Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, în care i-a solicitat acestuia să nu transforme Institutul Cultural Român (ICR) în "for propagandistic" pentru PSD pentru prezidenţiale - în contextul discuţiilor despre numirea unei noi echipe la conducerea instituţiei, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Deputatul Partidului Naţional Liberal (PNL) afirmă: "Coaliţia de guvernare pe care o conduceţi a anunţat că doreşte numirea unei noi echipe de conducere pentru ICR. Din nefericire, printre criteriile enumerate cu această ocazie se află şi apartenenţa politică. Mai mult, a devenit deja de notorietate faptul că pentru noua conducere a Institutului sunt vizaţi o serie de lideri politici din PSD. Cu alte cuvinte, este o problemă de săptămâni până când cel mai important for de reprezentare al culturii româneşti va deveni în mod direct un instrument politic, gestionat de politicieni cu ideologie asumată".
Raeţchi a mai spus că a devenit "de notorietate faptul că pentru noua conducere a Institutului sunt vizaţi o serie de lideri politici din PSD".
Ovidiu Raeţchi susţine că: "Din punctul meu de vedere - şi, îmi place să cred, al întregii societăţi româneşti - aceasta este o mare eroare. Nivelul de performanţă al ICR a fost întotdeauna direct proporţional cu valoarea culturală dovedită a oamenilor care l-au condus; şi invers proporţional cu subordonarea sa politică. E foarte greu să poţi egala performanţa managerială a unui Horia Roman Patapievici, având în vedere expertiza sa culturală; e însă foarte uşor să distrugi toate proiectele începute de acesta şi de succesorii săi aducând în fruntea Institutului politicieni şi clientele de partid."
Acesta completează că ICR a fost întotdeauna "parţial expus" influenţelor politice, dar nu a fost niciodată "un instrument explicit de partid".
Raeţchi subliniază: "Aptitudinile dvs. nebănuite de artist rock vă pot ajuta, sper, să înţelegeţi faptul că promovarea proiectelor culturale pe criterii politice va anula capacitatea României de a exporta produse intelectuale de valoare, încurajând în schimb servilismul, mediocritatea patriotardă şi solidaritatea de idei social-democrate. Politicienii nu pot măsura în mod obiectiv valoarea estetică şi academică - din simplul motiv că ei urmăresc obiective politice. Ca şi justiţia, cultura română trebuie lăsată în mâinile unor oameni din "breaslă", din societatea civilă, din afara partidelor."
Deputatul consideră că, precum justiţia, cultura trebuie lăsată "în mâinile unor oameni din «breaslă», din societatea civilă, din afara partidelor".
Deputatul liberal incheie spunând: "Vă puteţi gândi pentru conducerea ICR, domnule Dragnea, la scriitorii şi artiştii validaţi de piaţă, care au făcut deopotrivă performanţă intelectuală şi managerială. Vă puteţi gândi la oameni de carieră din ICR. Puteţi lua în calcul sute de tineri cu studii şi doctorate la universităţi occidentale de elită. Nu compromiteţi în mod definitiv credinţa acestor oameni într-un sistem de selecţie măcar parţial meritoriu şi obiectiv, numind în fruntea instituţiei care exportă cultura noastră de elită o mână de politicieni care au "meritul" de a vă cunoaşte personal".
Fostul senator PSD Georgică Severin, preşedinte al Comisiei de cultură în mandatul trecut, este susţinut de social-democraţi pentru preluarea funcţiei de director al Institutului Cultural Român, funcţie deţinută în acest moment de Radu Boroianu, susţinut de ALDE, au declarat, pentru News.ro, surse politice.