Deputata PNL Niculina Mocioi transmite că Directorul CE Oltenia dezinformează şi spune că afirmaţii din moţiunea pe energie a PNL sunt false.
"Directorul CE Oltenia continuă să mintă prin omisiune. După ce anul trecut Laurenţiu Ciurel ne asigura zilnic că nu vor fi concedieri în 2015 şi că societatea este pe profit, managerul CEO continuă să dezinformeze, deşi realitatea îl contrazice de fiecare dată", arată deputata, într-o declaraţie publică.
Potrivit domniei sale, PNL a afirmat în moţiune că CEO are creditele reeşalonate, iar CE Oltenia susţine că şi-a plătit ratele la bănci şi datoriile la stat, evitând să dea un răspuns concret. "CE Oltenia, pe de o parte şi-a prelungit plata unor credite, iar de pe altă parte uită să spună că gradul de îndatorare al societăţii a crescut, că suportă cheltuieli curente făcând noi credite sau extinzând liniile de credit", comentează Niculina Mocioi. Potrivit domniei sale, conform ultimelor situaţii financiare publice, la 30 iunie 2013 CE Oltenia avea 846 de milioane de lei-datorii cu scadenţă mai mică de un an, iar în iunie 2014 acestea ajunseseră la 1.041 de milioane de lei. În ceea ce priveşte datoriile pe o perioadă mai mare de un an, compania condusă de Laurenţiu Ciurel avea la 30 iunie 2013 datorii de 1.491 de milioane de lei, iar în iunie 2014 ele ajunseseră la 1.770 de milioane de lei. "Sumele datorate de CE Oltenia au crescut ca urmare a creşterii sumelor datorate instituţiilor bancare! Aproape că nu există şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor la care să nu fie pe ordinea de zi proiecte de prelungire a unor credite şi de schimbare a garanţiilor din contracte de energie în utilaje. De asemenea, la data de 30 iunie 2014, ultima situaţie făcută publică de companie, avea datorie de 16 milioane de lei la stat şi 82 de milioane de lei la furnizori", explică deputata PNL.
Niculina Mocioi menţionează, totodată, că "Laurenţiu Ciurel susţinea în plină campanie electorală că societatea CE Oltenia a terminat pe profit la şase luni". "Când Fondul Proprietatea a făcut publice situaţiile financiare ale complexului, a ieşit la iveală adevărul: 193 de milioane pierdere la 31 iunie 2014. Conducerea CE Oltenia s-a repliat rapid şi a spus că pierderile au fost recuperate în trimestrul al III-lea. La fel spuneau şi liderii PSD Gorj, care credeau că minciuna îi va ajuta să îl scoată pe Ponta preşedinte. După alegeri s-a aflat adevărul. Nu doar că pierderile nu au fost recuperate, dar situaţia se agravase: 290 de milioane de lei pierdere la 31 septembrie 2014. A urmat o nouă minciună: pierderile au fost recuperate până la finalul anului. Vom afla adevărul în curând, când Ciurel, obligat de lege, va face public bilanţul pe 2014", subliniază oficialul PNL.
"CE Oltenia susţine că este la zi cu investiţiile de mediu. Reamintesc faptul că organizaţiile de mediu au blocat în instanţă extinderea unor cariere din CE Oltenia din cauza nerespectării legii. Altele sunt blocate la Bucureşti, din cauza dezinteresului Guvernului de a aproba exproprieri în baza Legii 255. De asemenea, a fost solicitată o anchetă a Comisiei Europene în data de 27 noiembrie 2014 vorbindu-se chiar de declanşarea procedurilor de infringement.
CE Oltenia nu a dat detalii privind spargerea unui contract pentru modernizarea unui grup energetic de la Turceni, de 165 de milioane de euro, în contracte mai mici pentru a evita trecerea prin Consiliul de Supraveghere. Sau ar putea să comenteze eficienţa economică a contractelor încheiate între CE Oltenia şi ISPE Bucureşti.Şi aceste informaţii apar în moţiune", mai comentează Niculina Mocioi.
Deputata menţionează, de asemenea, că în 2014, Laurenţiu Ciurel a spus în repetate rânduri că nu există riscul concedierii a mii de salariaţi, catalogând semnalele de acest tip ca fiind "zvonuri de campanie", iar acum spune că tot liberalii mint când atrag atenţia asupra faptului că trei mii de oameni sunt daţi afară din CE Oltenia din cauza managementului prost al companiei. "Asta deşi peste o mie de salariaţi au fost transferaţi fără voia lor odată cu externalizarea carierei Berbeşti, iar 2.133 vor fi concediaţi la 1 iunie, notificarea fiind depusă de CEO la AJOFM", precizează Niculina Mocioi. Potrivit domniei sale, CE Oltenia minte încă o dată pe siteul oficial şi spune că este vorba de "1300 persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi cca 600 persoane datorita restrângerii de activitate ca urmare a închiderii SE Brăila, epuizării resurselor de la Cariera Seciuri, închiderii perimetrului minier Peşteana Sud, închiderii activităţii de subteran la mina Ploştina şi mina Tehomir". Adică 1.900 de persoane.
"În cei peste doi ani de când Laurenţiu Ciurel conduce cea mai mare companie energetică din România, au fost nenumărate exemple care arată că acesta duce o politică a minciunii, menită să acopere un management catastrofal şi să le dea celor de la PSD false argumente electorale", conchide deputata.