Deşeurile toxice au blocat vânzarea activelor Bicapa

M.R.
Ziarul BURSA #Companii / 20 aprilie 2010

Încercările repetate pentru vânzarea în bloc a activelor societăţii s-au izbit de problemele de mediu, a căror rezolvare ar necesita 26 de milioane de euro

Una dintre cele mai mari probleme de mediu din ţara noastră, deşeurile toxice de la compania Bicapa Târnăveni, atârnă greu şi în valorificarea activelor societăţii, aflată în procedură de insolvenţă.

Lichidatorul judiciar, RVA Insolvency Mureş, a încercat recent valorificarea în bloc a activelor companiei Bicapa prin licitaţie, la un preţ de strigare de 26 de milioane de lei.

Caietul de sarcini a fost cumpărat de trei companii, dar, ulterior, ele nu s-au mai prezentat la cele două licitaţii de luna trecută.

Lichidatorul susţine că din discuţiile purtate cu reprezentanţii celor trei companii a reieşit că preţul activelor este deosebit de mare faţă de valoarea bunurilor, în condiţiile în care, ulterior, trebuie făcute investiţii majore de mediu.

Din raportul lichidatorului reiese că sarcinile de mediu necesare sunt de aproximativ 26 de milioane de euro, adică de patru ori mai mari decât valoarea activelor scoase la vânzare.

Acum, lichidatorul va reduce preţul de strigare cu 75%, încercând să aibă mai mult câştig de cauză de această dată.

Todor Ignatie, reprezentantul RVA Mureş, ne-a precizat că o nouă licitaţie pentru vânzarea activelor ar urma să aibă loc vineri, preţul activelor urmând să rămână nemodificat, la nivelul de 75%.

Reprezentantul RVA Mureş susţine că nu poate dezvălui numele firmelor care au achiziţionat caietele de sarcini, motivând că doreşte să evite, astfel o posibilă înţelegere între ofertanţi.

Bomba ecologică

Problema deşeurilor toxice de la Târnăveni a fost comentată, recent, şi de către ministrul mediului, Laszlo Borbely, care declara, acum două luni, că în privinţa iazurilor cu reziduuri chimice de la compania Bicapa, catalogate drept "bombe ecologice", suntem în al douăsprezecelea ceas: "Această problemă foarte gravă a BICAPA Târnăveni a fost discutată şi răsdiscutată foarte mulţi ani, dar din păcate nu s-a găsit nicio soluţie viabilă. A fost probabil un management nu tocmai fericit al celor care au fost şi la conducerea acestei companii şi în ceea ce priveşte încercările de privatizare. Unii au crezut că privatizează această companie numai ca să vândă fier vechi, pe urmă a trebuit să se rezilieze (contractul de privatizare - n.r.). Suntem în ceasul al 12-lea în momentul de faţă. Cea mai importantă problemă o constituie cele trei bataluri, care sunt o bombă ecologică, pe lângă fostul că trebuie să privatizezi combinatul. O bombă care ticăie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb