DEPUTATUL PNL DANIEL GHEORGHE, DESPRE EXPLOATĂRILE DIN MAREA NEAGRĂ: "Statul român renunţă în faţa corporaţiilor la un atribut al suveranităţii sale"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 15 martie 2018

"Statul român renunţă în faţa corporaţiilor la un atribut al suveranităţii sale"

Deputatul PNL: "Domnilor guvernanţi, câştigăm şi noi ceva pentru sănătate, autostrăzi ori educaţie din resursele naturale care, potrivit Constituţiei, aparţin acestei ţări ori dăm totul pe sume derizorii şi ne mulţumim cu mângâieri pe creştet?"

"România nu poate să ajungă să subvenţioneze gaz ieftin pentru Ungaria"

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a transmis, în această săptămână, o interpelare premierului Viorica Dăncilă privind exploatările din Marea Neagră, acuzând că, prin această afacere, statul român renunţă, în faţa corporaţiilor, la un atribut al suveranităţii sale. Politicianul susţine: "Trei companii străine (n.r. Exxon Mobile, OMV Petrom şi Lukoil) cu cifre de afaceri uriaşe vor beneficia din partea statului român de o serie de concesii economice care neagă total dreptul la gestiunea suverană a României asupra propriilor resurse naturale şi chiar asupra politicilor financiar-fiscale: credite de garantare a investiţiilor companiilor străine, păstrarea redevenţelor la cota raportată la preţul de referinţă al gazelor de acum şase ani şi încălcarea oricăror principii de piaţă liberă, dreptul de a construi fără a solicita autorizaţiile legale necesare oricărui investitor de mare anvergură".

Politicianul susţine în interpelare că statul român renunţă, astfel, în faţa corporaţiilor la un atribut al suveranităţii sale, acela de a legifera şi a stabili în materia prevederilor referitoare la impozitarea directă, ştiut fiind că, la nivelul UE, reglementările fiscale cu privire la impozitele directe sunt stabilite la nivelul fiecărui stat membru în funcţie de necesitatea de resurse a acestora.

Daniel Gheorghe mai precizează că, prin proiectul de lege privind unele măsuri pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre offshore, act normativ care a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, statul oferă ajutoare de stat şi propune prin lege clauze profund anti-concurenţiale unor jucători energetici internaţionali: "Această lege naşte foarte multe semne de întrebare.

Există chiar şi prevederea unui credit fiscal prin care statul român se angajează să garanteze investiţiile derulate de cele trei mari companii în perimetrele din spaţiul de exclusivitate al României - Exxon Mobile, OMV Petrom şi Lukoil. Ca liberal în fond, eu cred într-o piaţă liberă, iar, conform acestei legi, se creează o serie de avantaje neconcurenţiale în beneficiul celor care investesc în aceste perimetre. Companiile respective au un interes financiar evident şi nu vor să rişte niciun ban investit. E firesc pentru ei, pentru că urmăresc profitul şi nu sunt societăţi de binefacere. Există şi o altă chestiune unde putem să le dăm un pic de dreptate, aceea că exploatările offshore presupun costuri şi riscuri mai mari decât cele de pe ţărm.

Dar există un aviz din partea Consiliului Concurenţei pe marginea acestei legi, potrivit căruia acel credit fiscal precum şi alte prevederi şi facilităţi fis­cale din această nouă reglementare ar putea să corespundă unui ajutor de stat. Ştim foarte bine că ajutorul de stat trebuie notificat la Comisia Europeană. Personal, eu aş elimina orice tip de ajutor de stat".

Deputatul PNL este de părere că statul ar trebui să ştie cât câştigă din aceste exploatări: "Domnilor guvernanţi, câştigăm şi noi ceva pentru sănătate, autostrăzi ori educaţie din resursele naturale care, potrivit Constituţiei, aparţin acestei ţări ori dăm totul pe sume derizorii şi ne mulţumim cu mângâieri pe creştet?", se întreabă deputatul PNL.

Daniel Gheorghe spune că resursele, conform Constituţiei, sunt proprietatea poporului român: "Iar noi trebuie să le administrăm în cunoştinţă de cauză. Trebuie să existe un câştig de ambele părţi: sunt resursele noastre, pe teritoriul României, sunt exploatate cu forţă de muncă românească, dar capitalul şi tehnologia provin în cea mai mare parte din partea acestor companii străine care au desfăşurat operaţiuni de explorare în Marea Neagră. România poate să negocieze şi să îşi apere interesele. Există şi o filozofie a împărţirii producţiei. Toate ţările din jurul nostru îşi apară resursele, energia, iar aceste gaze din Marea Neagră sunt resurse strategice şi noi avem nevoie ca, în cazuri de extremă urgenţă, să beneficiem rapid de acestea. Vorbim de securitate energetică, iar lucrurile trebuie gândite pe termen lung în acest domeniu".

Daniel Gheorghe spune că nu ar trebui să fie prioritatea statului român ca, pe răspunderea contribuabililor ro­mâni şi pe munca acestora, să asigure securitatea energetică a Ungariei, mai ales în contextul în care se vorbeşte tot mai des că gazoductul BRUA se va opri în Ungaria.

În opinia deputatului liberal, Româ­nia nu poate să ajungă să subvenţioneze gaz ieftin pentru Ungaria, ci trebuie să joace ca orice ţară demnă şi resposabilă, cu interese clare: securitate energetică, păstrarea unei bune părţi din producţie pentru consumul intern şi, bineînţeles, venituri la bugetul de stat din taxe, impozite, redevenţe.

Proiectul de lege arată, la articolul 18, că "prevederile Ordonanţei Guvernului 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 261/2013, cu modificările ulterioare, nu se aplică titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi".

De asemenea, articolul 19 precizează că, "în situaţia în care titularii acordurilor petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt obligaţi să plătească orice sume percepute de autorităţile publice în plus faţă de sumele care ar fi fost datorate în conformitate cu prezenta lege, aceştia vor fi îndreptăţiţi la un credit fiscal integral calculat anual pentru sumele suplimentare achitate; creditul fiscal va fi acordat sub forma unui drept de restituire la nivelul cheltuielilor sau costurilor pe care titularul le are prin plata sumelor suplimentare prevăzute în prezentul alineat".

OUG 7/2013 a introdus o suprataxă de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor gazelor. Ordonanţa a fost aprobată de Camera Deputaţilor, la finalul anului trecut, impozitul prevăzut fiind fie de 60%, fie de 80%.

OUG 6/2013 a prevăzut un impozit de 0,5% asupra veniturilor obţinute de operatorii economici care desfăşoară activităţi precum exploatarea forestieră, extracţia cărbunelui superior, extracţia cărbunelui inferior, extracţia petrolului brut, extracţia minereurilor feroase, extracţia minereurilor de uraniu şi toriu, extracţia altor minereuri metalifere neferoase, care au activităţi extractive, dar a căror activitate principală nu corespunde codurilor CAEN.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Suntem de aceiasi parere si va sustinem dl. deputat.

    1.Ordonanta nr.6/2013 a actionat pana la 31.12.2017, in present nu se mai aplica prevederea.2 Cele Trei companii străine (n.r. Exxon Mobile, OMV Petrom şi Lukoil au promovat nn act normativ care nu tine cont de prevederile legii petrolului si mai mult au propuneri in proiectul Legii redeventelor pentru zona offshore a unor nivele care sunt de trei ori mai mici fata de cele aplicate in lume. Actul normativ a trect de Senat intr-o veselie. Sa vedem ce va fi la Deputati. Tudose a infiintat la guvern in department specializat pentru a susutine propunerile acestor firme care vor opera in zonele de offshore,fiind scosa din resbonsabilitatea ANRM! autoritate in aplicarea Legii perolului

    In general , daca dam resursele la altii vom trai mai prost , daca nu le dam altora nu vom trai mai bine , adica e ca si cum nu le-am avea

    1. daca dam resursele la altii este sinucidere , prostie crasa , nebunie, , cu atit mai mult unor vecini care ne sint dusmani si care ne pindesc , bulgaria si ungaria sint dusmanii nostrii si nu rusia !rusia doar a profitat de prostia noastra ca ne mincam intre noi , asta a fost sute de ani inainte si acum e la fel , ce cauta in fruntea tarii acesti indivizi , adevarate etaloane alte tradarii ? cel de la pnl spune vorbe mari dar daca era la putere sau la ciolan vorbea la fel ?

      TinuturileRomaniei au fost colonii 1100 ali incepand cu anu 1323, la Turci, Habsburgi si rusi iar acum am intrat in era globalizarii noua forma de neocolonianism

      ...

      Presedintele nu crede ca ar fi cazul sa zica si el ceva....acolo....asa ca sa dovedim ca ne mai ocupam si de economie...

    ...Gaze-Petrol_Hidrocarburi... Eu nu demult am scris intr-o postare ca intr-o buna zi, sau poate fara sa vreau am prezis nu stiu, ca intr-o zi sau noapte hidrocarburile astea are sa va ingroape pe TOTI !!__!!....Iata insa ca a murit si celebrul fizician Stephen Hawking iar el ne-a spus la fel ca altii inaintea lui, vizionari fiind, ca umanitatea ar trebui sa isi focalizeze mai mult atentia la dezvoltarea si gasirea noilor tehnologii revolutionare care sa ne permita sa calatorim mai usor prin spatiul extraterstru deoarece planeta pamint nu este un loc sigur pt. umanitate in viitorul care va veni__!!....1. Exista foarte multi Vulcani activi unii cu o putere destructiva extrem de mare...2. Posibilitatea ca intr-o buna zi planeta sa fie lovita de un meteorit de mari dimensiuni lucru ce ar putea duce la o catastrofa planetara, doar se stie cum au disparut Dinozaurii acum vreo de 65 de milioane de ani in urma..si 3. Avem in ADN-ul nostru ereditar gena auto-distrugerii reciproce..ceea ce o BIG~Mare problema___!!!...De acea zic eu ca ar fi bine ca si oamenii de stiinta dar si de afaceri din-Romania daca o exista aci' la noi macar 1 si care sa gindeasca prezentul prin prisma unui alt viitor, si sa isi dedice timpul dar si o parte din banii obtinuti altor scopuri decit cele obisnute si comune majoritatii covairsitoare a biznis-menilor de la noi dar si din alte parti..~Asa ar fi ideal~....Biiine ! Eu cam vorbesc acum in dodii desi nu sunt beat !..Si tocmai la cine mi-am gasit si eu la cine sa fac referire sau sa dau ideii si sfatuiri ! La cei din RO'..Prefera mai degraba sa ii toace prin Cazinouri sau in Futbol sau nu stiu pe unde, decit sa aloce o infima parte din profiturile cele uriase si stiintei.....Vocea strazii_:.."Baaaa~? Tu esti dilau la cap ? La astia astepti sa investeasca in viitor ??....Da ! Tu da-le LOR noi si noi idei de investitii cea au legatura directa cu IMPORTURILE___de orice !!..Doar asta fack de 28 de ani__..Acesta a fost unul dintre motivele principale pt. care N. Ceausescu a fost Impuscat, singurul dintre toti sefii de Stat comunisti din acea perioada...Ca intr-o buna zi o sa importe BLESTEMATII si apa potabila desi avem destula dar si aerul, mai stii ?, ce nu le da LOR prin minte atunci cind vor sa ii mai JUPOAIE la piele pe cei ramasi aci' si legati de glie__!..E o utopie ce gandesti tu ma fratioare !!..Da ! O sa realizeze pt. tine si cei ca tine si ca mine-personal PSD-Dragnea-Ponta-Oprisan-Hreb e-Ghita-Gusa-Rus si Dincu, poate si Becalii nu stiu, impreuna cu restul Gastilor si CLIENTELELOR_Lor, o Super-Racheta cosmica ce o sa ii duca depaaaaaarte prin cosmosul cel vast..intr-un loc doar all_LOR~..si cu liderul spiritual Ion Iliescu alaturi, dar clonat intre timp !".........___~Nu ca suna fain viitorul nostru dragi Romani~??????????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb