DESPĂGUBIREA FOŞTILOR PROPRIETARI Guvernul analizează o propunere neconstituţională

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 aprilie 2012

Guvernul analizează o propunere neconstituţională

Presiunea ca Guvernul să rezolve problema despăgubirii foştilor proprietari spoliaţi de regimul comunist este atât de mare, încât Executivul a ajuns să ia în calcul chiar şi o variantă de lucru, declarată neconstituţională încă din 2008.

CEDO a impus ca România să eficientizeze procesul de despăgubire, până la vară, iar plafonarea la 15% din valoarea reală a bunului, propusă de Guvern, a stârnit un val de nemulţumiri, iar juriştii au catalogat proiectul drept ruşinos şi discriminatoriu, prefigurând un val de procese contra statului.

Astfel, guvernul a ajuns să analizeze varianta ca viitorul proiect de lege să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse la Autoritatea Naţională Restituirea Proprietăţilor, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură, potrivit Mediafax. Ministerul Justiţiei a fost mandatat să analizeze din punct de vedere juridic o soluţie pentru amendarea proiectului de lege în acest sens.

Iniţial, proiectul prevedea eliminarea posibilităţii restituirii în natură.

Înlocuirea restituirii în natură a proprietăţii confiscate de statul comunist cu despăgubirea în bani pentru cereri deja depuse a fost respinsă de Curtea Constituţională în 2008, într-un proces privind bunurile companiilor privatizate, cu argumentul că astfel sunt create discriminări şi legea este aplicată retroactiv, mai anunţă agenţia de presă: "Impunerea exclusiv a despăgubirilor în locul retrocedării în natură, variantă analizată în prezent de Guvern, nu a fost acceptată de către Curtea Constituţională (CC) printr-o decizie emisă încă din 2008, la acel moment arătându-se că toate persoanele care au depus cereri în termenul legal se află într-o situaţie juridică identică, şi anume au dobândit dreptul la restituirea în natură.

Decizia a fost emisă în urma unei sesizări din oficiu primite din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), într-un litigiu al unei persoane fizice cu Agenţia Domeniilor Statului şi o firmă privată. În acel dosar, ale cărui concluzii pot fi luate în calcul şi pentru proiectul pregătit în prezent de Guvern, era contestată o modificare a legii prin care pentru proprietăţile evidenţiate în patrimoniul societăţilor comerciale privatizate nu mai erau permise retrocedări în natură, ci doar despăgubiri.

Curtea Constituţională a respins această variantă în condiţiile în care despăgubirile nici măcar nu erau limitate atunci la 15% din valoarea proprietăţii, cum propune în prezent Guvernul, ci calculate la valoarea de piaţă a imobilelor solicitate".

Restituirea în natură, cerută de UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat sâmbătă că va cere în coaliţie ca restituirea în natură a imobilelor să fie reintrodusă în legislaţie.

Kelemen Hunor a declarat, ieri, că restituirea în natură a fost linia urmărită de UDMR în ultimii 22 de ani fiindcă prin această modalitate se face dreptate foştilor proprietari şi se degrevează bugetul de stat de la plata despăgubirilor în bani.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat joi că din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul în bani al proprietăţilor naţionalizate, mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile.

O parte importantă dintre aceste imobile au aparţinut Bisericii Catolice Maghiare.

Fekete: Nu sunt divergenţe în coaliţie pe retrocedări

Senatorul UDMR Szabo Fekete a susţinut, ieri, că nu există opinii divergente în coaliţie pe tema legii restituirii proprietăţilor.

Fekete a precizat că, potrivit legii, este vorba despre imobile care pot fi retrocedate şi imobile care nu pot fi retrocedate pentru că nu mai există sau, spre exemplu, pe acel teren există un cartier de blocuri.

"Sunt două lucruri total diferite şi noi susţinem că, dacă în 20 de ani, foarte multe imobile existente au fost retrocedate foştilor proprietari, acum nu putem să dăm înapoi şi câteva care mai există, şi pot fi retrocedate, să nu se retrocedeze", a afirmat reprezentantul UDMR.

Potrivit lui Szabo Fekete, prin lege trebuie să se stabilească şi des-păgubirile, care sunt un capitol separat. "Este de discutat cuantumul acestor despăgubiri şi timpul în care se pot acorda. Cert este că Parlamentul va trebui să adopte o lege coerentă în acest sens, pentru că, altfel, avem o problemă din mijlocul lunii iulie, cu CEDO", a spus senatorul UDMR.

Potrivit lui Fekete, nu există opinii divergente între partidele din coaliţie privind legea restituirii proprietăţilor.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, ieri, că PDL susţine restituirea în natură a proprietăţilor acolo unde se poate face acest lucru, iar în cazul în care nu se poate restitui în natură să se găsească formule echitabile care să ţină cont şi de constrângerile bugetare.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, înainte de şedinţa BPN, că proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor "nu este un subiect uşor", că acesta se discută de peste şase luni în coaliţie şi speră ca şi opoziţia să-şi aducă contribuţia necesară la rezolvarea acestei probleme "care ţine de România".

Marton: Principiul retrocedării în natură este nenegociabil

Deputatul UDMR Marton Arpad consideră nenegociabil principiul retrocedării bunurilor imobile în natură, unde este posibil, dar că este de discutat în legătură cu modalitatea de compensare a pierderilor foştilor proprietari ale căror proprietăţi nu pot fi restituite în natură: "Dacă există bunuri imobile care pot fi retrocedate, atunci ele trebuie să fie retrocedate în natură. În legătură cu modalitatea de compensare a pierderilor foştilor proprietari în legătură cu proprietăţile care nu pot fi retrocedate în natură, pe această temă putem discuta. Teoretic, suntem de acord cu posibilitatea limitării la un nivel".

Întrebat în legătură cu termenul până la care se vor finaliza discuţiile, Marton Arpad a răspuns: "A dis-cuta înseamnă ceva mai larg, fără presiunea timpului".

El a spus că Guvernul poate decide în şedinţa de miercuri să adopte un proiect pe această temă şi să îl transmită la Parlament, iar, în această situaţie, UDMR "va interveni cu amendamente".

Tot astăzi, reprezentanţi ai foştilor proprietari vor avea discuţii cu ministrul Finanţelor şi preşedintele ANRP asupra noului proiect de lege a proprietăţii şi despăgubirilor, potrivit unui comunicat de presă al Forţa Civică.

Guvernul vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibiliatate restituirii în natură.

De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, vineri şi ieri, la Guvern, cu ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, şi cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru noi discuţii despre proiectul care limitează despăgubirile pentru imobilele naţionalizate, înainte ca documentul să fie aprobat de Executiv.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Un fel de alba neagra. Sa vedem reactia USLului la aceasta propuinere, tinand seama de faptul ca presedintele onorific al PSDului a spus sus si tare ca proprietatea este un moft, un moft prin care PSDistii au cumparat pe citiva lei t casele nationalizate ( mai exact vile) pe care le detineau din vremurile ceausiste, si pe care nu le vor parasi pentru nimic in lume. Sa luam exepmlul fostului presedinte al senatului Oliviu Gherman care desi avea nu una ci mai multe case, a locuit intr-o vila data ca locuita de protocol (practic o vile imensa) pe care apoi a cumparato si cum credeti ca va renunta la asa ceva pentru un amarit de despagubit ?Si ca el alte mii de USLilti si nu numai.

    ...adica unii isi iau in natura proprietatea si pentru ceilalti a caror proprietate nu mai exista li se esaloneaza si limiteaza JUSTA valoare a proprietatii FURATE ? nu e cumva discriminare? este acesta stat de drept? de ce nu se da prin compensare? de ce nu se scot din proprietatea publica bunuri pentru a se da in echivalent?

    1. 99% din "impropetariti" sunt smecherasi si tzapari.ar trebui ca despagubirile sa se dea doar fostilor proprietari in mana (sau in cont).si ar fi trebuit sa se faca un referendum pe tema asta sa vedem ce doreste poporul? sa se dea sau nu inapoi proprietatile ? mi se pare destul de democratic!cu proprietatile noastre din ungaria (jumate din budapesta a aprtinut unui roman) doua cartiere din atena au fost ale coroanei tarii romanesti? cu alea ce facem?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb