Deputaţii au amânat dezbaterea pragului la SIF-uri până în mai

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 aprilie 2010

Deputaţii au amânat dezbaterea pragului la SIF-uri până în mai

Gheorghe Ialomiţeanu, vicepreşedinte Comisia Buget-Finanţe: "Nu am vrut să bulversăm Adunările Generale de la SIF-uri"

Conducerea Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor a decis să amâne dezbaterea proiectului legislativ privind ridicarea la 5% a pragului de deţinere la SIF-uri până după Adunările Generale programate la finele lunii aprilie la cele cinci societăţi de inves-tiţii financiare, a spus, pentru ziarul BURSA, Gheorghe Ialomiţeanu, unul dintre vicepreşedinţii Comisiei de Buget din CD.

El ne-a declarat: "Conducerea Comisiei a avut o întâlnire cu reprezentanţii SIF-urilor, ai Bursei, ai Asociaţiei Brokerilor şi ai CNVM şi a decis să amâne dezbaterea proiectului de majorare a limitei de deţinere ca să nu influenţeze Adunările Generale de la societăţile de investiţii financiare. A fost o decizie luată la nivelul Biroului Permanent al Comisiei, nu apare redactată într-un document oficial. Intenţia noastră a fost să nu bulversăm Adunările Generale".

La mijlocul lunii februarie, Biroul Permanent al Comisiei de Buget Finanţe a organizat audieri informale cu preşedinţii societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) şi cu reprezentanţi ai instituţiilor pieţei de capital autohtone privind oportunitatea majorării pragului de deţinere la 5% pentru SIF-uri. Conducerea Comisiei a declarat, atunci, că intenţionează să ia o decizie profesională şi nu una politică în privinţa majorării pragului la SIF-uri.

Dezbaterea informală a avut loc şi în condiţiile în care, cu doar câteva zile înainte, deputaţii din Comisia Economică avizaseră negativ proiectul de lege, considerând că ridicarea pragului nu este oportună în această perioadă.

Vicepreşedintele Comisiei de Buget Finanţe a ezitat, ieri, să dea un termen pentru admiterea proiectului de majorare a pragului la SIF-uri pe ordinea de zi a Comisiei.

"Nu vreau să mă pronunţ pentru că termenele pot să nu fie respectate. Procedura este în felul următor: proiectul ar trebui să intre în dezbaterea Comsiei de Buget-Finanţe, după care noi să emitem un raport favorabil sau nefavorabil, pe care îl trimitem în plen. Urmează apoi votul deputaţilor pentru proiectul legis-lativ, după care acesta merge la promulgare", a adăugat domnul Ialomiţeanu.

Contactat de ziarul BURSA, senatorul Ovidiu Marian, iniţiatorul proiectului legislativ de ridicare a limitei maxime de deţinere, a declarat că Adunările Generale sunt doar un pretext pentru amânarea introducerii pe ordinea de zi a proiectului.

"Din punctul meu de vedere, amâ-narea dezbaterii proiectului din cauza Adunărilor Generale de la SIF-uri este doar un pretext", a declarat senatorul.

Proiectul legislativ de ridicare a pragului la SIF-uri a făcut valuri pe Bursă luni întregi, aproape orice aviz al unei Comisii din Parlament determinând oscilaţii semnificative ale preţului acţiunilor SIF.

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare sunt, de altfel, printre cele mai tranzacţionate de la Bursa de Valori Bucureşti, dând adesea peste jumătate din lichiditatea tranzacţiilor zilnice. Indicele BET-FI, care arată evoluţia acţiunilor SIF a crescut, de la începutul anului, cu aproape 32%, la 32.385,13 puncte.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce stire este asta? In primul rand discutiile nu s-au amanat, pentru ca nu a fost stabilita o data. Poti vorbi de amanare cand ceva urmeaza sa se discute mai tarziu decat data stabilita. Ori, la SIF-uri nu s-a stabilit o data pentru discutii. Pragul este gata, relax, nu se va mai discuta decat peste muult timp. E treaba politica, nu v-ati prins inca?

    1. pai comisia de buget finante anuntase din februarie ca amana discutiile pana dupa agea sifurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb