DEŞI NU ACESTA ESTE SCOPUL PRINCIPAL, Radu Brăgărea: "Piaţa pensiilor private trebuie să reprezinte un motor al economiei"

A consemnat GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 octombrie 2010

Radu Brăgărea, directorul general al Eureko Pensii: "Piaţa pensiilor private a avut o evoluţie opusă celei în care a mers sau merge economia".

Radu Brăgărea, directorul general al Eureko Pensii: "Piaţa pensiilor private a avut o evoluţie opusă celei în care a mers sau merge economia".

Piaţa pensiilor private din ţara noastră, deşi aflată într-o perioadă incipientă de dezvoltare, are o rată de creştere a activelor destul de mare, este de părere directorul general al Eureko Pensii, Radu Brăgărea. Totodată, domnia sa consideră că oportunităţile de investiţii din România se vor diversifica, însă posibilitatea de a investi în pieţele din Uniunea Europeană şi pe alte pieţe dă companiei suficiente opţiuni astfel încât să obţină randamente real pozitive.

"Piaţa pensiilor private, prin acumulările pe care le realizează, reprezintă sau trebuie să reprezinte un motor al economiei", ne-a mai spus domnul Brăgărea.

Reporter: Cum au evoluat activele companiei după primele trei trimes-tre ale acestui an? Sunteţi mulţumit de rezultatele financiare obţinute?

Radu Brăgărea: Activele "Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private" au înregis-trat o evoluţie foarte bună în primele nouă luni ale acestui an, continuând tendinţa ascendentă înregistrată pe parcursul anului 2009. Astfel, la 30 septembrie 2010, valoarea activelor nete de pe pilonul II (n.r. pensii private obligatorii) era de 210,4 milioane lei, dublu faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent (106,2 milioane lei).

În ceea ce priveşte activele nete de pe pilonul III, creşterea procentuală este şi mai spectaculoasă, pornind însă de la o bază sensibil mai mică: în primele trei trimestre din 2009, Eureko Pensii administra active de 289.000 de lei, pentru ca la finele lui septembrie 2010, acestea să crească cu 245% la 1,17 milioane lei.

Sunt mulţumit de rezultatele pe care le-am obţinut. Deşi piaţa pensiilor este într-o perioadă incipientă de dezvoltare, rata de creştere a activelor este foarte mare. Acest lucru se datorează în special contribuţiilor pe care le primim în continuare. De asemenea, un factor important a fost şi rezultatul investiţional pe care l-am obţinut.

Reporter: Cum credeţi că va evolua nivelul contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii? Va rămâ-ne cota la nivelul actual? Îşi va res-pecta Guvernul ţinta de contribuţie de 6% din venitul brut, în anul 2016?

Radu Brăgărea: Decizia Executivului de îngheţare pentru un an a contribuţiei la nivelul de 2%, în 2009, a afectat serios piaţa pensiilor private obligatorii. Trecând peste impactul financiar asupra celor 5 milioane de contribuitori, această măsură a reprezentat un semnal de alarmă în ceea ce priveşte modul în care clasa politică a înţeles să rezolve problemele structurale din sistemul de pensii din România.

Totuşi, îmi păstrez optimismul referitor la revenirea cât mai rapidă la ceea ce s-a convenit iniţial. Doar prin respectarea calendarului vom putea avea resursele necesare pentru a oferi pensii decente participanţilor noştri.

Reporter: Cum estimaţi că vor evolua randamentele fondurilor pe piaţa pensiilor obligatorii în continuare?

Radu Brăgărea: Ultimele date ne arată că fondurile de pensii private au continuat să înregis-treze randamente investiţionale foarte bune, în ciuda condiţiilor economice adverse. Cred în faptul că administratorii vor obţine în continuare rezultate real pozitive adăugând astfel valoare reală participanţilor faţă de contribuţiile pe care acestea le-au realizat.

Sunt optimist şi cred că oportunităţile de investiţii din România se vor diversifica şi vor fi din ce în ce mai mari. De asemenea şi posibilitatea de a investi în pieţele din Uniunea Europeană şi pe alte pieţe, dar în special pe piaţa din UE, ne dau suficiente opţiuni astfel încât să obţinem randamente real pozitive.

Reporter: Puteţi să realizaţi o paralelă între cum evoluează economia şi piaţa pensiilor private în ţara noastră?

Radu Brăgărea: Piaţa pensiilor private a avut o evoluţie opusă celei în care a mers sau merge economia. Administratorii au profitat însă de oportunităţile oferite de pieţele financiare.

Piaţa pensiilor private, prin acumulările pe care le realizează, reprezintă sau trebuie să reprezinte un motor al economiei pentru că aduce fonduri care trebuie investite pe termen mediu şi lung, astfel încât oferă economiei resurse de creştere, deşi nu acesta este scopul principal.

Reporter: În opinia dumneavoas-tră, care sunt principalele obstacole din piaţa aceasta?

Radu Brăgărea: Nu le-aş numi neapărat obstacole, ci cred că trebuie mai degrabă să ne întrebăm ce ne dorim de la această piaţă. Trebuie să res-pectăm ceea ce am convenit în materie de contribuţii. Fără acest lucru, noi, administratorii de fonduri, nu vom putea oferi participanţilor pensii decente. Nimeni nu trebuie să uite acest lucru, mai ales cei cu putere de decizie. Apoi, avem nevoie de mai multă educaţie financiară. Româ-nii trebuie să devină conştienţi de necesitatea unei pensii private. Şi nu putem face asta decât prin educaţie constantă, în special a celor tineri.

Există şi nişte iniţiative pentru res-pectarea calendarului contribuţiilor astfel încât fluxul de bani către sistemul de pensii, valoarea acumulărilor să fie una suficientă pentru a putea oferi nişte pensii relevante la sfârşitul perioadei. Acesta este primul şi principalul ingredient care va asigura sistemul acestui rezultat. Deocamdată nu este un obstacol deoarece Guvernul, clasa politică îşi asumă în continuare creşterea contribuţiilor chiar dacă nu conform calendarului iniţial. Dar cred că acest lucru trebuie să continue. Dacă acestă ipoteză este respectată, celelalte lucruri vor putea fi depăşite.

Oamenii vor avea informare completă abia când primii oameni vor începe să-şi primească pensiile şi vor înţelege şi care este importanţa acestui sistem.

Reporter: Ce ar determina fondurile de pensii să investească mai mult la bursă?

Radu Brăgărea: Înainte să vă răspund la această întrebare, trebuie să ţineţi cont că, după datele publicate de CSSPP, plasamentele în acţiuni ale fondurilor de pensii private se ridicau la aproape 500 de milioane de lei (117,2 milioane de euro) la finele lunii septembrie. Dintre acestea, aproximativ 75% reprezentau investiţiile în acţiuni româneşti.

Ideea de bază, atunci când vorbim de plasamente, este că practica şi legea ne obligă să diversificăm pentru a putea obţine randamente superioare în condiţiile diminuării riscului inves-tiţional. Această practică este cu atât mai necesară în condiţiile în care activele fondurilor de pensii cresc într-un ritm ridicat, iar piaţa de capital locală oferă deocamdată opţiuni limitate. Fondurile de pensii nu sunt menite să aibă o expunere prea mare pe bursă şi ţin să subliniez că diversificarea este lucrul care ne-a adus rezultatele excelente de până acum.

Investiţiile în acţiuni sunt categoric benefice din punctul de vedere al potenţialului de câştig pe care le-a avut pentru că în general bursa a adus câştiguri mai mari decât inves-tiţiile în alte titluri. Pe de altă parte comportă şi un risc investiţional des-tul de mare întrucât cuvântul de ordine pentru pensiile private este siguranţa, nu cred că este oportun ca un procent mare din active să fie inves-tite în acţiuni. Cu atât mai mult pe piaţa de capital din România, care nu este foarte dezvoltată, nu are lichiditate foarte ridicată şi nici nu oferă foarte multe oportunităţi de investiţii care să permită o diversificare puternică.

Reporter: Vă mulţumesc!

"Nu cred că este oportun ca un procent mare din active să fie investite în acţiuni. Cu atât mai mult pe piaţa de capital din România, care nu este foarte dezvoltată, nu are lichiditate foarte ridicată şi nici nu oferă foarte multe oportunităţi de investiţii care să permită o diversificare puternică".

Activele fondurilor de pensii cresc într-un ritm ridicat, iar piaţa de capital locală oferă deocamdată opţiuni limitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb