Deputaţii din Comisia economică consideră inoportun pragul de 5% la SIF

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2010

Deputaţii din Comisia economică consideră inoportun pragul de 5% la SIF

Mihai Tudose, preşedintele Comisiei economice: Iniţiativa de majorare a pragului la SIF-uri este benefică, dar nu este momentul pentru ea

Deşi chemaţi ca să exprime opinia CNVM, reprezentanţii Comisiei au prezentat poziţii personale

"Guvernul nu susţine adoptarea propunerii legislative în forma menţionată", se arată într-un document din mapa deputaţilor, semnat de premierul Emil Boc

Preşedinţii celor cinci societăţi de investiii financiare pot răsufla deocamdată uşuraţi, după ce Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor a avizat, ieri, negativ proiectul legislativ de majorare a pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1 la 5%. Avizul negativ a venit la finalul unei şedinţe de mai puţin de două ore, împotriva majorării pragului pronunţându-se unsprezece deputaţi din cei prezenţi la dezbatere faţă de doar doi parlamentari care au votat pentru majorarea pragului la 5%.

La dezbatere au participat Ioan Cuzman (preşedintele SIF Banat-Crişana), Mihai Fercală (preşedintele SIF Transilvania), Petre Pavel Szel (preşedinte SIF Muntenia), Tudor Ciurezu (vicepreşedinte SIF Oltenia) şi Liviu Doroş (vicepreşedinte SIF Moldova).

Comisarul Bogdan Chetreanu şi Radu Toia au fost invitaţi ca să prezinte punctul de vedere al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, în timp ce niciun reprezentat al Bursei de Valori Bucureşti nu a fost prezent la şedinţa Comisiei.

Senatorul Ovidiu Marian, iniţiatorul proiectului legislativ de majorare a pragului a susţinut, ieri, că o limită de deţinere de 5% va duce la dinamizarea pieţei de capital autohtone şi va permite investitorilor în SIF-uri să îşi exercite drepturile de acţionari. Senatorul a spus, ieri, în cadrul dezbaterii: "Investitorii în SIF-uri nu pot să îşi spună punctul de vedere, prin convocarea unei Adunări Generale, de exemplu, sau completarea ordinii de zi pentru că se presupune că acţionează concertat, de vreme ce este nevoie să deţină 5% din acţiunile unui SIF ca să poată cere asta. Preşedinţii SIF-urilor deţin această armă infailibilă numită concertare şi o folosesc împotriva acţionarilor atunci când aceştia au interese potrivnice lor. Scopul proiectului de lege este să îi protejeze pe cei mulţi cu acţiuni puţine".

Preşedinţii SIF-urilor s-au apărat, susţinând că trebuie să reprezinte interesele tuturor acţionarilor şi nu doar pe cele ale unui grup restrâns de investitori.

Deşi chemaţi ca să prezinte poziţia oficială a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare privind majorarea pragului de deţinere, reprezentanţii CNVM au intrat în colimatorul preşedintelui Comisiei Economice, Mihai Tudose, pentru că au exprimat un punct de vedere personal. Întrebat despre impactul negativ pe care majorarea pragului la SIF-uri l-ar putea avea asupra acţionarilor minoritari, comisarul Bogdan Chetreanu a spus: "Din analizele noastre, nu am vedea un pericol iminent pentru acţionarii minoritari ai SIF-urilor, de vreme ce ridicarea pragului ar crea o dinamică mai mare pentru titlurile SIF. Trebuie luat în considerare că pe pieţele europene şi americane nu există limitări similare pentru companii listate la Bursă. Totuşi, aceasta este o părere personală, nu este poziţia oficială a CNVM".

La finalul dezbaterii, Mihai Tudose, a propus Comisiei să dea un aviz negativ proiectului legislativ de ridicare a pragului de deţinere la 5%, sus-ţinând că nu este momentul oportun pentru o astfel de modificare.

Domnia sa a spus: "SIF-urile reprezintă 30% din economia naţională, dar au o pondere mai mare din economia viabilă, făcând faţă crizei actuale. Am fost membru în Comisia care a votat în urmă cu câţiva ani majorarea pragului la 1% şi acţiunile SIF au mers foarte bine de atunci. Iniţiativa majorării pragului este benefică, dar nu este momentul oportun, motiv pentru care propun un aviz negativ".

O parte dintre deputaţii care au votat împotriva majorării pragului, au invocat un document din mapa de prezentare, semnat de premierul Emil Boc, care menţionează că Guvernul nu susţine adoptarea propunerii legislative.

Săptămâna trecută, proiectul legislativ de majorare al pragului a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică şi este aşteptat să intre, pes-te câteva zile, în dezbatarea Comisiei de Buget Finanţe, care este şi comisia de fond.

BET-FI a pierdut, ieri, aproape 5%, dar piaţa a fost plină de cumpărători

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare, a închis, ieri, cu o pierdere de 4,91%, coborând la 27.342,78 puncte, după ce Comisia Economică a votat împotriva majorării pragului la SIF-uri. Cel mai mult, cu peste 9%, au scăzut acţiunile SIF "Transilvania", pe fondul unui ordin de vânzare a 770.000 de acţiuni care nu şi-a găsit contraparte.

"Interesant este că au existat foarte mulţi cumpărători în piaţă care au găsit atractive acţiunile SIF-urilor la preţurile atinse ieri. Într-adevăr, au fost investitori care au vândut destul de mult, însă presiunea la vânzare a fost blocată de prezenţa unor cumpărători interesaţi de volume importante", a explicat, pentru ziarul BURSA, Paul Brendea, de la casa de brokeraj "Prime Transaction".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Fira-ti ai dracului de parlamentari analfabeti.Nu ati facut decit sa manipulati piata de 6 luni.Uite popa nu e popa.Domnul Boc a dat dovada de prostie sau a fost manipulat de excrocii din Guvern.Ridicarea definitiva a pragului nu poate aduce decit beneficii economiei.PDL -ul a mai pierdut citeva mii de alegatori,Am fost un sustinator costraqnt al lui Boc.De data asta am trecut in tabara adversarilor lui.

    Absolut aberanta pozitia politica a pesedistului Tudose. Cione il va bloca pe jaful acela de Fercala!!!??? Piata de capital e primitiva, Bursa aproape inexistenta (Polonia unde statul sprijina listarea , Bursa ruleaza 280 mil. euro/zi) si niste parlamentari analfabeti sustin politic presedintii care isi apara cu dintii scaunele. Incredibil!!! PSD isi apara principalii sponsori, numiti cu 18 ani in urma. Ticaloasa lume!...

    "AsO parte dintre deputaţii care au votat împotriva majorării pragului, au invocat un document din mapa de prezentare, semnat de premierul Emil Boc, care menţionează că Guvernul nu susţine adoptarea propunerii legislative. "

    ta este pentru prosti ! Deci ar insemna ca parlamentarii PSD si PNL sustin politicile guvernului ?! De fapt indivizii de la PSd apara interesele partidulkui care prin SIF-uri controleaza 30% din economia tarii si implicit sponsorii lor ( membrii CA din SIF-uri ) Pacat ca unii pica in farsele acestor golani numiti pompos senatori din comisia lui peste care nici nu concep sa le scape din mana un asa ciolan.. 

    Pragul trebuie eliminat pur si simplu. Dl Tudose este amuzant cand foloseste sintagme comuniste precum "economia nationala" pentru niste entitati private, sau cand spune ca "acum" romanii nu ar fi pregatiti pentru asa ceva. Adica acum sunt prosti si nu pot sa se bucure de ridicarea pragului? Dar cand stie dl Tudose ca fi romanii pregatiti? La SIF-uri cetatenii romani au primit in proprietate privata parti ale proprietatii de stat create de ei si au dreptul sa comercializeze aceste parti pe o piata libera, fara praguri, fara limitari, pentru a obtine cel mai bun pret pentru munca lor de o viata. Sigur, daca pragul va disparea sau daca va fi ridicat la 5%, actualii sefi de la sifuri vor fi schimbati, din acest motiv ei sunt impotriva schimbarii, nu ca nu ar dormi de grija investitorilor. Daca era dupa dansii pragul ar fi ramas la 0.1% si astazi, motivand, nu-i asa, ca "romanii nu sunt pregatiti".

    1. Pozitia presedintilor celor 5 SIF-uri este corecta deoarece reflecta o experienta profesionala indelungata.In plus, ei trebuie sa apere interesele tuturor actionarilor, nu numai a celor care joaca la bursa! Opiniile 1-4 reflecta pozitiile celor care au interesul ca, prin operatiuni speculative , sa detina controlul real asupra activelor celor 5 SIF-uri in dauna celor cu un numar mic de actiuni !Sigur, fiecare are dreptul sa vanda actiunile detinute la SIF dar a fi o prostie crasa din partea celor cu actiuni putine sa se lase manipulati de trompetele 1-4! Daca trompeta 1 nu-l mai voteaza pe dl Boc numai pentru faptul ca nu a aprobat ridicarea pragului la SIF-uri este trist . Ne induioseaza pana la lacrimi pozitia domniei sale trompeta 1! Fara ura sau partinire ,este cazul sa va treziti stimabililor, la realitate, daca nu v-a prostit pe toti jocul la bursa sau ce e mai grav ,promisiunile celor care v-au sugerat sa deveniti trompete -adica purtatori de cuvant-ai unei opinii ce se vrea a fi vehiculata,adica raspandita, online!

      Pozitia presedintilor de sif-uri este de inteles. pozitia investitorilor este si ea de inteles. Fiecare cauta sa-si maximizeze pozitia. Ca esti de acord cu boc, iarasi, este de inteles!! Ceea ce nu este de inteles este de ce scuipi samburi! Concentrarea capitalului (si a votului) se cuvine inteleasa corect si onest, adica, drept o necesitate naturala a investitorilor, ca si conceptul de investitor minoritar care, daca, chiar nu stii (!?), denomineaza investitorii ale caror detineri individuale nu le permite sa ia (singuri!) decizii in CA! Mai clar: cresterea pragului la 5% vine sa contracareze "votul prin posta" de care beneficaza actualii "sefi de trib" pusi politic sa...nu faca nimic! Ceea ce este important este ca aceasta crestere a pragului detinerilor duce la cresterea lichiditatii sif-urilor si potentarea unui managementul performant al activitatii in activele manageriate, mult mai motivat de interesul real al investitorilor decat de posesorii de sinecuri !

    Este timpul sa se elimine interesele unor indivizi. Piata actiunilor trebuie sa reflecte raportul- ccerere-oferta

    1. MA NUMESC MIRON SILVICA DIN ORADEA JUD BIHOR SUNT O PERSOANA IN VARSTA DE 57 DE ANI ,AM LA S.I.F 2 MOLDOVA UN NUMAR DE 975 DE ACTIUNI NU STIU CE SE INTAMPLA CA DE 2 ANI NU PRIMESC DIVIDENTELE ,ASTA AN PRIMUL RAND ,SI ADOUA INTREBARE E,ACTIUNILE SUNT AI FICEI MELE , PETRISOR LILIANA ANGELICA CU DOMICILIUL AN AUSTRIA DE ACEIA MA IMPUTERNICIT PE MINE RESPECTIV MIRON SILVICA CU DOMICILIUL AN ORADEA JUD BIHOR STR ONISIFOR GHIBU NR 4 BLOC X8 SC A ETJ 1 AP 5 CNP 2530226221182 SA CA SA RIDIC DIVIDENTELE SAU SA VAND ACTIUNILE ,ACTUL DEAUTENTIFICARE NR 4746 ANCHEIAT LA DATA DE 25 AUGUST ANUL 2004. SI ULTIMA ANTREBARE DE CE ESTE NEVOIE SA TRIMIT AN FIECARE AN DOCUMENTELE ENUMERATE ,MA INTREB ACESTE DOCUMENTE NU SUNT AN BAZA DE DATE LA SEDIUL DIM MUN BACAU STR TROTUS NR 5?

      Nu vreau sa inteleg pozitia capilor de la sif-uri . De politicieni sa nu aud ! Daca detin putine actiuni , in ce fel sunt protejat de pozitia nehamesitilor de presedinti ai sif -urilor ? Voi primi dividende mai mari ? Sau se pregateste careva dintre cele 2 categorii ( politicieni si presedinti de sif) sa-mi ofere un pret mai bun pe actiuni , decit pretul pietei ? O piata incorsetata nu este nici pe departe in avantajul micilor actionari . Acesta brambureala cu " uite pragul .. nu e pragul '' , in momentul de fata avantajeaza doar pe speculatori . Eliminati pragul !!!! - asta in atentia politrucilor .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb