Despina Ponomarenco, BREC: "Piaţa de real-estate este ameninţată de declin"

S.B.
Companii #Construcţii / 18 septembrie 2023

Despina Ponomarenco, BREC: "Piaţa de real-estate este ameninţată de declin"

Despina Ponomarenco, preşedinta BREC - Bucharest Real Estate Club, cea mai mare organizaţie a pieţei de real-estate - , susţine că piaţa locală este ameninţată de declin din cauza unor surse multiple de stres provocate de deciziile autorităţilor locale şi centrale.

Aceasta a menţionat proiectul de lege privind noile măsuri fiscale pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea şi a punctat faptul că situatia la nivelul Bucureştiului este agravată de blocajul urbanistic, care durează de peste doi ani şi care afectează nu doar mediul de business, dar şi locuitorii, pentru că s-a ajuns în situaţia în care suspendarea PUZ-urilor face imposibile proiecte de infrastructură urbană vitale, iar accesibilitatea locuirii va scădea.

"Noile taxe, cum ar fi creşterea TVA de la 5% la 9% pentru clădirile cu o valoare mai mică de 600.000 de lei, pe lângă provocările pe care le avem de peste doi ani de când a început războiul din Ucraina, vor duce la declinul pieţei. Estimarea noastră este că efectul va fi invers decât cel scontat, statul urmând să încaseze mai puţin", a spus Despina Ponomarenco.

Reprezentanta BREC a mai arătat că toate aceste măsuri se traduc prin lipsa predictibilităţii, ceea ce reprezintă o bilă neagră pentru România din perspectiva investitorilor.

"Este limpede că lipsa de predictibilitate şi schimbarea regulilor în timpul jocului vor scădea atractivitatea României. Volumul investiţiilor în pericol este de sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de euro, care nu sunt posibile într-un astfel de climat incert", a mai spus Ponomarenco, amintind că sectoarele imobiliare şi construcţiile generează 30% din PIB-ul României.

Ea a atras atenţia asupra faptul că este nocivă tentativa de a generaliza şi eticheta, referindu-se la sintagma "rechini imobiliari" care se tot vehiculează în spaţiul public cu scopul de a discredita întreaga industrie. "Ştim că sunt jucători în piaţă care nu respectă regulile, dar noi, la BREC, vrem să dăm exemple de bune practici şi să arătăm că standardele şi bunele practici în această industrie există şi sunt respectate. În aceste sens, ar fi utilă, în Bucureşti, o bună comunicare între investitori şi conducerea Primăriei Capitalei, dată fiind nevoia urgentă de investiţii pentru înlocuirea stocului învechit de spaţii construite cu soluţii moderne, sustenabile, pe care marii dezvoltatori le pot implementa. Din păcate, acest dialog nu există în acest moment", a arătat Despina Ponomarenco.

Reprezentanta BREC a mai spus că Bucureştiul este astăzi în situaţia în care primarul Sectorului 2 îl dă în judecată pe primarul general din cauza PUZ-urilor pentru obiective de interes public care sunt blocate şi care întârzie sau stopează investiţii vitale în infrastructură, şcoli, spitale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb