DEŞI AU FĂCUT UNELE PROMISIUNI ÎN REUNIUNEA DE LA HONG KONG, Ţările OMC nu au reuşit să-şi rezolve disputele

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2005

Cele 149 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au ajuns, duminică seara, la un acord de compromis Nord-Sud, care prevede eliminarea subvenţiilor pentru exporturile agricole pînă în 2013 şi meţine deschisă calea pentru aprobarea, în viitor, a unui acord general de reducere a tarifelor vamale în toată lumea. Totuşi, participanţii la reuniunea de la Hong Kong, care a durat vreme de şase zile, nu au reuşit să rezolve disputele comerciale majore în care sînt implicaţi.

După negocierile intense desfăşurate sub presiunea manifestaţiilor de protest ale opozanţilor globalizării, delegaţiile au adoptat o declaraţie finală care relansează negocierile cuprinse în aşa-numitul "ciclu Doha", la doi ani după ce Conferinţa ministerială a OMC de la Cancun (Mexic) a eşuat în urma neînţelegerilor dintre ţările bogate şi cele sărace. Acordul a fost posibil datorită soluţiei de compromis negociată în cursul nopţii de sîmbătă spre duminică de directorul general al OMC, Pascal Lamy. Acordul stabileşte data de 30 aprilie 2006 pentru eliminarea subvenţiilor acordate în prezent de ţările bogate exportatorilor de produse agricole, una dintre revendicările cele mai importante ale ţărilor în curs de dezvoltare. De asemenea, ţările dezvoltate se angajează ca începînd din anul 2008 să importe, fără taxe vamale şi fără cote, cel puţin 97% din produsele exportate de ţările sărace. În plus, varianta finală a acordului propune eliminarea, începînd cu anul 2006, a subvenţiilor la exportul de bumbac, un subiect sensibil pentru SUA şi producătorii africani de profil.

Uniunea Europeană, prin comisarul pentru comerţ, Peter Mandelson, a anunţat că textul acordului este "acceptabil", singura ţară europeană care a ridicat unele obiecţii fiind Franţa, principala beneficiară a Politicii Agricole Comune. Brazilia, care, alături de India şi China, a fost una dintre cele mai vehemente susţinătoare a ţărilor în curs de dezvoltare, a salutat fixarea datei de 30 aprilie 2013 pentru eliminarea subvenţiilor agricole acordate de ţările bogate, deşi ar fi dorit ca acest lucru să înceapă încă din 2010.

În schimb, mai multe organizaţii non-guvernamentale au criticat textul de acord, apreciind că acest compromis nu se va traduce printr-o scădere veritabilă a subvenţiilor guvernamentale acordate de ţările din emisfera nordică, fiind îngrijorate de posibilitatea ca acest acord să fie folosit drept instrument pentru a obliga ţările din emisfera sudică să-şi deschidă mai repede pieţele interne pentru produsele industriale şi serviciile exportate de ţările bogate.

De precizat că problema extrem de importantă a reducerii tarifelor vamale a fost amînată pentru lunile următoare, participanţii la reuniune menţionînd doar obiectivul încheierii, pînă în 2007, a ciclului de negocieri Doha, lansat în 2001 în capitala Qatarului. De asemenea, miniştrii OMC nu au luat nici o decizie cu privire la locul şi data desfăşurării viitoarei conferinţe ministeriale a Organizaţiei, lăsînd şi această decizie pentru o dată ulterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb