Deputaţii britanici se pronunţă astăzi asupra posibilităţii unei ieşiri din Uniunea Europene (UE) fără acord ("no deal"), într-o ţară pe care unii o consideră "pe marginea prăpastiei" şi-i somează pe europeni să definească în sfârşit lucrurile cu privire la viitor, relatează AFP.
Opţiunea "no deal" ("fără acord", în engleză) este reclamată de către susţinătorii unei rupturi clare cu UE, care văd în ea promisiunea unui Regat Unit înfloritor, capabil să încheie acorduri comerciale ambiţioase în întreaga lume, începând de la 29 martie.
Ea îngrijorează, în schimb, mediul economic.
"Ne aflăm pe marginea prăpastiei. Politicienii de toate tendinţele trebuie să-şi depăşească divergenţele şi să facă o prioritate absolută dintr-o respingere a unui Brexit fără acord", reclamă Catherine McGuinness, o conducătoare în cartierul financiar City, la Londra.
De partea europeană, Michel Barnier i-a pus în gardă, astăzi, pe deputaţii britanici.
"În mod implicit, avem în faţă acest risc de «no deal», iar eu recomand să nu se subestimeze nici riscurile şi nici consecinţele", a declarat el în Parlamentul European (PE), la Strasbourg.
Cu scopul de a atenua o ruptură brutală, în cazul în care aceasta se va concretiza, Guvernul a anunţat că va suprima temporar taxele vamale impuse la 87% din importuri. El s-a declarat totodată pregătit să "înceapă de urgenţă discuţii" cu Comisia Europeană (CE) şi Guvernul irlandez pe acest subiect.
O părăsire a UE fără acord ar provoca "un şoc economic", a avertizat, la rândul său, premierul conservator Theresa May. Însă ministrul Brexitului Steve Barclay a apreciat că a nu părăsi UE ar constitui "un risc încă şi mai mare".