Despăgubirea foştilor proprietari ar putea fi limitată

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2011

Despăgubirea foştilor proprietari ar putea fi limitată

Marius Murgu, AAPFP: "Oficialii au propus un plafon de 300.000 de euro"

Statul român ia în considerare stabilirea unei sume maxime pentru despăgubirea foştilor proprietari, una dintre variantele propuse de membrii Comitetului Interministerial pentru revizuirea legislaţiei proprietăţii fiind fixarea unui plafon de 300.000 de euro, ne-a spus Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi ai Fondului Proprietatea (AAPFP).

"Iniţial, unii membri ai Comisiei Interministeriale au propus un plafon de 300.000 de lei, însă au ajuns la concluzia că este o sumă prea mică, ce ar putea atrage şi mai multe procese, astfel că au decis să o majoreze. Totuşi, plafonarea despăgubirilor va determina foştii proprietari ce îşi aşteaptă compensaţiile să acţioneze statul în judecată pentru că se creează astfel o discrimnare în raport cu cei a căror despăgubire nu a fost limitată de vreo lege", a mai precizat Marius Murgu.

Domnia sa a anunţat că asociaţia pe care o reprezintă va propune, în schimb, ca foştii proprietari să fie despăgubiţi prin acţiuni la companii de stat sau prin obligaţiuni garantate de stat.

Contactată de ziarul BURSA, Andrea Paul Vass, consilier al primului ministru, ne-a declarat că nu a participat la discuţii despre o eventuală plafonare a sumei ce ar urma să fie acordată foştilor proprietari.

Necesitatea revizuirii legislaţiei în domeniul proprietăţii a venit după ce, în februarie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis să iniţieze faţă de România procedura pilot în cauzele care au ca obiect încălcarea dreptului de proprietate, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Pentru această procedură au fost selectate procesele "Atanasiu şi Poenaru împotriva României" şi "Solon împotriva României", conexarea celor două cauze fiind dată de similaritatea cadrului legislativ şi a practicilor administrative. Pe 12 octombrie 2010, Curtea a pronunţat hotărârea pilot în aceste cauze - "Maria Atanasiu şi alţii împotriva României".

În textul hotărârii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acordat statului român o perioadă de 18 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii (12 ianuarie 2011), în care acesta să remedieze problema restituirilor, ne-au precizat oficialii ANRP.

Timp de 18 luni de la pronunţarea hotărârii pilot, toate procesele asemănătoare cauzei "Maria Atanasiu şi alţii împotriva României" sunt suspendate, urmând ca în acest termen, statul român să ia măsuri care să garanteze efectiv drepturile prevăzute de Convenţie, au mai spus reprezentanţii Autorităţii.

ANRP: "Nu se poate estima un termen pentru finalizarea revizuirii legislaţiei"

Oficialii ANRP ne-au precizat că nu se poate estima un termen pentru finalizarea revizurii legislaţiei, întrucât "această modificare a legislaţiei este o procedură laborioasă la care participă mai multe instituţii interesate şi trebuie să fie realizată în concordanţă cu aprecierile Curţii Europene a Drepturilor Omului". Totuşi, reprezentanţii Autorităţii au afirmat că "revizuirea legislaţiei va fi realizată în termenul de 18 luni stabilit de Curtea Europeană a Drepturilor Omului".

Revizuirea legislaţiei este realizată de membrii unui Comitet Interministerial din care face parte ANRP, alături de Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii ANRP.

"Până în prezent, în cadrul Comitetului Interministerial (grup de lucru) a fost formulată o serie de propuneri de modificare a sistemului de acordare a despăgubirilor pentru imobilele care nu pot fi restituite în natură foştilor proprietari.

Propunerile formulate în cadrul şedinţelor Comitetului Interministerial au fost reunite într-un proiect de act normativ, care va fi adus la cunoştinţa persoanelor interesate, prin publicarea pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre avizare şi adoptare potrivit Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică", ne-au precizat reprezentanţii ANRP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb