Democraţia denaturată

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 21 decembrie 2020

Cristian Pîrvulescu

Dacă nimeni nu ar fi putut prevedea că 2020 va fi anul epidemiei de Covid-19, în schimb toată lumea ştia că acest an va fi unul agitat politic: de la continuarea negocierilor asupra Brexitului, la alegerile locale şi parlamentare de la noi până la alegerile prezidenţiale în Statele Unite, totul indica un an de cotitură. Direcţia rămânea neprecizată, dar acum putem încerca un bilanţ. Dar, dincolo de diferitele schimbări de echilibru, democraţia liberală, care se afla de mai bine de un deceniu sub asediu, a fost profund denaturată.

Într-un context care a adus neîncredere faţă de politică şi, în special, faţă de partidele politice la cote de avarie, evenimentele politice şi societale care au marcat acest an vor influenţa cursul democraţiilor în deceniul care urmează. Deja înaintea crizei provocate de epidemia de Covid 19, schimbările induse de crizele succesive (globalizare, digitalizare, etc.) peste care s-a suprapus Marea criza economică din 2008, au creat o stare de nemulţumire socială care s-a tradus în revirimentul extremismelor. Incertitudinea privind situaţia economică şi socială au pus democraţiile în faţa unor situaţii dificile iar categoriile sociale care nu au beneficiat de noul curs al lumii au devenit masă de manevră pentru politicienii fără scrupule. Ori, insatisfacţia faţă de funcţionarea unui sistem politic care generează inegalitate tinde să se generalizeze, iar soluţia de ieşire din impas nu poate fi nici economică, nici socială, ci politică. În Capitalul în secolul XXI Thomas Piketty, constatând concentrarea extremă de capital care a avut loc între 1970 şi 2010, indică o tendinţă de remodelare a modelului social postbelic care se fonda pe egalitate. Ori, democraţia conţine în nucleul său promisiunea egalităţii. De aceea, Piketty atrăgea atenţia că inegalitatea nu este economică sau tehnologică, ci ideologică şi politică. Ar fi nevoie de o reconsiderare a aspectelor sociale ale democraţiei pe care criza Covid le-a scos în evidenţă.

Iluzia că democraţia electorală ar putea suplini degradarea libertăţilor civice sau ar putea acoperi inegalităţile a fost fermentul emergenţei democraţiilor iliberale. Dar dacă alegerile nu fac democraţia, ele o pot denatura. Campaniile electorale, dincolo de lipsa lor de transparenţă financiară, permit transformarea frustrărilor sociale în vot. Dacă raţionalitatea alegătorului median rămâne doar un postulat teoretic, în schimb emotivitatea acestuia, bine orientată propagandistic, poate duce, prin transformarea votului dintr-un mijloc de negociere a interesului comun într-un protest anti-sistem. Iar sistemele electorale majoritare (aşa zisele uninominale) şi referendumurile favorizează în mai mare măsură decât reprezentarea proporţională transferul nemulţumirilor sociale în spaţiul politic. Ori, din astfel de ţări în care majoritatea este fabricată electoral (SUA, Marea Britanie, Franţa) au fost exportate conflictele societale care astăzi pun la încercare rezilienţa democratică în întreaga lume. Despoţii actuali (Putin, Erdogan, Orban, Trump) nu se mai feresc de vot, ci-l asumă, transformându-l însă dintr-un instrument pozitiv într-un plebiscit, având însă grijă ca urnele să-i favorizeze. Şi, dacă se totuşi întâmplă să nu câştige, atunci acuză fraudarea alegerilor. Şi nu are vreo importanţă că nu există dovezi, pentru că susţinătorii lor nu sunt dispuşi să accepte demonstraţiile raţionale.

Atunci când legitimitatea tinde să scadă la niveluri critice mulţi politicienii sunt tentaţi să recurgă la referendum şi modificarea constituţiei. În acest caz Montesquieu lansa acum trei sute de ani de ani un avertisment care rămâne actual. În Scrisorile persane (1721), în cea de-a şaptezeci şi noua scrisoare, îl punea pe Usbek, personajul său principal, să rostească acest avertisment: "E adevărat că printr-o ciudăţenie ce ţine mai degrabă de natură decât de spiritul omenesc, uneori e nevoie să se schimbe anumite legi (sensul cuvântului trimiţând la ceea ce astăzi definim ca fiind o constituţie n.n.). Dar acest caz e rar şi dacă se iveşte nu trebuie să fie făcut decât cu o mână tremurândă."

Ori numai cu mâna tremurândă nu se raportează politicienii ambiţioşi şi lipsiţi de scrupule la regulile de funcţionare ale sistemelor noastre politice. Ei vor să schimbe pentru a se putea permanentiza la putere. Iar faptul că Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale americane ar putea fi de bun augur pentru 2021, dar nu va schimba natura autoritară a puterii nici în Rusia, nici în China sau mai aproape de noi, în Turcia sau Ungaria. Şi nici la noi anul 2021 nu se anunţă liniştit! Şi nu din cauza negocierilor dificile pentru formarea coaliţiei, ci pentru că furate de amănunte partidele noastre au uitat că democraţia înseamnă un grad semnificativ de egalitate.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ... domnule parvulescu, va apreciez idealismul si pot spune ca intr-o oarecare masura sunt de acord cu el ... la un alt articol din editia bursei de astazi, ofeream urmatoarea opinie:

    ... piata energiei poate fi inteleasa intr-un raport simplu ... productie - transport - distributie - (mentenanta/servicii) - furnizare - consumator final ... singura libertate a consumatorului final ... este aceea de a-si alege furnizorul ... o asemenea piata nu poate fi cu adevarat libera ... in schimb, intre producator si consumator apar multiplii "operatori" ce pot influenta pretul final ... datorita faptului ca retelele de transport si distributie sunt "fixe" ... consumatorul este implicit captiv ... importul si exportul de energie tine mai degraba de un aspect contractual ... mai ramane sa importam energie din australia si sa o exportam pe a noastra vecinilor ... si atunci ne putem mandri cu piata noastra libera ... incalzindu-ne cu lemne si redescoperind lampa cu gaz ...  

    ... in consecinta ma intreb: daca o societatea deschisa aduce "deschidere", in special operatorilor privati ... cum pot aduce simultan, aceste democratii liberal(izate), un grad semnificativ de egalitate, pentru omul de rand? ... in conditiile in care noile restrictii sanitare ii rapesc si libertatea de miscare ... 

    Răsucito-îmbârligată pe după vișin !!!!

    Dacă numai la microscop o văzu.

    Piata libera (pretul oricat),cursul liber, doar veniturile sunt liber -limitate si orice crestere e cu demonstratii ca nu se poate Cand se va intampla ca uitandu-ne prin buzunare sa ne simtim micro-capitalisti si sa tinem banul pe loc economisind pe ici pe colo cu -ntelepciune ?

    DEMOCRAȚÍE, democrații, s. f. Formă de guvernare în care supremația aparține poporului

    cui apartine suprematia ? Pardon?

    DEMOCRAȚÍA se numeste Mos Craciun si chiar exista? 

    Oamenii nu sunt egali, asta e o mare minciuna folosita pentru manipulare. Si nici nu vor fi vreodata. Ce este rezonabil de oferit este scolarizare gratuita pana la un anumit nivel, pentru a da o sansa fiecaruia. Dar ceea ce doreste sa experimenteze acum comunismul mascat intr-o noua forma numita "progresism" este inacceptabil. Spalarea pe creier pentru "egalizare", discriminarea pozitiva si cenzura nu sunt acceptabile. Singura problema a capitalismului este tendinta de concentrare, care cu bunavointa se poate realiza prin spargerea unor monopoluri cand ajung la o anumita faza - realizata de cateva ori pana acum cu succes, dar atat. Ceea ce se urmareste acum prin spalarea pe creier a oamenilor folosind diverse lozinci populiste de tip egalitate, dreptate, minoritati, acceptare, anuland opozitia cu acuzatii de "ura" si cenzura este intolerabil. Democratia este destul de simpla, majoritatea decide si se doreste desfiintarea majoritatilor, o ciorba generala numita resetare, spalare pe creier, pentru o mai usoara manipulare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb