Democraţia directă adusă de Uraganul Florence

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 25 septembrie 2018

Democraţia directă adusă de Uraganul Florence
MAKE

Este Donald Trump diform, ursuz şi antipatic?

Nu, nu este.

"Fiinţa diformă, ursuză şi antipatică" este definiţia de dicţionar pentru cuvântul "cobe", dar, deşi Donald Trump pare normal anatomic, pare expansiv şi uneori, chiar, pare simpatic, el a cobit că, în ziua de 20 septembrie, joi, va alerta pe fiecare american, afişându-le pe ecranele telefoanelor următorul text: "Alertă prezidenţială"/"Acesta este un test al sistemului naţional de alertă de urgenţă wireless. Nu este necesară nicio acţiune".

Chestia asta a fost concepută ca o repetiţie, pentru prevenirea consecinţelor în faţa dezastrelor naturale, sau în confruntare cu terorismul.

A cobit.

Uraganul Florence a devastat Carolina de Nord, zeci de morţi, 10.000 de persoane locuiesc momentan în adăposturi, primind alimente ca ajutoare distribuite de voluntari, voluntari între care, miercuri, s-a găsit şi Donald Trump.

Ar fi fost caraghios ca, a doua zi, locuitorii Carolinei de Nord care se găsesc în adăpos­turi, să primească mesajul prezidenţial "Nu este necesară nicio acţiune".

Aşa că Agenţia federală de gestionare a situaţiilor de urgenţă (FEMA), în coordonare cu Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) au anunţat amânarea exerciţiului, pentru 3 octombrie.

În timp ce americanii se câcâie, noi am făcut-o: după ce fuseseră testate, deja, 400 de localităţi, vineri au început, în Bucureşti şi Ilfov, testele sistemului Ro-Alert, de avertizare a populaţiei, în caz de urgenţă: "Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului Ro-Alert. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii Bucureşti-Ilfov."

Ieri, mesajul a fost trimis, din nou.

L-am primit, aproximativ, la ora 10:28:55.

Aproximaţia se referă la intervalul de dinăuntrul secundei 55.

Strategia noastră diferă de cea americană, pentru că noi nu facem testele direct la scară naţională, ci pornim de la mic la mare, după cum Raed Arafat a declarat: "Am început într-o localitate din Bacău, în Oneşti, dar acum se fac teste din ce în ce mai ample, care includ mai multe localităţi."

Ajuns în acest punct al textului, trebuie să vă informez că articolul, de fapt, nu are drept subiect felul în care autorităţile ar putea disemina o informaţie, instantaneu, către întreaga populaţie, ci viceversa, cum ar putea populaţia unei naţiuni ca, la un moment dat - într-un interval orar prestabilit -, să comunice informaţie unui centru.

La sfârşitul anului 2017 erau 22,4 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă, conform ANCOM, aceeaşi sursă informând că, la jumătatea anului 2016, rata de penetrare a internetului mobil atinsese 95% din po­pulaţia noastră.

Asta înseamnă că, în mod natural, populaţia ţării s-a echipat cu dispozitive şi tehnologie capabile să asigure comunicarea, şi nu doar dinspre sistemul Ro-Alert către cetăţeni, ci şi dinspre cetăţeni către, eventual, Ro-Alert (sau un alt centru).

De ce ar trebui să ne intereseze să trimitem informaţie la un centru administrativ?

Vrem să devenim 22 de milioane de informatori ai Securităţii?

Nu, vrem ceva cu mult mai grav: vrem să desfiinţăm Parlamentul.

Să-i părăsim în acest stadiu pe cei care sunt preocupaţi exclusiv de securitatea stalinistă şi de statul paralel şi să avansăm la "next level": poporul poate să voteze prin internet, fie că-i internet mobil, fie că-i fix.

Dacă putem vota, atunci nu avem nevoie de reprezentanţi care să voteze în locul nostru.

Dar, expresia "reprezentanţi care să voteze în locul nostru" este un alt mod de a defini Parlamentul.

Deci, dacă putem vota fără reprezentanţi, atunci nu mai avem nevoie de Parlament.

Vedeţi, este ca-n Shakespeare, avem o piesă de teatru într-o piesă de teatru: am pornit de la Uraganul Florence şi am ajuns la democraţia directă.

NOTĂ:

Săptămâna aceasta, voi participa, alături de Cornel Codiţă, la Forumul Global al Democraţiei Directe de la Roma, de unde am de gând să vă ţin la curent cu lucrările, dacă mă ţin balamalele.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Problema principala a democratiei directe este faptul ca "poporul" o sa fie tentat sa treaca inclusiv la aplicarea acesteia pe cont propriu.

    Si nu ma gandesc aici la alergarea pe strada a judecatorilor CCR sau a lui Dragnea jr. ci mai degraba la perioada anilor '30 - '40 din Europa...

    Dar probabil ca am invatat din lectiile trecutului si autorul stie mai bine... 

    Se zice de ceva timp că lumea a devenit un sat global.

    Nu cred că lumea reală a devenit (încă) așa ceva, visul lui John Lenon poate să mai aștepte (puțin) ... 

    Imagine there's no countries / It isn't hard to do ... I hope some day you'll join us / And the world will be as one. 

    În schimb, în lumea virtualizată de Facebook, Twitter și alte chestii d-astea de comunicare la distanță se trăiește laolaltă, în devălmășie, cu intensitate maximă. 

    "Democrația FB" este populară, fiecare poate să-și spună oful în mod liber (sau nu mai e chiar așa?), își poate pune suflețelul pe tavă, poate comenta rețetele culinare ale bunicii, pozele de la nunta unei vedete de doi lei sau mai știu eu ce. 

    În acest soi de comunism virtual planetar nu mai contează vârsta, sexul, religia, IQ-ul, educația, cei șapte ani de acasă ... Elementele de diferență între indivizi nu mai contează. 

    Fiecare poate să-și spună "direct și democratic" opinia politică, să-și declare deschis simpatiile sau antipatiile politice, să aclame sau să înjure cu foc politicienii aflați pe ordinea de zi. 

    Și atunci, de ce nu? Hai cu next level .. să aducem lumea virtuală în realitate, votul să fie numai pe internet, dar și obligatoriu pentru toți cei conectați (95%? Uau!).  

    Se vor elimina reprezentanții, Parlamentul, de ce nu și Președinția, pentru că nu își vor mai avea rostul. 

    Senzațiile vor fi maxime, circul politic va fi total.

    Bănuiesc, Make, că finalul editorialului (mi-a plăcut!) a fost doar ironic și zeflemist, logica conducând într-adevăr și la o astfel de posibilitate în viitor. Brrrr! 

    1. ... experienta de viata a lui Forrest Gump, acel Dancila alabamator...

      Confundati democratia directa cu anarhia.

      Grav.

      Ca sa intelegeti ce spune Make, puneti mana pe carte! 

      Nu confund nimic, doar am fost puțin ironic, imaginându-mi o democrație directă virtuală, cu gloata FB la manetele puterii și cu degețelul pregătit pentru adoptarea unor decizii importante.

      Ce ziceți, o punem de-o șeptică? 

    Uneori si Make pare expansiv şi chiar simpatic; a pornit de la uraganul Florence şi a ajuns la democraţia directă. Mai cu slalom, mai cu ceva chitibusareala, dar a ajuns.

    Noroc ca are balamalele unse. Speram sa-l tina pana la Roma. 

    Să întrebi pe acolo ce părere au oamenii normali despre statele securiste staliniste.

    1. ... oameni normali? Aia care au inventat fascismul, maninca pisici si ne fac pe noi tigani fara sa se uite in oglinda?

      daca mancam pisicile fiindca miei au plecat in croaziera. Aceasta e democratie sau furt de identitate

      Forumul înțeleg că e internațional. Poate vin pe acolo și nemți și japonezi.

      Într-un pretins stat democratic nu-i puțin lucru să ai un regim securist stalinist sprijinit de o comunitate europeană care apără în același timp drepturile și libertățile cetățenilor, inclusiv pe ale celor din cel mai condamnat la CEDO stat membru UE. 

      Italienii, nemtii si japonezii!:)) Si cind te gindesti ca, in teorie, la final, noi am fost in tabara victorioasa... atit c-am platit datorii de razboi...

    ... democratia e un non sens. Lasa ca ne contrazice vocatia biologica, de specie gregara si ierarhica, dar capata valente paroxistice punind la vot o suma de aberatii. Democratia e paradoxala prin propria-i devenire, ca produs al unei societati sclavagiste care a evoluat general egalitarist. Acuma se vrea directa, bie ca nu croseu sau upper cut, ca sa invineteasca nasul luat la purtare de hegemonii mutanti ai ultimelor esecuri socio-economice...:))

    1. atat linguistic si al structurii societatii. S-a vazut in filmul Alexis Sorbas cu fraza Hey Boss , I like You so much. Bineinteles trebuie vazuta exprimarea in contextul Have You ever seen such a gorgeous failure, dupa ce le cade sandramaua cu transportul bustenilor. Desi a citit enorm intreprinderea esueaza , totusi esecul proiectului este inteles de Alexis ca o revelatie a sentimentelor sale fata de Boss si astfel democratia prin socializarea esecului prinde contur, unica in filmografia peliculei sonore

    Iti recomand să vizionezi discursul susținut de Pia Mancini la TED talk, în 2012,: "How to Upgrade Democracy for the Modern Era" și să vezi ce s-a întâmplat cu această idee, după aceea, în Argentina.

    Cred că soluția lor ar fi bună și pentru România :-) 

    1. Cantaretul, zis si Singer de la Elliot Associates si vrea sa ne faca sa cadem Prada mrejelor Sale ca sa poata popri fregatele aflate prin oaresche porturi. Da noi nu e prosti , ca avem o Erste experienta si nu ne duce dumnealui cu zaharul rafinat cristal pe care il Beau chiar in momentul de fata la Hotel de France in Vienna domnii Geoana si Treichl discutand asupra viitorului Europei. Nu s-a povestit daca cei doi fura filmati pe o canapea Stil Dragnea&Kovesi, insa grija pentru o Europa fara cel mult doua viteze nu era in maini mai bune decat cele care mangaie fundatia primordiala...

      "Cei doi fura"...:))

      sa nu spuneti ca nu ati vizionat the wolf fr om Wall Street in versiune olteneneasca pentru a nu remarca corectitudinea gramaticala

    ... va recomand sa urmariti episodul 7 din serialul the orville ... seria 1 ...

    1. traducerea fiind digitala. Avand stat paralel, cel Putin declarat suntem precum extraterestrii raportati la Telurici.

      ... adica o societate "dictata" de opinia personala neinformata este predispusa haosului ... si abuzurilor arbitrare ... continutul personal "difuzat" public via social media / media reprezinta 20 - 30 % din ceea ce am putea numi viata personala si/sau institutionala a persoanei ... aceasta lasand deoparte aspectul subiectiv proiectat ... ceea ce incerca a fi / a aparea, nu ceea ce este cu adevarat! ... subiectul este mai complex decat pare, trebuie sa plec ...

    Parlamentul odată a fost gândit că reprezintă interesul populatiei iar între timp Parlamentul a întors spatele populației?

    Sua a deschis cutia Pandorei? 

    În era digitală votul e pe hârtie? E ca fax-ul vs mail-ul?

    Politicul place politica lui Ceașcă cu Tvr1-no? 

    1. Sa nu uitam ca speranta a ramas inauntru... si ca nu era o virtute, la vremea aia, ci o plaga...

    The rule of law is over. IT is a dog eat dog world .

    „Mi-a spus preşedintele BERD că un asemenea nivel de incompetenţă la vârful administraţiei publice din România nu a mai întâlnit niciodată. Este un guvern dezastruos“, şopteşte unul dintre cei mai puternici bancheri ai României la începutul unei conferinţe.

    Săptămâna trecută, România a avut ocazia să fie în prima linie a diplomaţiei europene şi mondiale la Summitul celor Trei Mări, o repetiţie pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene din prima jumătate a anului viitor. 

    Au fost la Bucureşti şefii BERD, BEI, înalţi funcţionari ai altor instituţii financiare internaţionale, şefi de stat şi de guvern. Era ocazia ideală de a discuta ce trebuie făcut pentru a înainta cu finanţarea investiţiilor pentru infrastructură - în autostrăzi, căi ferate.  

    Dar impresiile lăsate, după cum spun oamenii care au participat la aceste întâlniri, au fost teribile. 

    Însuşi bancherul care povestea era jenat pentru că, deşi de naţionalitate străină, se simţea reprezentat de aceşti lideri ai României. 

    În mod normal, oricât ar fi de greu şi nedrept, faţă de străini nu este bine, nu ai voie să-ţi denigrezi liderii, oricare ar fi ei şi oricât de capabili ar fi. Cât timp au un mandat, ei reprezintă ţara în faţa străinilor. Însă, între noi, putem spune că astăzi România este condusă de alianţa conacelor. 

    Conacul lui Liviu Dragnea şi conacul lui Marian Oprişan decid astăzi cine este la putere. 

    Vineri, la comitetul executiv al partidului de la guvernare, poziţia lui Marian Oprişan a fost cea care a schimbat raportul de forţe. A fost ca o înţelegere de la conac la conac. Niciunul dintre conace nu este trecut pe numele lor, dar locuitorii din Teleorman şi Vrancea ştiu cine sunt jupânii, cine sunt stăpânii conacelor. 

    Ai conacul, ai judeţul. Îi trebuie cuiva 1.400 de metri pătraţi de spaţii construite şi un conac de 10-15 hectare? Acestea sunt doar semne ale puterii, iar când stăpânul conacului din Vrancea a spus că stăpânului conacului din Teleorman încă nu i-a venit vremea să fie schimbat, aşa a rămas. 

    Cu un proces de modernizare şi urbanizare întrerupt, puterea este recunoscută astăzi în România, precum în feudalism, după însemne şi mărimea conacelor mai mari decât spitalele din reşedinţele de judeţ respective. 

    Străinii au sesizat cât de slabă este astăzi conducerea acestei ţări şi pun pe masă fără jenă planuri de extragere a resurselor şi chiar de revizuire teritorială. 

    În spatele discuţiilor de la mesele oficiale se pune tot timpul problema cât de tari şi ce interese au cei din faţa ta. Astăzi, România este percepută, din cauza acestei clase de jupâni, al căror singur obiectiv este imunitatea şi albirea banilor obţinuţi din contracte frauduloase cu statul sau din evaziune, ca un teritoriu lipsit de apărare. 

    Această clasă de jupâni care şi-au împărţit România după ’89 preluând active pe nimic, care s-au aşezat pe contracte cu statul, şi-au însuşit fraudulos retrocedări şi nu şi-au plătit ani de zile taxele, a ajuns să fie o vulnerabilitate extremă. Dacă nu va fi făcută curăţenie, orice scenariu este posibil. 

    Meciurile geopolitice globale sunt atât de intense, cu o acutizare a tensiunii între Germania şi Statele Unite, încât ce se va întâmpla în această zonă va putea intra lejer la pagube colaterale. 

    Însuşi Summitul celor Trei Mări este de fapt o iniţiativă americană pentru a pune o stavilă între Marea Nordului şi Marea Neagră înţelegerii germano-ruse, bine cunoscută în istoria ţărilor din zonă. 

    În cercuri înalte se şi spune deja pe şleau că investiţiile masive ale Germaniei în Transilvania îi asigură acestei zone un viitor înspre Vest, Modova este pierdută la Est, iar sudul ţării rămâne geostrategic pentru americani, mai ales în condiţiile nervozităţilor din Turcia. 

    Este curajos şi chiar dramatic să şi formulezi aceste scenarii, dar în faţa dezastrului de la guvernare, străinii au căpătat atât de mult curaj încât chiar o fac. Nu este pentru prima dată în istoria României când pentru un conac a fost vândută o ţară. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb