Deputaţii stabilesc reguli mai clare pentru etichetarea alimentelor

F.A.
Internaţional #Legislatie / 17 iunie 2010

Etichetele de pe produsele alimentare ar trebui să conţină informaţii nutriţionale, precum şi recomandări cu privire la consumul zilnic, potrivit votului deputaţilor europeni de ieri. Totuşi, aceştia au respins propunerea de introducere a sistemului tip semafor pentru menţionarea conţinutului de sare, zahăr, grăsimi în produsele alimentare procesate.

În urma unei dezbateri lungi, deputaţii europeni intenţionează să acorde consumatorilor posibilitatea de a alege în cunoştinţă de cauză, limitând în acelaşi timp, pe cât posibil, povara administrativă şi financiară a producătorilor.

Renate Sommer (PPE, DE), raportorul PE pentru acest dosar a comentat: "În general sunt mulţumită cu rezultatul votului de azi cu privire la reguli mai clare pentru etichetarea produselor alimentare. Personal, sunt bucuroasă că deputaţii nu au sprijinit sistemul de tip semafor, dar consider că putem continua îmbunătăţirea actualei propuneri în vederea unei mai bune informări a consumatorilor".

Etichetare nutriţională obligatorie şi vizibilă

Deputaţii au susţinut propunerea Comisiei potrivit căreia cantitatea de lipide, acizi graşi saturaţi, zaharuri, sare şi energie trebuie indicată pe partea frontală a ambalajului. Informaţiile trebuie însoţite de recomandări privind consumul zilnic şi exprimate per 100 gr sau 100 ml. Ei doresc ca şi cantitatea de proteine, glucide, fibre şi acizi graşi trans naturali şi artificiali să fie inclusă undeva pe ambalaj.

Sistemul tip semafor

Majoritatea deputaţilor au respins un amendament propus de S&D, Verzi şi GUE care propunea introducerea sistemului de tip semafor, care ar fi menţionat conţinutul de sare, zaharuri sau grăsimi "scăzut", "mediu" sau "ridicat", în combinaţie cu culorile verde, galben (chihlimbar) şi roşu. Ei se opun ca astfel de sisteme să funcţioneze în mod paralel la nivel naţional.

Cerinţe legate de ţara de origine

Etichetarea obligatorie a ţării de origine există deja pentru anumite produse, precum carnea de vită, miere, fructe şi legume proaspete şi ulei de măsline. Deputaţii susţin extinderea etichetării obligatorii şi asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor şi legumelor şi produselor cu un ingredient. Ţara de origine trebuie menţionată şi pentru carnea şi peştele utilizate din produsele procesate.

Aplicarea profilurilor nutriţionale

Cu un singur vot diferenţă, deputaţii au respins recomandarea comisiei parlamentare pentru mediu de a elimina "profilurile nutriţionale" din legislaţia UE existentă privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare.

Considerat de unii a fi neştiinţific, alţii îl consideră drept un sistem esenţial pentru a asigura o vedere de ansamblu a produsului alimentar.

Rezoluţia legislativă a Parlamentului European fost adoptată cu 559 de voturi pentru, 54 împotrivă şi 32 de abţineri. Totuşi, se estimează că nu va exista un acord rapid cu Consiliul, fiind probabil să se ajungă în a doua lectură. Odată ce legislaţia va fi adoptată, întreprinderile cu profil alimentar vor avea trei ani la dispoziţie pentru a se adapta la noile reguli. Operatori mai mici, care dispun de un număr mai mic de 100 de angajaţi şi de o cifră de afaceri sub 5 milioane, vor avea 5 ani la dispoziţie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb