nu aveam nicio lansetă, şi toate întrebările erau pur informative. Aşa stând lucrurile m-am reorientat şi trebuie să admit că am văzut cu adevărat Delta Dunării abia acum, când principala atracţie reprezenta un fruct interzis. Lacurile şi canalele luate "la pas" cu barca reprezintă o desfătare pentru ochi. Pentru pesimiştii de serviciu trebuie spus că un ghid serios şi bine intenţionat îţi demonstrează că Delta conţine în continuare plante (nuferi albi şi galbeni, ferigă plutitoare) şi păsări (pelicani, lebede, cormorani, berze) uimitoare. Iar cine iubeşte viaţa şi vietăţile, trebuie să înţeleagă şi moartea, aşa că o vizită la Sulina, unde cimitirul este în top trei atracţii turistice, merită făcută. Pe o planetă devenită tot mai mică din cauza internetului, Sulina este unul dintre locurile în care te poţi simţi la marginea lumii, fără să îţi fie teamă că o să cazi. Cum telefoanele mobile nu au semnal puternic peste tot (dar suficient ca să poţi comunica atunci când este neapărată nevoie) cei înrobiţi de aceaste micuţe maşinării care te poartă cu uşurinţă pe drumul de la iad la rai, tur-retur, au ocazia să ridice, pentru câteva clipe, ochii spre cer şi să admire albastrul ne-trecut prin niciun filtru artificial. În plus îi poţi cunoaşte mai bine şi pe cei din jurul tău. Aşa m-am împrietenit cu Rex, câinele care iubeşte oamenii tăcuţi şi urăşte broaştele gălăgioase şi mi-a fost imposibil să-i explic lui Fedea ce este acela un mall, în condiţiile în care cel mai mare magazin pe care îl cunoştea avea 20 de metri pătraţi. Discuţia cu un localnic, legată de bărcile cu motor, dacă sunt bune sau rele pentru Deltă, poate fi infinită, acelaşi om având şi o nelămurile legată de faptul că turiştii simt nevoia să care atâtea haine după ei în condiţiile în care "vara poate fi trecută cu o cămaşă şi un pantalon".

Delta poate fi vizitată şi fără o undiţă în mână, ceea ce este foarte important de spus şi repetat, dacă există cu adevărat dorinţa de a atrage vizitatori din toate categoriile posibile. Este clar că nu e foarte greu de găsit formula magică, astfel încât între turism şi distrugere să nu fie pus semnul egal, important este să existe voinţă în acest sens!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Frumos. Delta este o minune!

    sa avem grija de ea de bucovina de maramuresca restul au jefuit tot golani lui nea NELU ILESCU

    este o destinatie extraordinara. Iar Sulina, cu Dunarea care se varsa in Mare, cu plaja larga cu nisip fin, cu plimbari pe canale, vizite la Padurea Letea, servit pranzul la localnici, cu Comisia Dunarii de Jos si Jean Bart, iti poate ocupa lejer un concediu de 2 saptamani, fara sa te plictisesti.

    Cu o singura exceptie , mare grija sa il evitati pe ESCROCUL lucian pamfil ,zis si "capitanul Nemo" ! I s-a facut si i se face multa reclama acestui tzepar, problema nu e ca practica preturi exorbitante la plimbarile cu barca ci ca e mana in mana cu capitanii vaselor "Pasager", grija lui cea mai mare e sa nu cumperi bilete oficial , caci el imparte spaga cu capitanii vaselor si din "aranjarea" cazarilor turistilor pe la localnici... Mie si familiei mele mi-a stricat vacanta, iar daca sunt oameni ce au mai fost la "Sulina" pot confirma spusele mele ; grija lui in excursiile la Letea este sa-i iasa comisioanele, in rest caracterul cel mai infect posibil ; scarba si sila pastrez pentru acest pamfil !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb