Deputaţii au adoptat alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 1 iunie 2011

Deputaţii au adoptat alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin

Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul de lege privind alegerea primarilor din-tr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Decizia a fost luată cu 174 de voturi favorabile, 110 împotrivă şi trei abţineri. Proiectul de lege a fost criticat, luni, în timpul dezbaterilor, de deputaţii Opoziţiei, care au acuzat Puterea că vrea să obţină posturile de primari prin mită, informează Agerpres. În plus, PSD şi PNL au arătat că nu vor vota iniţiativa legislativă.

"Acest proiect de lege este o eroare, reprezintă încă o îndepărtare de la valorile democratice şi o delegitimare a celor aleşi pentru funcţiile de primar", a spus deputatul liberal Victor Paul Dobre, care a adăugat că primarul reprezintă cea mai importantă autoritate pentru cetăţeni. Şi deputatul PSD Aura Vasile a anunţat că social-democraţii nu susţin acest act normativ.

În schimb, deputaţii Puterii şi-au arătat susţinerea pentru acest proiect de lege. "PDL susţine proiectul de lege. Mi se pare inechitabil ca primarii să fie aleşi în două tururi", a susţinut liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. El a afirmat că sunt necesare alegeri în oglindă şi pentru primari şi pentru preşedinţii de consilii judeţene.

În replică la acuzaţiile PSD, deputatul UDMR Seres Denes a arătat că Uniunea nu a cerut un parg de 3%, motiv pentru care acuzele nu i se potrivesc. Totodată, el a precizat că UDMR susţine alegerea primarilor dintr-un singur tur.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul proiectului de lege care modifică articolul 97 din Legea 267/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţiativa semnată de mai mulţi parlamentari PDL, PSD şi PNL a fost respinsă de Senat în aprilie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin reprezintă un pas înainte pentru reforma alegerii autorităţilor locale: "Nu am făcut altceva decât să punem în coerenţă cu celelalte alegeri care au loc simultan, mă refer în principal la alegerea preşedintelui consiliului judeţean".

Întrebată cum comentează afirmaţiile liderului PSD, Victor Ponta, care a susţinut că Traian Băsescu nu ar mai fi fost ales primar general dacă se punea în aplicare acest proiect de lege la acea dată, doamna Anastase a afirmat că în prezent exis-tă un alt sistem de vot electoral. "Atunci când a candidat domnul preşedinte Băsescu nici nu exista preşedinte de consiliu judeţean ca şi instituţie aleasă prin vot direct", a menţionat domnia sa.

Ponta: USL ar putea avea candidaţi comuni în toate localităţile

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că în contextul votării legii care vizează alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, Uniunea Social Liberală (USL) se va gândi la o strategie pentru a desemna candidaţi comuni nu doar la preşedinţia consiliilor judeţene sau la primăriile reşedinţă de judeţ, ci în toate localităţile.

Domnul Ponta a spus: "Am discutat cu mulţi dintre liderii judeţeni şi, ţinând cont de adoptarea legii, dacă se va dovedi că este constituţională, atunci ne vom gândi la o strategie de campanie, repet, cu candidaţi comuni în cât mai multe dintre localităţi, dacă se poate chiar în toate". Domnia sa a adăugat că USL va avea candidaţi care vor câştiga "în mod sigur bătălia cu cei de la PDL".

"Probabil că o vom pierde în anumite localităţi din Ardeal cu cei de la UDMR, dar asta este responsabilitatea PDL şi a domnului Boc, un ardelean care de fiecare dată i-a dat pe ardeleni pentru scaunul de aici, de la Bucureşti", a mai spus Ponta. El a adăugat că, din punctul de vedere al PSD, principiul alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin este "avantajos".

Liderul PSD a explicat: "Potrivit statisticilor din 2008, cel mai mare număr de primari aleşi din primul tur sunt ai PSD. Am ridicat o altă problemă, dacă avem un studiu de impact, ce înseamnă alegerea unui primar, până la urmă, cu 10% - 12% din voturile locuitorilor şi ce înseamnă modul în care prin forţa financiară a Guvernului un primar aflat în funcţie reuşeşte să perpetueze împotriva voinţei electoratului. Legea a trecut, sunt două concluzii pe care le avem ca USL, în primul şi-n primul rând singurul partid cu adevărat avantajat este UDMR, în localităţile în care 25% - 30% din populaţie este de etnie maghiară".

Întrebat dacă USL va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj, preşedintele PSD a precizat că nu a studiat această variantă deocamdată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb