Departamentul de Stat american şi-a dat acordul pentru posibila vânzare a rachetelor Patriot către România

Andrei Stan
Companii #Apărare / 12 iulie 2017

Departamentul de Stat american şi-a dat acordul pentru posibila vânzare a rachetelor Patriot către România

Actualizare 17:09 Tudose şi miniştrii Apărării şi Economiei au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, raportat la capacitatea industriei de apărare

Premierul Mihai Tudose şi miniştrii Apărării Naţionale şi Economiei au analizat, astăzi, necesarul de înzestrare a Armatei, raportat la capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare. În acest context, Adrian Ţuţuianu a precizat că o decizie în privinţa tipului de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program, menţionând că există şi alte oferte de la alte state partenere care sunt analizate.

Premierul Mihai Tudose a subliniat, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de News.ro: "Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri".

La întâlnirea de lucru a fost prezent şi şeful Statului Major General al Armatei, general Nicolae-Ionel Ciucă, şedinţa încheindu-se după aproximativ două ore.

În acest context, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, la Digi 24, că această întâlnire era programată de săptămâna trecută şi a precizat că în acest moment discuţiiile sunt într-o etapă inermediară.

Ţuţuianu a declarat: "Legat de anunţul făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate, apreciem că este extrem de important pentru realizarea programului de înzestrare a Armatei aşa cum el a fost gândit pentru perioada 2017-2026. La momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuţiile este nevoie de aprobarea congresului şi, sigur, de discuţii cu cei care sunt implicaţi în acest proiect".

Referitor la tipul de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze, ministrul Apărării a precizat că o decizie se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program "extrem de important pentru armata României".

"Când vom avea mai multe date, cu maximă transparenţă vom aduce la cunoştinţă public", a afirmat ministrul, precizând că sunt evaluate toate variantele posibile.

El a spus că instituţia decidentă în această privinţă depinde de modalitatea în care se realizează tranzacţia.

"Poate fi o soluţie care să meargă spre Parlament, sau nu", a arătat Ţuţuianu, precizând că CSAT se va pronunţa cu privire la acest aspect înainte de a fi propus un act normativ Parlamentului.

De asemenea, Ţuţuianu a precizat că există o şi ofertă europeană pentru un astfel de sistem de rachete.

"Avem oferte şi de la alte state partenere, le analizăm pe toate şi vom decide aşa cum este mai bine penru securitatea naţională", a precizat ministrul Apărării.

În ceea ce priveşte retragerea planului de înzestrare a armatei de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, Ţuţuianu a afirmat că el a cerut acest lucru după ce a constatat că documentul depus anterior avea anumite neconcordanţe între alocarea bugetară şi nevoile de înzestrare.

Ţuţuianu a explicat: "Eram la trei zile după preluarea mandatului şi am avut nefericitul incident cu cei trei militari decedaţi. Am constatat că documentul depus anterior preluării de către mine a mandatului avea anumite neconcordanţe între alocarea bugetară şi nevoile de înzestrare, respectiv respecatarea pe toată perioada 2017 până în 2026 a procentului de 2% din PIB. Am solicitat, şi domnul preşedinte Iohannis a fost de acord, să retragem acest proiect de pe ordinea de zi şi urmează să-l prezentăm CSAT la prima şedinţă, refăcut cu toate etapele la zi".

(M.I.)

--------

Actualizare 13:04

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul Patriot, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) trimis Redacţiei.

Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, s-a întâlnit astăzi, la sediul MApN, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

În document se arată: "Cu această ocazie, ambasadorul Klemm a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus. Ministrul Adrian Ţuţuianu a exprimat convingerea că realizarea acestui program va întări capacitatea de apărare a României, va consolida flancul estic al Alianţei şi va dezvolta şi consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că va informa periodic opinia publică referitor la derularea programului de înzestrare cu sistemele HSAM".

Agenda discuţiilor a inclus continuarea şi aprofundarea unor teme de interes comun, precum evoluţia relaţiilor bilaterale între cele două armate, Parteneriatul Strategic România - SUA şi necesitatea consolidării cooperării în regiune.

În comunicat se mai arată: "Ministrul român a reiterat parteneriatul solid pe linie militară, fiind subliniate numărul crescut al exerciţiilor în comun pe care cei doi aliaţi le desfăşoară anul acesta în regiune şi stadiul implementării măsurilor adoptate în urma Summit-ului de la Varşovia. De asemenea, Adrian Ţuţuianu a exprimat aprecierea faţă de angajamentul ferm al SUA pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre, prin întărirea măsurilor de descurajare şi apărare stabilite la Varşovia".

Alte teme aflate pe agenda întâlnirii au fost stadiul implementării Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) şi necesitatea intensificării eforturilor comunităţii internaţionale de contracarare a ISIL/DAESH, România rămânând ferm angajată în această direcţie, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Actualizare 13:00 Tudose i-a convocat la Guvern pe miniştrii Apărării şi Economiei şi pe şeful SMG pe tema înzestrării Armatei

Tudose i-a convocat la Guvern pe miniştrii Apărării şi Economiei şi pe şeful Statului Major General (SMG) pe tema înzestrării Armatei, după ce Departamentul de Stat american a aprobat posibila vânzare a rachetelor Patriot către ţara noastră.

Şedinţa în care au fost convocaţi Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi şeful SMG, generalul Nicolae Ciucă, a început la ora 12.00 la sediul Executivului.

(S.A.)

------------

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către ţara noastră, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de aproape 4 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari, potrivit News.ro.

Principalii contractori vor fi "Raytheon Corporation" din Andover, Massachusetts, şi "Lockheed-Martin" din Dallas, Texas.

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ treizeci de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi patruzeci de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în ţara noastră, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi support tehnic şi logistic.

Defense Security Cooperation Agency menţionează: "Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale SUA contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care a fost şi continuă să fie o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi progresul econonomic în Europa. Această vânzare va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare şi va susţine obiectivele de apărare ale NATO".

Instituţia precizează că România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru întărirea apărării propriului teritoriu şi prevenirea ameninţărilor regionale.

"Această achiziţie va creşte capacităţile de apărare ale armatei României împotriva agresiunilor şi va proteja aliaţii NATO care adesea se antrenează şi operează pe teritoriul României. România nu ar trebui să întâmpine dificultăţi în a integra acest sistem cu forţele sale armate", notează agenţia, dând asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune.

Notificarea cu privire la o posibilă vânzare este solicitată prin lege şi nu înseamnă că achiziţia a fost finalizată.

Ţara noastră are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, a anunţat în aprilie şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care a subliniat că "sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României".

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră.

Ministrul Apărării de la acel moment Gabriel Leş a declarat, la rândul său, că Patriot reprezintă una dintre soluţiile pe care autorităţile române la au în vedere, neexistând o decizie finală în acest sens.

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, declara, la începutul lunii mai, că speră ca până la sfârşitul anului SUA şi România să ajungă la înţelegere privind achiziţionarea de rachete Patriot.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Din cate imi dau seama americanii isi consolideaza pozitia in regiune pe cheltuiala romanilor care desi nu au autostrazi vor sisteme Patriot. Teoretic este bine sa ne aparam, practic ar trebui ca mai intai sa construim ca sa avem ce apara..

    1. alternativa este sa ia rusii cele 3.9 miliarde exact cum au luat petrol, aur uraniu, cherestea, alimente, fabrici si tot ce au putut cara dupa razboi, moldova, crimeea si altele; ca tradatorii dela noi au furat banii de autostrazi, spitale, scoli, asta-i alta problema, sa se ocupe DNA, dar acum se pare ca tradatorii vor sa fure si DNA

      Alternativa mentionata de tine, in actualele conditii (Romania, stat membru NATO care a platit din greu acest statut, atat material cat si cu eroi cazuti la dorie in razboaie care nu ne apartin), este doar o sperietoare folosita pentru ca unii sa isi consolideze pozitia in regiune si in plus sa castige si bani din asta pe seama noastra. Este obligatia NATO sa isi apere flancurile (si nu de grija noastra ci pentru ca centrul sa doarma linistit). Pentru asta le punem la dispozitie teritoriul si este suficient. Tehnica sa o furnizeze ei pentru ca de protectia si de influenta in zona vor beneficia si ei (poate chiar mai mult decat noi). Timp de 500 de ani vestul ne-a oferit incurajari pentru a opri islamismul la portile Europei. Ai nostrii mureau in timp ce ei dantuiau in palate iar acum trebuie sa le asiguram din nou protectie si influenta folosind teritoriul, oamenii si banii nostri. Teritoriul si oamenii nu erau sificiente, urmand ca ei sa contribuie ca mijloacele/tehnica? Avem carti bune in mana, dar suntem jucatori slabi.

      nato nu exista daca noi nu existam, noi suntem nato impreuna cu altii care vin sa ne ajute, nu sa faca treaba in locul nostru; deci nato nu are nici o obligatie daca noi nu prestam si acum nu prea avem cu ce sa prestam, armata romana nu are armament

    exact ce ne lipsea...sa le ia repede , pana nu creste pretul...

    votantii pesedei fac spume la gura, ei fiind alaturi de maica rusie, ca pe vremea CRIMINALILOR li peng (inabusirea in sange a revolutiei studentesti din China, iunie '89) coleg in studentie cu iliescovici , dar si a lui slobodan milosevici, cand FESENIMEA-PEDESERIMEA a sprijinit masina de razboi sarba , prin contrabanda cu benzina pe la Jimbolia ! Eu insa prefer sistemul de aparare THAAD din Coreea de Sud , cu mult peste rachetele Patriot !

    1. tradator de tara

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb